07 ноября 2016

Chișinău Startup Week, ziua 1: Ideile și cele cinci nivele de design sprint

A început prima ediție de Chișinău Startup Week – săptămâna antreprenorială, ce adună diverse personalități notorii la nivel național și internațional în domeniul antreprenoriatului, IT-ului, startupurilor și digitalului, dar și entuziaștii în diverse domenii, pentru a le oferi tuturor o platformă comună de dezvoltare.

startup-week-5

Prima zi de Chișinău Startup Week a oferit celor interesați diverse activități de dezvoltare a gândirii critice și a ideilor non-conformiste prin ateliere creative, cum ar fi Ideation Workshop sau Design Thinking, dar și prin sesiuni individuale și paneluri de discuție.

Prima sesiune a fost condusă de către Ionela Titirez, premiantă „Women in ICT” 2016 și fondatoare a Ecosistemului de Startupuri din Moldova, care activează ca Manager Dezvoltare Antreprenoriat și Educație TIC în cadrul Proiectului de Competitivitate USAID Moldova. Dumneaei a prezentat Centrul de Excelență în domeniul TIC, precum și Proiectul de Competitivitate USAID Moldova care susține dezvoltarea sectorului IT și încurajează tinerii să urmeze o carieră în domeniul tehnologiilor informaționale. Ionela este imaginea ecosistemului de startupuri din țara noastră, deoarece anume ea a venit cu această inițiativă. Ionela a mai organizat diverse evenimente și ateliere destinate viitorilor și actualilor startuperi, dar și pentru entuziaștii în tehnologii informaționale, care se desfășurau, de cele mai multe ori, pe parcursul unor evenimente de talie națională, cum ar fi Moldova ICT Summit, și a avut un aport considerabil la deschiderea huburilor și spațiilor pentru dezvoltarea startupurilor.

startup-week-1

Întrucât ideile sunt alcătuite din cuvinte, cel mai eficient mod de a produce o idee este un brainstorm. Participanții la workshop au avut ocazia să discute în cadrul unui brainstorm, unde au dominat cuvinte, precum client, administrare, educație, 19°C, Inteligență Artificială sau rujuri și motivație. Astfel, în grupuri câte cinci, participanții au încercat să formeze idei de afaceri cu un potențial simțitor, idei cum ar fi:
– Rujuri pentru bărbați. Lasă stereotipurile – Și bărbații trebuie să aibă grijă de buzele lor;
– Dispozitiv de tip software ce calculează nivelul tău de BPM, dar și nivelul de zahăr în sânge, toată informația fiind livrată direct doctorului tău;
– Dispozitiv robotic pentru persoane fără brațe. Acesta va reproduce funcțiile motorice și va fi de diverse culori pentru o notă mai fun;
– Să dăruiești flori oamenilor pe stradă pentru a-i face mai fericiți. Procesul va fi filmat, iar apoi videoul va fi postat pe YouTube în cadrul unui blog. Mai apoi, acest tip de video va fi folosit pentru publicitate;
– Furnizarea suportului fintech prin livrarea cafelei în fiecare dimineață de luni.

startup-week-6

De asemenea, în cadrul acestei sesiuni tinerii entuziaști au fost informați despre posibilitatea de participare la cel mai așteptat weekend al anului, Startup Weekend Moldova, unde vor avea ocazia să-și prezinte succint ideea timp de un minut sau să se alăture echipei, a căror idee le-a plăcut.

Concluzia generală a atelierului fusese că ideile trebuie să rezolve o problemă, explicând, astfel, de ce o soluție este mai bună decât alta și demonstrându-le tuturor acest lucru. O idee nu costă nimic și nimeni nu investește în ea, atâta timp cât aceasta nu devine un produs demn. Totuși, ideile se dezvoltă excelent în cadrul sesiunilor practice de pitching, pentru a putea obține fondurile necesare pentru dezvoltarea lor.

O altă sesiune importantă este cea condusă de Cosmin Ochișor, Business Development Manager în hub:raum, Cracovia. Cosmin a povestit despre hub:raum și scopurile acestuia, ce este un accelerator și cât de util e el în viața unei idei de startup, cum să generezi ideea, să o dezvolți și să-i găsești fonduri. De asemenea, el a informat tinerii despre numărul de oameni ce lucrează în IT și care, de obicei, este procentajul de persoane ce dețin un startup.

startup-week-4

Potrivit lui Cosmin, idea începe cu o viziune, prin care mergem împotriva curentelor și regulilor setate pe băncile școlii. Nu trebuie să creăm idei ce ar fi fost posibile acum zece ani, ci idei ce vor fi utile zece ani înainte.

Uneori, cele mai bune idei sună foarte prost la început. Nu e necesar să fie o chestie brand-new, ci una ce ar putea rezolva substanțial problemele actuale. Anume ameliorarea unei situații printr-o idee și este explicația de ce produsul tău este mai bun decât altul. Nu uita, însă, să nu creezi produse false, ci să construiești un produs, pe care utilizatorii tăi îl vor îndrăgi și-l vor folosi constant. Datele statistice contează, precum și testările, pentru a putea crea un produs ce va soluționa o problemă actuală cât mai rapid.

startup-week-3

De asemenea, Cosmin a povestit despre cele cinci nivele de design sprint: înțelege, dezbate, decide, fă un prototip și validează! Participanții din cadrul atelierului de Design Thinking au fost divizați pe echipe, pentru a putea aplica în practică fiecare nivel expus de către Cosmin. Astfel, a fost generată o serie de alte idei inovative sau mai puțin noi, care au fost dezbătute pentru a putea găsi o soluție la o problemă existentă.

În cadrul atelierului și panelului de discuție a Inovațiilor în Telecomunicații, dirijat de către Vahdat Zehtab, Director Comercial TeliaSonera, participanții au aflat despre starea actuală a domeniului, evoluția telecomunicațiilor, a vorbit despre Internet of Things și datele de dimensiuni mari.

startup-week-2

Potrivit lui Vahdat, până în 2020 vor fi peste 25 de miliarde de dispozitive conectate, iar la momentul actual, o bună parte din banii corporațiilor pe dispozitive hardware și dezvoltarea intensivă a aplicațiilor. Există, totuși, patru bariere, cu care se confruntă lumea digitală – securitatea, confidențialitatea datelor, implementarea forțată a problemelor și fragmentarea tehnologică.

Agenda detaliată a evenimentelor Chișinău Startup Week o găsești aici. Nu uita să te înregistrezi în prealabil, participarea la eveniment fiind gratuită. Urmărește pagina de Facebook a evenimentului pentru a fi la curent cu toate noutățile ale celei mai antreprenoriale săptămâni a anului 2016. Întreaga agendă a evenimentelor Chișinău Startup Week o găsești pe Locals.md.

Chișinău Startup Week este organizat de către Tekwill și Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în cadrul Proiectului „Dezvoltarea Centrului de Excelență în Domeniul TIC”, în parteneriat cu Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova, IBM, Pentalog, hub:raum Krakow. Evenimentul va fi găzduit de iHUB, Dreamups Innovation Campus, Generator Hub, Artico și Centrul Moldo-Corean de Informare și Acces.

Подписывайся