Expoziția „The Taste of the City” la galeria BUNKER. Spațiul public din Chișinău redat într-un limbaj al artei
Expoziția „The Taste of the City” – rodul muncii tinerilor artiști în cadrul unui seminar de creație în jurul temei Spațiului și Sferei Publice, desfășurat la Chișinău, a fost vernisată la galeria BUNKER, în incinta AMTAP, FAP.
La inițiativa Asociației Oberliht și Centrului de Artă Contemporană din Chișinău [ksa:k], în colaborare cu Facultatea Arte Plastice (AMTAP), a fost relansat ciclul de lecții teoretice și ateliere de lucru practic în jurul temei Spațiului și Sferei Publice. Adresate studenților și profesorilor de la FAP aceste module educaționale noi sunt conduse de specialiști și experți în domeniu din Republica Moldova și din alte țări.
La galeria BUNKER au fost prezentate rezultatele atelierului de lucru condus de Ovidiu Anton, artist stabilit la Viena și invitat în cadrul programului de rezidență artistică CHIOȘC, la Chișinău, unde s-a aflat o lună și a colaborat cu un grup de studenți ai facultății.
„The Taste of the City” rezultă dintr-un seminar de lucru artistic ce a durat două săptămîni, pe parcursul cărora studenții au putut dezvolta într-un mod colaborativ un fanzine la tema spațiului public chișinăuian. Studenții care au participat sunt Diana Murzacoi, Ana Alexandru, Ovidiu Anton, Violeta Lungu, Pavel Olari, Parascheva Matciac.
„Am încercat să sensibilizez și să îndrept atenția participanților asupra spațiului public în calitate de subiecț de consum, asupra diferitor acțiuni, situații și momente ce au fost ulterior transpuse pe hîrtie, într-un limbaj al artei. Am ales anume această tehnică pentru a pune în discuție rolul publicațiilor independente, făcute manual, ce reprezintă spiritul mișcării Fă-o tu singur. Am avut parte de momente jucăușe în care am comunicat vizual despre structurile de putere ce se regăsesc în spațiul public”, a afirmat conducătorul atelierului, Ovidiu Anton.
„Ne-am plimbat mult prin oraș, am făcut multe chestii ciudate, am revenit la academie, a fost ca un team-work, am discutat împreună despre ce vrem să facem. E important să vedem cum ne simțim în oraș, cum ne afectează reclama. Am încercat să sensibilizez comportamentul nostru ca subiecte consumatoare într-un oraș. Rezultatele vizuale a diverselor exerciții pot fi văzute aici”, a conchis Ovidiu.
Galeria BUNCHER este un nou spațiu artistic inițiat în cadrul proiectului Kunstraume, care își propune să pună în contact inițiativele artistice independente cu studenții și profesorii FAP și care pentru prima dată își va deschide ușile publicul larg. Acest spațiu are drept scop să devină un obiect experimental care să producă conexiunea dintre tinerii artiști din academie și lumea artei din afară.
Expoziția poate fi vizitată până pe data de 20 noiembrie 2015.
Autor foto/text: Eugenia Tataru