11 октября 2018

Ce să privești: Ghid subiectiv de showuri anime pentru începători

Mereu eram sceptică față de anime, adică showurile alea japoneze cu un stil specific de animații, caracterizat printr-o grafică pronunțată cu personaje foarte vibrante (și parcă țipă în loc să discute calm), care nimeresc în tot felul de situații pline de acțiune, sau fantastice, sau de rutină. Copilă fiind, am privit doar Sailor Moon, un anime destul de popular printre rândurile persoanelor, care aveau acasă doar TVR1. Îmi plăceau copilele îmbrăcate în ținute albastre cu alură maritimă – fetele au devenit un fel de gardieni ai Terrei și o păzeau de toate relele. Aia fusese o istorie atractivă pentru toți copiii din mahala, iar la școală, uneori, ne imaginam că suntem în universul Sailor Moon. Probabil, exact după acest anime a și apărut trendul de a-ți numi pisica Luna.

Mai apoi, colegii de clasă îmi vorbeau despre Bleach și Naruto și mi se părea că de se limitează toate anime la doar așa subiecte, mai bine privesc altceva. La drept vorbind, nu pot spune că eram curioasă să aflu multe despre acest gen de ecranizări. Știu, știu! Stupid, right? Totuși, peste 20 de ani mai târziu m-am apucat mai serios de ele, mai ales când am aflat că avem o comunitate dedicată de fani anime, care organizează cel puțin o dată-n lună la două dintre huburile de la noi ecranizări de lungmetraje sau de showuri populare. Iată de ce acesta va fi un ghid pentru începători în tumultuosul univers de anime. Despre hentai, though, poți să cauți și singur. Tu oricum în orice moment poți să citești Wikipedia!

Death Note
Psihologic, 2006, 16+

Mulți dintre iubitorii de anime din preajma noastră au început călătoria în lumea acestui tip de animații cu Death Note. Ecranizat în baza unei serii de manga cu același nume, scrisă de Tsugumi Ohba, Death Note e despre aventurile unui licean, care descoperă un carnet cu puteri supranaturale și devine un fel de prieten cu un zeu japonez al morții, Ryuk. Unul dintre personajele noastre preferate e L. Este și o ecranizare americană Death Note, care se zvonește că e foarte proastă. Anime similare: Code Geass, Attack on Titan.

Cowboy Bebop
Sci-Fi, 1998, 13+

Un anime minunat și desenat extrem de meticulos. La drept vorbind, e surprinzător cât de bine explicat și detaliat e acest show TV. Are 26 de sesiuni și the best music in the game. Nu vei găsi un anime cu muzică mai bună. Credem! Bebop a devenit unul dintre cele mai esențiale anime și a reușit să își păstreze aceeași relevanță până astăzi, datorită modului în care a fost gândit ca un gen nou, prin combinarea multor elemente, la prima vedere străine, în același univers. Acțiunea are loc în anul 2071 și se centrează pe istoria unui grup de vânători de recompense. Unul dintre personajele noastre preferate e Ein – un corgi foarte drăguț și modificat genetic, ceea ce-l face și mai deștept decât oricare alt câine. Cowboy Bebop mai are și un lung-metraj worth watching! Similar: Terror in Resonance, Samurai Champloo.

Neon Genesis Evangelion
Mecha, 1995, 16+

Neon Genesis e, probabil, cel mai experimental anime popular. Există nenumărate interpretări ale mesajului din show – pe lângă categoria Mecha, mai e explorată și Dementia. Showul urmărește istoria câtorva copii care sunt implicați în salvarea lumii de atacul extratereștrilor. Pe lângă sci-fi și acțiune, scenariul e completat cu nenumărate referințe din filosofie, inclusiv Hegel, și, mai mult din motive estetice, e utilizat simbolismul creștin. Similar: Elfen Lied, Series Experiments Lain, Paranoia Agent.

Ancient Magus Bride
Fantasy, 2017, 13+

Ecranizat în baza unei serii de manga din categoria dark fantasy, scrisă și ilustrată de Kore Yamazaki, Ancient Magus Bride e istoria unei liceene, ce fusese părăsită și ignorată de către părinți și rude, din motiv că e „mai ciudată” decât alții. Chise decide să se vândă la o licitație bizară, unde-l întâlnește pe viitorul ei mentor și, cu timpul, soț, Elias. Probabil, Ancient Magus Bride e o reprezentare diferită a sindromului Stockholm. Muzica definește showul. Vizionarea acestuia e egală audierii unui album ambiental relaxant. Similar: Mushisi

Devilman Crybaby
Demoni, 2018, 18+

Logic – este o istorie despre demoni, diavoli, tematică religioasă similară celei din Neon Genesis Evangelion, oameni cu puteri supranaturale obținute din surse dubioase. La prima vedere, pare dezgustător și plin de poșleatină. Te asigurăm, însă, că vei intra într-un univers disturbing, cu personaje nemaiîntâlnite. Devilman Crybaby este un remake al unui show anime din 1972, care, la rândul lui, a fost făcut în baza unei serii de manga. Nu e destinat persoanelor cu nervii slabi și stomacul sensibil.

