Velohora 2016: 8 reguli de circulație în coloană pentru bicicliști
Telegram

Bicicliștii care vor participa la Velohora 2016 vor circula într-o coloană, fapt ce impune anumite reguli care trebuie respectate pentru a păstra ordinea și a evita accidentele.

Iată 8 reguli de care trebuie de ținut cont, redate prin prisma ilustrațiilor tinerei Alyona Ciobanu:

1. Respectaţi instrucţiunile conducătorilor coloanei

colona velohora 2016 alyona ciobanu (1)

 

Pentru a asigura securitatea circulaţiei, coloana va fi împărţită în grupuri conduse de mareşali îmbrăcaţi în tricouri de culoare roşie. Străduiţi-vă să respectaţi sfaturile conducătorilor coloanei. Ordinea în întreaga coloană şi sănătatea participanţilor depind de mişcările fiecărui biciclist în parte.

2. Respectaţi distanţa

colona velohora 2016 alyona ciobanu (2)

Respectaţi distanţa necesară pentru frânare şi manevre. Ţineţi minte că pe drumurile înguste coloana se îngustează, viteza scade şi creşte riscul căderii, în special dacă vă aflaţi în mijlocul colanei. Dacă veţi cădea, bicicliştii din spatele vostru nu vor avea posibilitatea să cotească, iar probabilitatea traumelor e mai mare.

3. Păstraţi viteză constantă și nu frânați brusc

colona velohora 2016 alyona ciobanu (5)

Coloana se va deplasa cu viteză constantă. Păstraţi-vă locul şi nu încercaţi să ieşiţi în faţa coloanei, deoarece VeloHora nu e o competiţie! Dacă veţi frâna brusc, biciclistul din spate se va lovi de dumneavoastră. Comunicaţi partenerilor acţiunile pe care le intenţionaţi, astfel încât aceştia să aibă timp pentru a reacţiona.

4. Nu treceţi înainte şi nu vă mişcaţi în diferite direcţii în coloană

colona velohora 2016 alyona ciobanu (4)

Un biciclist experimentat se va deplasa uniform şi pe linie dreaptă, fără mişcări bruşte. Aceasta nu va învârti cârma în toate direcţiile şi nu le va pune piedici participanţilor la trafic, ci va da dovadă de respect pentru întreaga coloană.

5. Avertizaţi-i pe ceilalţi bicicliştii despre pericolele pe traseu

colona velohora 2016 alyona ciobanu (6)

Deplasarea în coloană presupune să aveţi biciclişti în faţă şi în spate pe traseu, respectiv o vizibilitate a drumului redusă. S-ar putea să vedeţi o sticlă sau o gaură în asfalt chiar când ajungeţi în faţa pericolului. Comunicaţi colegilor din spate despre situaţiile neprevăzute şi acţiunile voastre prin gesturi sau strigăte în cazul în care e gălăgie.

6. Dacă nu sunteţi un biciclist profesionist, rămâneţi în coada coloanei.

Dacă încă nu aveţi multă experienţă pe două roţi, rămâneţi la coada coloanei, lăsaţi-i pe profesionişti să vă ghideze.

7.Nu ieşiţi pe banda de circulaţie în sens opus şi pe trotuare

colona velohora 2016 alyona ciobanu (3)

Pe banda de circulaţie în sens opus vor circula autovehicule în conformitate cu regulile de circulaţie. Pentru coloană va fi asigurat suficient spaţiu pe carosabil şi nu va fi nevoie să mergeţi pe trotuar. Respectaţi toţi participanţi la trafic, inclusiv pietonii.

8. Păstraţi ordinea în coloană chiar şi pe ultima sută de metri a traseului

Reţineţi că Velo Hora nu este o competiţie şi nu aveţi scopul să ajungeţi primii la finiş. Urmaţi maşina poliţiei şi nu încercaţi să scurtaţi sau să modificaţi traseul.

Autor ilustrații: Alyona Ciobanu

Telegram