Practici artistice noi – un factor al democratizării sociale, prezentare de Vladimir US
Practici artistice noi – un factor al democratizării sociale
Prezentare de Vladimir US
Începînd cu anul 2007 Asociația Oberliht a început să se preocupe de transformările urbane, care au marcat într-un mod negativ Chișinăul și spațiile publice din oraș. Privatizarea și concesionarea unor spații și terenuri publice a dus la dispariția infrastructurii culturale (cinematografe, galerii, cluburi de creație) și sportive (stadioanele, piscinele), a redus suprafața spațiilor verzi (parcuri, lacuri) și altui tip de infrastructură socială (terenuri de joacă, cantine, surse de apă). În consecință aceste spații au devenit inaccesibile pentru majoritatea locuitorilor, fapt care a discriminat populația cu venit mediu și cea săracă, producînd o societate inegală.
În cadrul acestei prezentări mă voi opri asupra proiectelor artistice implementate și prezentate pe parcursul ultimilor 5-7 ani în spațiile publice din Chișinău și nu în galerii de artă sau în muzee. Vom analiza artiști ce au propus noi modalități de lucru, ce s-au raportat într-un anumit mod la locul în care s-a intervenit cu mijloace artistice (proiecte site-specifice, artivism, partizaning etc.) și care problematizează subiecte sociale relevante, optînd pentru un oraș mai democratic și mai accesibil pentru toți.
Vladimir US este un artist și curator stabilit în Chișinău, Moldova, membru fondator al Asociației Tinerilor Artiști Oberliht. A studiat artă, curatoriat, management cultural și politici culturale la Chișinău, Grenoble și Belgrad. Prin lucrările și proiectele sale recente, Vladimir explorează procesele de transformare a spațiului public în orașele post-sovietice, fiind totodată interesat de nevoia de conceptualizare a rețelei spațiilor publice alternative din Chișinău.