Tabăra de Design în Sat. Expoziție retrospectivă în oraș
Начало: 19/10/2019 - 16:00
Место: Artcor str. 31 august 1989, nr. 137
Цена: -
FACEBOOK

După ce în vara care a trecut am strămutat o mână de designeri și arhitecți ca să creeze la Tabăra de Design în Sat, i-am conectat cu meșteșugari de prin părțile Nisporenilor, am dat viață Muzeului „meșteșug și design” la Ciutești și am expus gospodărește în spațiul acestuia colecția de obiecte creată de către „taberiști”… După ce am făcut mai circulate drumurile satului datorită participanților, dar și oaspeților veniți de prin țară să vadă oare ce fac 8 designeri într-un sat timp de opt zile și după ce am văzut că place oamenilor ce treabă bună a ieșit… Am decis

Aducem Tabăra de Design în Sat la Oraș.
Facem o expoziție retrospectivă prin care să ilustrăm fotografic toate cele opt zile de tabără și toate cele opt proiecte create de către participanți.

Deschidem expoziția pe 19 octombrie la ora 16:00.
Fiecare autor își va prezenta proiectul pornind de la concept și terminând cu procesul de producere, așa că veniți să priviți schițele, pipăiți obiectele, întrebați designerii și arhitecții despre experiența trăită la Tabăra de Design în Sat.

Participanți
•Gogu Anatol – Designer industrial
•Manea Ion – Student arhitectură
•Eftodi Elena – Studentă design industrial
•Gramatschii Andrei – Designer industrial
•Dul Peter – Arhitect
•Sinica Irina – Arhitect
•Ceban Sergiu – Designer industrial
•Octavian Bâlea – Designer Industrial

Organizatori: AO Rădăcinile Ciuteștilor, Atelier de design Mihai Stamati
Suport: Ambassade de France en Moldavie, USAID Moldova Guvernul Suediei, UKaid, AUF Chisinau
Parteneri: Design Industrial si de Produs – departament UTM, Casa de Cultură și Primăria Ciutești, Artcor

Rezumat al Proiectului „Tabăra de Design în Sat”, petrecut la Ciutești, Nisporeni, 27 iulie – 4 august, 2019

Tabăra de Design în Sat și-a avut „vatra” într-un spațiu renovat al Casei de Cultură din satul Ciutești. Un spațiu, care ne-am dorit să devină sală de expoziție și muzeu al satului – Muzeul „Meșteșug și Design”. Un muzeu prin care 8 designeri și arhitecți (profesioniști și studenți) au trecut într-o altă dimensiune temporală, redescoperind cultul, filosofia și funcționalitatea obiectelor artizanale făcute acum un secol, sau mai devreme.
Înconjurați de exponate, participanții taberei au analizat și împrumutat practici ale meșteșugului tradițional, pe care le-au tradus prin viziunea lor în designul zilelor noastre. Au mers la ateliere de meșteșugari de sub poalele codrilor și dealurile din Nisporeni. S-au pus pe lângă ei să îi asculte, observe și să analizeze tehnicile pe care aceștia le practică, după care au pornit să creeze… S-au pus să creeze valorificând potențialul meșteșugurilor prin producerea unor obiecte moderne, având ca temă de creaţie „În jurul pâinii”. La finele taberei fiecare autor și-a prezentat lucrarea în cadrul unei expoziții contrapusă fundalului exponatelor de muzeu, completând astfel concepția formări Muzeului „Meșteșug și Design”.

Despre cum a fost la Ciutești:
rezumat foto: https://www.facebook.com/pg/AtelierDeDesignMihaiStamati/photos/?tab=album&album_id=2294230947329294

În presă:
DesignCafeClub: http://designcafeclub.md/tabara-de-design-in-sat-design-contemporan-inspirat-din-origini/
Locals: https://locals.md/2019/stamati-desin-chiutesht/
Moldova1: https://www.trm.md/ro/cultura/tabara-de-vara-dedicata-designului-organizata-la-ciutesti

Telegram