6 festivaluri naționale pe care nu le poți rata vara aceasta
Moldova intră în zodia festivalelor culturale! În următoarele două luni, mai multe localități ale țării vor respira artă și tradiții, găzduind un șir de evenimente incluse în Agenda evenimentelor cultural turistice „Pomul Vieții” 2018, la care sunt așteptați vizitatori străini, dar și localnici dornici să-și redescopere baștina. Desfășurarea festivalelor este susținută de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei, Asociația Națională Pentru Turism Receptor din Moldova (ANTRIM), Oficiul Național al Viei și Vinului și parteneri privați.
Sfârșitul lunii mai „mustește” în evenimente culturale cu potențial turistic. Cea de-a V-a ediție a Festivalului Internațional al Baloanelor cu aer cald revine în perioada 25-27 mai. În acest an, doritorii de a face o călătorie în al nouălea cer vor putea admira cel mai reprezentativ obiectiv turistic al țării – rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi, dacă optează pentru zborurile desfășurate în zorii zilei. Indiferent de timpul ales pentru plimbări, zborul cu balonul cu aer cald este o experientă deosebită pentru toţi cei care își doresc amintiri de neuitat.
La Selemet, raionul Cimișlia, bunăoară, pe 27 mai va avea loc cea de a III-a ediție a Festivalului „IProsop”. Evenimentul își propune să valorifice tradițiile locale ale prosopului țesut manual, obiceiurile regionale legate de portul național, bucătăria națională și folclor. Cei mai talentați meșteri din sudul țării vor oferi masterclass-uri, iar cele mai iscusite gospodine vor concura pentru titlul de „Regina prăjițeilor” –un desert crocant tipic pentru această zonă. Pe lîngă ateliere și teatru gastronomic, vizitatorii vor avea parte de un concert de muzică și dans popular și vor putea participa în competiții sportive.
Gastronomia și meșteșugăritul vor fi venerate în aceeași zi și la Festivalul Turistic Naţional al Tradiţiilor „Duminica Mare”din Domulgeni, raionul Florești. Localitatea este cunoscută prin tradițiile străvechi de preparare a mezelurilor afumate și a pâinii de ritual. Gurmanzii vor avea posibilitatea să devoreze delicii gastronomice gătite după rețete ce datează chiar din epoca de piatră. Din meniu nu vor lipsi vinurile de calitate, prezentate de către Oficiul Național al Viei și Vinului. Pe lângă aspectele gastronomice, Festivalul „Duminica Mare” promovează și tradițiile culturale. Colectivele din raion vor prezenta un potpuriu de ritualuri și obiceiuri specifice regiunii. Vizitatorii vor avea posibilitatea să admire o expoziție de covoare basarabene și să viziteze un târg de obiecte de meșteșugărit.
Tot pe 27 mai,turiștii sunt așteptați să-și delecteze papilele gustative la Festivalul tradițiilor dulci „Mai Dulce”, care va avea loc în inima Chișinăului. Cea de-a șasea ediție a evenimentului va include un târg de deserturi tradiționale locale, internaționale, raw cu peste 50 de participanți, un concurs pentru cel mai bun desert, târg de cărți, jucării și haine pentru copii, masterclass-uri ale bloggerilor gurmanzi care vor găti dulciuri cu picii lor și cea mai mare Paradă de gemeni din țară. Intrarea va fi gratuită pentru vizitatorii costumați în monștrii din desene animate. În schimb, cei care vor dori să-și completeze garderoba vor avea ocazia să aleagă din gama de produse expusă de designerii autohtoni reuniți sub umbrela brandului de țară DININIMĂ: Vasconi, Olsa Shoes, LeniCris-Luxx SRL, Mallena, Zorile, Goergette, Niche. Mai mult, copii vor putea să-și personalizeze tricourile după propriul gust în cadrul atelierelor de pictură organizate de Vasconi.
Mijlocul lui iunie aduce o doză de hrana spirituală. Iubitorii de artă lirică sunt așteptați în amfiteatrul natural al satului Butuceni din Orheiul Vechi, la o serie de concerte în aer liber, reunite în cadrul celei de-a treia ediții a Festivalului DescOperă, care se va desfășura între 15 și 17 iunie. Programul celor trei seri de spectacole include cea mai faimoasă lucrare a compozitorului german Carl Orff – monumentala cantată scenică „Carmina Burana”, „Nabucco”, opera în patru acte de Giuseppe Verdi și cele mai cunoscute lucrări ale Regelui valsului – Johann Strauss. Concertele de muzică clasică vor fi combinate cu excursii la siturile, mănăstirea, complexele rupestre creștine, muzeul și gospodăriile localnicilor, care păstrează atmosfera secolelor trecute, dar și cu masterclass-uri culinare inedite, oferite de localnici.
În ultima zi de duminică a lunii iunie în Moldova va fi marcată Ziua Portului Popular. Pe 24 iunie, la nivel național, vor fi desfășurate activități culturale care vor pune în valoare modelele regionale ale portului popular, bogăția ornamenticii și stilurilor diverse de broderie, semnificația mesajelor vechi incifrate în simbolurile care se regăsesc pe elementele costumului tradițional.
Cea mai frumoasă piesă a portului popular – ia – este vedeta festivalului „Ia Mania”, care va avea loc pe 8 iulie la Holercani, raionul Dubăsari.Vizitatorii sunt îndemnați să se inspire din sloganul „Îmbracă-te în IE și vino să te umpli de mândrie”, ca să creeze cea mai mare concentrație de bluze tradiționale românești pe metru pătrat. Ateliere de broderie, târg de meșteșugărit, concurs al tinerilor designeri, competiții gastronomice, defileu cu prezentarea colecțiilor de vară a producătorilor locali – toate vor întregi programul festivalului artelor născute din tradiții.
Despre Agenda evenimentelor cultural turistice „Pomul Vieții” 2018
Agenda centralizată a evenimentelor cultural turistice „Pomul Vieții” 2018, ce au potențial de a atrage vizitatori străini, a fost lansată cu scopul de a facilita procesul de programare a călătoriilor și vacanțelor în Moldova pentru turiștii străini și reprezentanții diasporei. Calendarul cultural-turistic „Pomul Vieții” 2018 conține 28 de evenimente ce valorifică tradițiile milenare ale țării noastre în domeniu vinificației, obiceiurile dar și obiectivele turistice importante. 60% din evenimente sunt organizate în afara capitalei, ceea ce permite orientarea fluxului de călători în zonele rurale. Agenda are ca scop sporirea vizibilității festivalurilor importante și poziționarea Republicii Moldova ca destinație turistică pe plan local, regional și internațional.