10 motive să călătoreşti mai mult în 2013

„Moldova şi România au avut mereu de suferit din cauza poziţiei lor geografice”, ne amăgeau la şcoală profesorii noştri de istorie. Am avut de suferit pentru că suntem nişte mămăligi şi mămăliga nu explodează, dar asta e cu totul altă poveste.

Povestea despre care vreau să vorbesc este că noi am crescut, suntem mari şi nu mai trebuie să înghiţim manuale despre cum să ne trăim viaţa. De aceea, am putea tocmai să profităm de poziţia geografică în care ne aflăm, să uităm pentru o clipă de „nicăieri nu-i mai bine ca acasă” şi să ne luăm zborul spre lumi noi şi fascinante. Iată câteva motive ca s-o facem în 2013.

  1. Nu e chiar aşa de scump pe cât pare

10_motive_sa_calatoresti_in_2013_01De acord, cu salariul din Moldova nu poţi să mergi în Dubai chiar în fiecare weekend, dar o călătorie minunată poate fi făcută şi cu un salariu jumate şi 100 de euro împrumutată de la un prieten. Gândeşte-te câţi bani laşi în fiecare vineri şi sâmbătă în barurile din oraş şi fă un calcul, poate bei cu o tequila mai puţin data viitoare. În afară de strâns cureaua, mai trebuie să fii foarte atent şi la ofertele care tot apar pe net. Până o să aibă şi Moldova low-cost trebuie să mai curgă nişte apă pe Nistru, dar Bucureştiul sau Odessa nu sunt chiar atât de departe, iar de acolo poţi ajunge cu cel mult 50 de euro în foarte multe capitale europene şi nu numai. Iar în ceea ce ţine de cazare, nu doar din motive economice, ci şi din considerente sociale, ar trebui să iei în consideraţie platforme de genul couchsurfing, pe care eu, personal, mi-am făcut mulţi prieteni buni şi amintiri frumoase.

  1. Nu e chiar aşa de greu pe cât pare

10_motive_sa_calatoresti_in_2013_02Da, în Moldova îţi trebuie viză şi ca să te duci la veceu, dar nu-i chiar aşa de negru dracu’. Există centrul comun de vize şi multe ambasade binevoitoare (în special cea a Italiei, căreia îi mulţumesc pe această cale), care-ţi vor da viză doar dacă demonstrezi că eşti un turist cu intenţii serioase. În afară de asta, pe hartă sunt multe puncte pe care poţi să le atingi şi cu paşaportul albastru: Rusia, mai nou – Turcia, Armenia, Georgia, Peru, Cuba şi Insulele Fiji. Aşa că nu te mai plânge şi începe să aduni dosarul cu acte!

  1. Ca să ai ce povesti nepoţilor

10_motive_sa_calatoresti_in_2013_03Multe lucruri în viaţă trebuie să le faci doar de dragul poveştii. Ca atunci când te vei duce la petreceri să nu fii cel care stă în fotoliul din colţ şi se uită în mobil. Poţi fi cea care le povesteşte tuturor cum ai pierdut un pariu cu prietenii tăi cât te aflai în Roma şi a trebuit să fumezi o ţigară cu ţâţele goale, la balcon, în văzul şi aplauzele a câţiva moşnegi simpatici care-şi plimbau pudelii pe trotuar, la ora şase dimineaţa.

 

  1. Ca să-ţi faci relaţii/cunoştinţe/prieteni

10_motive_sa_calatoresti_in_2013_04Chiar dacă te duci să călătoreşti cu soţia şi cei cinci copii ai voştri, nu te izola! Opreşte un localnic pe stradă şi întreabă-l cît e ora sau cum să ajungi la Piaţa Roşie. Zâmbeşte-i vânzătorului de suvenire. Încearcă să legi scurte amiciţii şi să le spui oamenilor de unde eşti, ce faci aici şi cît de minunată ţi se pare ţara lor. Niciodată nu ştii cînd vei avea nevoie de o cunoştinţă în Milano, Istanbul sau Kiev.

  1. Ca să iubeşti mai mult locul în care trăieşti

10_motive_sa_calatoresti_in_2013_05

Există riscul ca aventura ta să se transforme într-o catastrofă. Vei pupa pământul la întoarcerea în Chişinău şi vei alerga cu sufletul la gură să îmbrăţişezi statuia lui Ştefan.

  1. Ca să găseşti iubirea vieţii tale

10_motive_sa_calatoresti_in_2013_06N-o vei întâlni. Da, ştiu că sunt peste şase miliarde de oameni pe lumea asta, dintre care cel puţin jumătate ar putea deveni, teoretic, iubitul perfect, dar ne-am înţeles la începutul textului că nu mai suntem copii. Totuşi, s-ar putea ca într-o seară, când te vei afla într-un bar în Marseille, şi vei avea deja câteva pahare de Chateau Lafite din ‘84 la bord, să-ţi facă cu ochiul o brunetă cârlionţată. Poate-ţi scrie ceva pe un şerveţel sau poate-ţi va şopti la ureche „voulez-vous coucher avec moi?”. Te vei simţi ca în filmele lui Tornatore şi da, acesta e un motiv destul de bun ca să te duci să-ţi faci bagajele chiar acum!

  1. Ca să guşti tot felul de prostii

10_motive_sa_calatoresti_in_2013_07

Poate nu chiar viermi prăjiţi şi greieri caramelizaţi (deşi motto-ul unui călător adevărat ar trebui să fie „de ce nu?”), dar trebuie să guşti măcar nişte crema de meloncello, baclava dulce, steak englez în sânge şi nişte cârnăciori bavarezi de la mama lor.

  1. Ca să experimentezi clişee

10_motive_sa_calatoresti_in_2013_08Nu crede pe nimeni! Trebuie să testezi totul pe pielea ta şi să vezi dacă fetele din Red Light District sunt frumoase, dacă francezii sărută cu foc sau dacă cafeaua turcească nu se uită la gust timp de 40 de zile.

  1. Ca să afli mai multe despre tine

10_motive_sa_calatoresti_in_2013_09Dacă le faci pe toate cum trebuie, cu siguranţă vei ajunge în tot felul de situaţii critice, în care va trebui să joci teatru ca să te înţelegi cu un om care nu pricepe nici o limbă din cele pe care le vorbeşti tu sau să  speli vasele într-un restaurant prea scump pentru tine. Atunci afli cu adevărat din ce aluat eşti făcut.

 

  1. Pentru că nu e treaba altora

10_motive_sa_calatoresti_in_2013_10Mulţi îţi vor spune „toţi călătoresc doar pentru că e la modă”. E plină lumea de copii de bani gata şi de hipioţi care şi-au îngheţat un an de facultate şi au pornit prin lume ca „să se cunoască pe sine”. Şi mai e şi Julia Roberts, cea cu gura mare şi cu „Eat, pray, love” al ei. Dar adevărul este că să călătoreşti chiar e minunat!

 

Autor: Anastasia Condruc

Telegram