10 sfaturi pentru o vacanţă de poveste
Telegram

Încă un pic, încă câteva zile sau săptămâni şi s-a terminat. Lunile de amorţeală în faţa calculatorului, deadline-urile, certurile cu colegii şi şefii, zilele de luni şi cafeaua care nu te mai ajută vor culmina cu o leneveală sănătoasă pe o plajă însorită. Fie că vei înghiţi nisipul de la Koblevo, pe cel din Palma de Mallorca sau din Creta, trebuie să ţii cont de câteva lucruri atunci când te porneşti în vacanţa pe care ai meritat-o.

1. Alege-ţi prietenii de drum

1

E clar, nu te duci cu colegii de liceu cu care n-ai mai vorbit de ani de zile, cu prietenii unor prieteni pe care nu-i cunoşti sau cu iubitul/iubita cu care sunteţi împreună de câteva zile/săptămâni. Sunt indicaţi prietenii buni şi foarte buni sau colegii de muncă cu care te înţelegi bine. Încearcă să iei cu tine oameni cu aproximativ aceeaşi situaţie financiară ca tine şi cu mintea deschisă cam la acelaşi unghi. A se evita categoric: părinţii, socrii sau potenţialii socri, cei care acceptă să doarmă doar pe cearşafuri de mătase şi cuplurile cu copii mici care plâng mult.

2. Meet the locals

2

Ai meritat din plin să stai întins ca o meduză pe plajă şi să nu faci nimic cât îţi pofteşte inima, dar dacă tot mergi în vacanţă mai departe decât Vadul-lui-Vodă, ar fi bine să cunoşti oameni de-ai locului. Vei învăţa câteva cuvinte într-o limbă străină, poate însoţite de gesturi specifice şi s-ar putea chiar să afli despre un local ieftin, cu mâncare bună, inaccesibil turiştilor de rând.

 3. Nu sta la hotel

3

Din aceleaşi motive. Hostelurile sunt umplute de curioşi ca şi tine, mâncarea nu e cea mai bună dacă alegi mai puţin de patru stele şi preţurile sunt exagerate. Poţi folosi platforme cum ar fi couchsurfing sau airbnb. Poţi închiria o casă sau o cameră şi testa pe propria piele cât de primitori sunt localnicii. Nu uita  să le aduci din Moldova un magnet pentru frigider sau chiar o sticlă de vin, dacă ai bagaj mare.

 4. Îndrăgosteşte-te

4

Dacă n-ai avut o aventură de-o vară la tabără, în clasa a şasea, acum e momentul perfect să experimentezi. Oricum te afli acolo pentru câteva zile. Lasă-i numărul tău de telefon pe un şerveţel, s-ar putea să nu te sune niciodată sau să-ţi găseşti iubirea vieţii, care să-ţi oferea toată dragostea şi cetăţenia unei ţări dezvoltate. În orice caz, protejează-te şi ai grijă să aduci acasă numai suvenire.

 5. Fă o nebunie

5

Nimeni nu te cunoaşte. Aici poţi să cânţi la karaoke în voie, să le faci cu ochiul salvamarilor şi să dansezi pe mese în orice bar. În cazul în care îţi cere cineva socoteală, poţi spune că eşti din Moldova şi că aici asta e o tradiţie. Invită-i pe cei nemulţumiţi de comportamentul tău la Cricova.

 6. Umple feedul cu poze

6

Nu uita de muritorii care au rămas acasă şi îşi petrec ziua la birou, iar weekendul la ţară. Ai grijă să le aminteşti zilnic cât de bine te simţi. Cu acest scop se admit şi clişee ca: poză cu degetele în nisip, poză cum te loveşte un val, cu mâncare multă, bună şi de-a locului, cu liniile de la bronz. Încearcă, totuşi, să nu petreci toată ziua întrebând în stânga şi în dreapta pe plajă dacă nu ştie cineva parola de la wifi-ul barului din apropiere.

 7. Nu te zgârci

money-3

E clar, ai un buget limitat şi ai să mănânci o lună la Gălbenuş când vii acasă.Dar dacă ţi-a picat cu tronc o rochie la reducere, un aparat foto la preţ bun sau o statuie aurie cu Buddha trebuie să scoţi banul. Asta dacă nu vrei ca obiectul adoraţiei tale să te urmărească pentru vecie şi să fii nevoit să apelezi la doamna Ecaterina (venită din ţări străine) ca să te lecuiască.

8. Gustă mâncarea locului

8

McDonalds este şi la Chişinău. Şi, doar dacă nu alegi să mergi în vacanţă în Elveţia, ai toate şansele să găseşti mâncare bună cu un euro sau doi în plus peste ce ai plăti în orice fast-food. În plus, unde poţi gusta souflaki mai delicios decât la greci şi paella mai gustoasă decât la spanioli?

9. Nu dormi

9

Şi să dormi poţi la Chişinău. La fel ca la tabără, în vacanţă trebuie să dormi cât mai puţin, iar în ultima noapte să nu închizi un ochi. Du-te la muzee, în parcuri, la magazine, vizitează oraşul cu un Hop On Hop Off sau, şi mai bine, cu bicicleta.

10. Revino acasă obosit, fără bani şi foarte fericit

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

text: Anastasia Condruc

Telegram