23 мая 2024

Festivalul „Moldova Pride” 2024, „De la noi taxe, de la stat lege”. De ce am ales acest slogan și ce evenimente vom avea în săptămâna mândriei

Centrul de Informații GENDERDOC-M anunță cea de-a 23-a ediție a Festivalului Comunității LGBTQI+ din Moldova „Moldova Pride”. Festivalul va avea loc între 11 – 16 iunie. Acesta va începe cu lansarea unui spot social, deja devenit tradițional și se va încheia cu Marșul Pride, pe 16 iunie. Sloganul campaniei din acest an este „De la noi taxe, de la stat lege”.

Prin acest slogan, comunitatea LGBTQI+ din Republica Moldova cere statului legalizarea căsătoriilor cuplurilor de același sex și recunoașterea genului pentru persoanele trans.

„Persoanele LGBTQI+ sunt cetățeni ai acestui stat, cetățeni cu drepturi și obligațiuni, la fel ca și ceilalți. Dar astăzi suntem în situația în care suntem în egalitate în ceea ce privește obligațiunile, dar nu avem egalitate în ceea ce privește drepturile. Statul are obligația să ne egaleze în drepturi prin adoptarea și respectarea legilor, cum ar fi recunoașterea legală a genului pentru persoanele trans și legalizarea relațiilor cuplurilor de același sex. Este o cerință justă și întemeiată”, a declarat administratoarea Centrului GDM și coordonatoarea Programului Lobby și Advocacy, Angelica Frolov.

Festivalul „Moldova Pride” din acest an va fi primul eveniment de acest fel după ce Republica Moldova a început negocierile privind aderarea la Uniunea Europeană. Doar adoptând legi echitabile și egale pentru toți cetățenii, indiferent de orientarea lor sexuală și identitatea de gen, statul nostru va putea demonstra că e gata să fie parte din familia europeană și că se aliniază valorilor UE.

„Din 1998, când am înființat Centrul de Informare GENDERDOC-M, a crescut o nouă generație de tineri, care sunt inteligenți, curajoși și capabili să se opună homofobiei și discursului de ură folosind legislația existentă a țării. Această generație s-a maturizat suficient pentru a se îndrăgosti, pentru a forma cupluri de același sex, pentru a duce o viață împreună. Dar, în această dorință absolut firească, tinerii sunt lipsiți de apărare – în Moldova nu există un cadru legal care ar reglementa aceste relații”, spune fondatorul Centrului de Informații GENDERDOC-M și al mișcării LGBTQI+ din Moldova, Alexei Marcicov.

Alexei Marcicov spune că, deși acest aspect a fost mereu pe agenda Centrului GDM, la începutul anului trecut, când mai multe cupluri de același sex au depus cereri de căsătorie la oficiul de stare civilă, subiectul a devenit deosebit de acut. „Prin urmare, este de așteptat ca sloganul principal al Marșului Pride să fie „De la noi taxe, de la stat lege””, conchide fondatorul organizației.

Evenimentul de deschidere a festivalului va avea loc pe 11 iunie, la sediul Centrului GDM, cu participarea partenerilor și reprezentanților misiunilor diplomatice. În săptămâna festivalului vor avea loc și alte evenimente emblematice deja: decernarea anti-premiilor „Strachina de Jmalț”, pentru persoanele publice care au făcut declarații homofobe în ultimul an, dar și premiilor pentru curaj acelor reprezentanți ai comunității LGBTQI+ care au avut o prezență publică și de spirit deosebită în ultimul an. Va avea loc tradiționalul Pride Park, unde membrii comunității queer se vor întâlni într-un spațiu safe la iarmaroc, relaxare, socializare, workshop-uri, seminare, muzică și bunătăți. În timpul aceleiași săptămâni va avea loc Pride Night, cu un drag show de excepție, dar și un eveniment absolut nou – o adevărată nuntă moldovenească, comunitară. Centrul GDM va reveni ulterior cu programul detaliat al evenimentelor.

Săptămâna Festivalului „Pride” va culmina cu Marșul Solidarității, care va începe de la intersecția străzilor București și Ismail, la ora 12:00.

Primul Marș Pride organizat de Centrul de Informații „GENDERDOC-M” a avut loc în 2013. Manifestanții au parcurs atunci doar 300 de metri, în perimetrul Ambasadei SUA și a Universității de Stat din Moldova. Acesta a fost precedat de adoptarea Legii privind egalitatea de șanse, în 2012.

Centrul de Informaţii GENDERDOC-M a fost fondat la 8 mai 1998 și este una dintre cele mai vechi organizaţii neguvernamentale care promovează în mod activ drepturile comunităţii LGBT+ (lesbiene, gay, persoane bisexuale și transgender) în Republica Moldova.

Подписывайся