Serile Bloguvern „Cu migraţia ce facem?”

Discutăm despre migraţie şi migranţi, despre moldovenii plecaţi la muncă peste hotare, despre oportunităţi şi beneficii, despre percepţie vs. realitatea obiectivă în ce priveşte fenomenul migraţiei în Moldova.

În jur de 700 de mii de cetăţeni ai Moldovei sunt plecaţi peste hotare. Avem familii despărţite, copii lăsaţi în grija bunicilor, sate în care locuiesc numai bătrâni. De cealaltă parte, avem remitenţe de milioane de euro, tehnologii performante, cunoştinţe şi experienţă acumulate de la europeni. Care este de fapt rolul migranţilor în economia ţării? Ce fac instituţiile publice, ONG-urile şi donatorii pentru a-i integra şi pentru a le facilita revenirea în Moldova?

bloguvern_01

La eveniment vor participa cu discursuri:

Victor LUTENCO, şeful Biroului pentru Relaţii cu Diaspora (BRD), va vorbi despre politicile guvernului în domeniul migraţiei şi despre acţiunile care trebuie întreprinse;

Ruslan SINTOV, coordonator al proiectului Nexus Moldova, va prezenta concluziile preliminare din raportul privind migraţia în Moldova, cu accent pe oportunităţile economice şi sociale de care pot beneficia migranţii;

Ghenadie CREŢU, reprezentant al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, Misiunea în Moldova, va vorbi despre contextul internaţional al migraţiei şi cele mai bune practici aplicate în lume în ce priveşte diaspora.

Evenimentul va avea loc vineri, 29 martie, la ora 16:00, în Sala Roşie a centrului de conferinţe Summit Events, str. Tighina 49/3

Scopul evenimentului este de a oferi o imagine clară, obiectivă şi pragmatică asupra fenomenului migraţiei în Republica Moldova.

La eveniment au fost invitaţi reprezentanţi de la Biroul pentru Relaţii cu Diaspora, OIM, MAEIE, Ministerul Economiei, Ministerul Educaţiei, Ministerul Tineretului şi Sportului, Biroul pentru Relaţii Interetnice, Biroul Naţional de Statistică, BMA al MAI, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Ministerul Sănătăţii, Academia de Ştiinţe a Moldovei, ODIMM, ANOFM, Banca Naţională a Moldovei, Poliţia de Frontieră, Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, PNUD Moldova, Organizaţia Internaţională a Muncii, UNICEF, Banca Mondială, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, UNFPA, UNHCR, UN Women, etc.

Serile Bloguvern sunt o serie de evenimente publice organizate de Bloguvern cu scopul de a discuta într-un format extins o problemă de interes public. Invităm persoanele responsabile direct şi indirect de domeniile despre care discutăm, pentru a genera participare. Aşa stabilim un dialog între cei care elaborează politicile publice, cei care le implementează şi cei pe care acestea îi vizează.

Bloguvern este un proiect de analiză a politicilor publice pe înţelesul tuturor. Ne propunem să creştem participarea prin a face explicite lucrurile importante.

Partenerii evenimentului: Biroul pentru Relaţii cu Diaspora, CIVIS şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie.

Telegram