Trigun
Action, 1998, 12+

O distopie, care urmărește viața lui Vash the Stampede, un „criminal” amnezic obsedat de mâncare. Pe capul lui e pusă o recompensă de milioane și asta-i aduce o sumedenie de probleme. Legenda spune că de ai ocazia să-l vezi pe Vash, ia-ți rămas bun de la viață. Similar: Ergo Proxy, Darker Than Black, Fullmetal Alchemist

Steins; Gate
2011, 13+

Steins; Gate e un anime, creat în baza unui joc video din franciza Science Adventure. Acțiunea animeului are loc în 2010, unde un grup de prieteni, în frunte cu Rintaro Okabe, accidental descoperă o metodă de călătorie în timp – ei transmit SMS-uri în trecut, alterând prezentul. Aceste acțiuni duc la zeci de situații plăcute, dar și oribile – un univers alternativ sau poate un război. Universul este foarte încâlcit din cauza călătoriilor în timp, care sunt explicate prin legi ale fizicii. Astfel, showul nu e doar unul distractiv, ci și engaging și educativ – tre’ să fii atent la maxim pentru a înțelege pe deplin șirul acțiunilor. Nu uita să privești și Steins; Gate Zero. Similar: Erased, Space Dandy

JoJo’s Bizarre Adventure
Adventure, 2012, 16+

Ăsta e un anime, ecranizat în baza unei serii de manga, ce-și are originile încă din 1987. Primul JoJo Joestar se confruntă cu intențiile rele ale fratelui său vitreg, Dio Brando, care a prins la puteri malefice, din cauza unei măști de piatră din cele mai întunecate perioade ale istoriei. Pe parcursul celor câtorva sezoane, câteva generații de JoJo se vor confrunta cu alte bestii și personaje, care vor ceva de la ei – ba corpul, ba banii, ba demnitatea să le-o strivească. Multe momente sunt extrem de bizare, altele educative sau comice, cu multa acțiune. Din cauza modului narării aventurilor tuturor JoJo, acest anime a devenit o producție idol (sau, mai popular vorbind, cult classic). Nu e recomandat copiilor – umorul straniu și situațiile bizare ar putea să nu le fie pe plac. Iar pentru începătorii adulți, fie ca JoJo să fie în listele lor abia pe locurile 7-8 pentru a-l privi.

Hellsing
Vampire, 2001, 13+

Totul e lăudat în acest show – grafica, plotul, personajele, muzica. Și, mai mult, acțiunea nu e întinsă – privești doar 13 episoade și poți să treci la următorul anime. Lansat chiar la începutul secolului XXI, Hellsing urmărește istoria unui grup secret de cavaleri, care luptă cu forțele malefice – vampiri, spirite răutăcioase și alte forțe supranaturale, care plănuiesc să atace Anglia. Hellsing este personajul principal, vampir și el, dar e de partea omenirii și are cei mai cool ochelari in the game. Se spune că anume această adaptare de anime, totuși, nu e atât de aproape de subiectul seriei de manga cu același nume, care a fost publicat încă din 1997. Similar: Monster

Food Wars!: Shokugeki no Soma
Ecchi, 2014, 13 +

Food Wars sunt istoriile unui tânăr, care dorește să devină un bucătar excelent, ba chiar mai bun decât tatăl său. Deși obține un job care-l impune să călătorească mult, tânărul reușește să se înscrie în cadrul unul colegiu de bucătar, unde participă la diverse competiții la, cu și despre gătit. Aventurile savuroase ale tânărului sunt întinse pe câteva sezoane. Dacă e să vorbim despre categoria Ecchi, ăsta e un gen de anime, care folosește nuditatea omului ca un element al scenariului. În cazul Food Wars!, în multe scene hainele personajelor se dezintegrează din cauza gustului mâncării – la început pare ciudat, dar, eventual, devine un element comic, ba chiar de rutină în show. Se zvonește că nici într-un caz nu tre’ să urmărești vreun un epizod, dacă ești flămând. Similar: Ping Pong – The Animation

Avem și o listă de mențiuni speciale, pe care de le vom descrie, vom ajunge la un articol kilometric – FLCL, Bungou Stray Dogs, Tokyo Ghoul, Mob Phycho 100, Aggretsuko, Gintama, Hunter xHunter, Great Teacher Onizuka , showul Ghost in the Shell, Getbackers, My Hero Academia, Assassination Classroom, Welcome to NHK, B:The Beginning, Goldenboy, Psycho Pass, Yu yu, Hakusho, Death Parade, One Punch Man, Saga Of Tanya the Evil.

Lista de lung-metraje anime pentru începători, făcută nu de noi, ci de un portal rusesc, o găsești aici.

Vizionare plăcută!

Подписывайся