Revista culturală „NOUĂ” s-a lansat. Istorii despre vecini descoperite în ediția „NEIGHBOURS”
Telegram

Lansarea celei de-a doua ediții a revistei „NOUĂ”, numită „NEIGHBOURS” a avut loc în seara zilei de sâmbătă, 28 noiembrie, la T5 Art Cluster, eveniment ce a adunat o mulțime de lume frumoasă, istorii interesante despre vecini, muzică bună asigurată de trupa FlashBlood și distracție.

Primii 100 de vizitatori au beneficiat de un exemplar al revistei, având posibilitatea să descopere rodul muncii  a 20 de studenți și profesionaliști din Moldova și Ucraina au muncit în perioada 15 – 24 octombrie 2015 pentru a crea 144 de pagini pentru cea de-a doua ediție a revistei „NOUĂ – Stories from Moldova”, numită „NEIGHBOURS”, având ca subiect de bază vecinii. Participanții au avut parte de o serie de workshop-uri „Publish Yourself” atât în Chișinău, cât și în Kiev, curator fiind fotograful renumit Fabian Weiss.

noua magazine 2015 (15)

Participanții au fost ghidați de o echipă de organizatori care i-au însoțit pe tot parcursul proiectului. Christian Rabl a relatat cum s-a desfășurat această școală de toamnă și cum a fost colaborarea pe tema „Vecinii”.

noua magazine 2015 cristian„Noi am organizat o școală de toamnă, o lună în urmă, cu participanți din Moldova, Ucraina și Germania, cu tema a fost “Vecinii”. Aspectele temei erau vecinii politici, vecinii geografici, care locuiesc alături și vecinii în sensuri diferite. Scopul proiectului a fost de a crea o revistă imprimată, deoarece în Moldova la moment nu există o revistă culturală scrisă în mai multe limbi. Articolele sunt publicate în engleză și în limbile materne ale autorilor: româna, ucraineana, germana și rusa. Proiectul a fost organizat de către DAAD – Schimbul Academic German. A fost destul de ușor de ghidat o echipă alcătuită din participanți din diverse țări, deoarece au fost nu doar studenți, ci și profesionaliști, care aveau o experiență destul de bogată în domeniul jurnalismului și alte discipline. Lucram în fiecare zi câte zece ore, foarte intensiv și concentrat. În Chișinău ne adunam la un hostel de pe strada București. Eu cred că cel mai important pentru participanți a fost faptul că aveau o motivație de a aborda teme și istorie despre care nu s-a vorbit anterior. Eu și echipa organizatorilor suntem foarte mulțumiți de rezultatul final”, a afirmat Christian Rabl, unul dintre organizatorii proiectului, lector universitar la USM, prin fundația Robert Bosch din Germania.

nouamagazine 1

Photo: Inga Ciumac

Diana Erhan este una dintre participanții din Moldova. Pentru ea colaborarea cu tineri din Germania și Ucraina a fost o experiență foarte frumoasă. A remarcat că străinii au fost interesați de cultura noastră, manifestând curiozitate.

noua magazine 2015 diana erhan„Știam de acest proiect de anul trecut, văzusem cum lucrează, am mers la petrecerea de lansare și a fost foarte neașteptat că în acest an sunt și eu parte al acestui proiect. Pentru a participa am transmis un CV în care am indicat ce activități tangențiale cu editarea unei reviste am avut. Eu am scos în evidență faptul că am lucrat ca un fotograf freelancer, am fost membru al Centrului Tânărului Jurnalist din Moldova și am avut experiențe în machetarea unui buletin online. A fost necesar să expunem și o temă pe care ne-am dori să o alegem, dar eu, alături de alți participanți, ne-am oprit la un anumit subiect doar după câteva zile de lucru în echipă, deoarece ideea inițială nu se încadra în proiect.

Am colaborat cu Maria din Moldova și Daniel din Germania. Împreună am plecat în Soroca unde am pregătit un material despre un borcagiu care transportă lumea de pe un mal pe altul. Dânsul ne-a povestit despre cum sunt relațiile dintre vecini. Al doilea articol a fost despre minoritățile din localitate – evrei și țigani. Am mers la sinagogă, am interacționat cu țiganii din regiunea unde ei trăiesc. Au fost foarte deschiși atât la discuții, cât și la fotografii.

Această  experiență m-a învățat multe. Am lăsat în urmă frica de a mă apropia de oameni și de a vorbi cu ei, am înțeles că, dacă vii cu intenții bune, ai o curiozitate de a descoperi lucruri noi, oamenii sunt dispuși să te ajute. A fost interesant de lucrat alături de toți membrii, deoarece fiecare are o gândire diferită și asta te impune să gândești dincolo de barierele tale”, a spus Diana.

Organizatorii menționează că NOUĂ – NEIGHBOURS este o revistă despre vecinii care interacționează în diverse situații, orașe și țări, despre vecini care luptă contra unul altuia sau împreună pentru ceva, care au trăit alături de secole sau de curând, care-și agreează cu greu vecinătățile sau traversează hotarele zi de zi.

Revista poate fi cumpărată la ANUKA Store, la T5.

Iată câteva momente de la petrecerea de lansare:

nouamagazine

Photo: Inga Ciumac

noua magazine

Photo: Inga Ciumac

noua magazine 1

Photo: Inga Ciumac

noua magazine 2015 (27)

noua magazine 2015 (2)

noua magazine 2015 (1)

noua magazine 2015 (26)

noua magazine 2015 (25)

noua magazine 2015 (23)

noua magazine 2015 (22)

noua magazine 2015 (21)

noua magazine 2015 (20)

noua magazine 2015 (19)

noua magazine 2015 (18)

noua magazine 2015 (17)

noua magazine 2015 (16)

noua magazine 2015 (14)

noua magazine 2015 (13)

noua magazine 2015 (12) noua magazine 2015 (11)

noua magazine 2015 (10)

noua magazine 2015 (9)

noua magazine 2015 (8)

noua magazine 2015 (7)

noua magazine 2015 (6)

noua magazine 2015 (5)

noua magazine 2015 (4)

Autor: Eugenia Tataru

Telegram