06 марта 2016

Pantomimă la AMTAP: Studenții au învățat să transmită emoții cu limbajul corpului și al mimicii

Arta pantomimei a intrat pe ușile Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău pentru câteva zile, în care renumitul artist George Ciolpan a oferit un master-class unui grup de studenți la actorie din anul I și II.

pantomima amtap george ciolpan (32)

 

George Ciolpan este un artist din Moldova care și-a pus bazele carierei sale aici, la AMTAP, după care a urmat 10 ani de studii la Sankt-Petersburg, unde a făcut pantomimă pură și un an de stagiu la Paris, la Școala de pantomimă din Franța, „L’Ecole de Mime Corporel Dramatique”.

Maestrul a participat cu spectacolul „Pasărea în văzduh”, la Teatrul Luceafărul, în cadrul unui proiect sprijinit de Institutul Cultural Român, drept omagiu lui Constantin Brâncuși, spectacol prezentat și la Leova. La academia de arte a fost invitat de Doamna Târțău, decanul Facultății Actorie, pentru a introduce timp de patru zile în arta pantomimei actorii din anul I – păpușarii.

circle (3)„Sunt pentru a doua oară invitat de doamna Târțău, lucru care mă bucură foarte mult. Am vrut să-i apropii pe studenți de arta pantomimei, să-i introduc în această artă extraordinară, să-i învăț niște noțiuni de bază. Pantomima poate spune foarte multe fără a rosti cuvinte, întrucât nu întotdeauna avem nevoie de ele pentru a ne exprima emoțiile, sentimentele, un protest sau ceea ce gândim. De foarte multe ori aceste lucruri se manifestă fără vorbe. Cred că lecțiile au fost foarte utile pentru studenți, deoarece ei au aflat ce este pantomima, au încercat să exerseze, orele fiind practice, chiar dacă i-am și povestit multe. Consider că este foarte important să putem aprofunda studierea acestei arte, să continuăm master-class-urile și să încercăm să facem un spectacol. În Republica Moldova pantomima ar putea fi promovată prin desfășurarea mai multor spectacole, la noi însă nu există specialiști și foarte puțină lume practică acest gen, deoarece este unul dificil și necesită multă muncă. Ar fi o soluție deschiderea unei școli de pantomimă aici, în Moldova, dar ne ciocnim cu problema finanțării”, a relatat artistul George Ciolpan.

pantomima amtap george ciolpan (37)

 

Anul acesta, studenții care au intrat la Academie la Actori de Teatru și Cinema combină specialitatea cu Păpușăria, având drept conducător pe doamna Gabi Lungu, director la Teatrul „Guguță”.

circle (2)„Eu am crescut în familie de pedagogi și știu cum mămica mea a fost mamă la multe, multe, multe generații de copii. Probabil am moștenit și eu această trăsătură – să iubesc copiii, de asta și lucrez în teatrul de păpuși și conduc Teatrul “Guguță”. Mă bucur că am reușit în sfârșit să iau o clasă de păpușari, sper cu toată inima că îi voi îndrăgosti cu adevărat în meseria aceasta. Îi mulțumim domnului maestru Ciolpan pentru această scurtă, dar foarte importantă perioadă în care a reușit să-i învețe, să-i concentreze și să-i arate ce înseamnă arta adevărată. Este foarte important pentru un păpușar să cunoască pantomima și eu voi face tot posibilul să mai organizez o întâlnire cu maestrul, un pic mai târziu. Atunci când ești mulțumit și ai satisfacție de la ceea ce faci, bineînțeles că și rezultatele urmează să fie pe măsură. Eu mă bucur când alături de mine sunt oameni care își fac meseria cu drag și cei care calcă pragul auditoriului nostru – la fel. Sper ca precum am fost astăzi mândră de studenții mei, să fiu până la absolvire”, a menționat Gabi Lungu, directorul Teatrului Guguță, conducătorul cursului Actori teatru cu păpuși.

pantomima amtap george ciolpan (34)

 

La master class au participat atât studenți din anul I, cât și câțiva din anul II, la specialitatea Regie.

circle (4)„Am fost foarte impresionată de workshop-ul care a durat patru zile. S-ar părea că este un timp scurt, dar am învățat multe lucruri utile, în primul rând – expresia noastră corporală care contează foarte mult în Academie și în ceea ce facem. M-a impresionat domnul Ciolpan ca om, prin felul în care ne-a transmis această viziune a lui, ne-a insuflat expresia pantomimei. Am avut ocazia să-l aud și recitând niște poezii și am fost plăcut surprinsă”, a afirmat Cristina Leșan, studentă la Regie, estradă și manifestări publice, anul II.

 

pantomima amtap george ciolpan (60)

 

Valeria Gurova, studentă în anul I la specialitatea Actor de Teatru și Cinema, Păpușărie consideră că pantomimă este o artă extrem de utilă în special pentru ei, viitorii actori ai teatrului de păpuși.

circle (1)„Ar fi necesar să avem mai multe ore de acest fel, în special pentru că noi suntem păpușari. Impresiile sunt foarte mari și avem o dorință puternică de a continua, deoarece îți descoperi corpul într-un nou stil, prin mișcările pe care le faci poți simți orice mușchi. Este adevărat că făcând mișcare și dans nu oboseam atât de mult pe cât în două ore de pantomimă. E ceva foarte frumos să redai prin corp ceea ce nu există. Cu toții am făcut pantomimă pentru prima dată și ar fi interesant să continuăm această practică și lumea să vadă că într-adevăr se poate, dacă ai dorință și talent. Primele minute au fost grele, iar apoi ne cufundam în repetiții pe două-trei ore și nici nu observam cum trecea timpul. A fost ceva special,” a mărturist Valeria Gurova, studentă la Actor de Teatru și Cinema, Păpușărie, anul I.

Atmosfera din timpul prezentării a fost într-adevăr specială, publicul fiind copleșit de emoțiile pe care le trădau studenții prin mima și limbajul corpului. Mai jos puteți vedea mai multe fotografii care vor prezenta ceea ce nu se poate spune cu cuvinte:

Autor foto/text: Eugenia Tataru

Подписывайся