Deportări în Siberia – o serie de scurtmetraje de animație de Ghenadie Popescu
Начало: 07/03/2024 - 19:00
Место: Casa Zemstvei, str. Al. Șciusev nr. 103
Цена: -
FACEBOOK
Deportări în Siberia – o serie de scurtmetraje de animație de Ghenadie Popescu [MD]
Joi, 7 martie 2024, ora 19:00
Marți, 12 martie 2024, ora 18:00
Zpațiu (Casa Zemstvei, str. Al. Șciusev nr. 103, Chișinău)
Proiecția va fi precedată de o scurtă introducere pentru a oferi context evenimentelor reprezentate și va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri în prezența artistului Ghenadie Popescu. Membrii publicului sunt invitați, de asemenea, să viziteze atelierul lui Ghenadie, pentru a afla mai multe despre procesul de realizare a acestor scurtmetraje.
Filmele proiectate sunt în limba română cu subtitrare în limba engleză.
1. Țigănești-Kurgan-Țigănești (2019 / 9 min 55 sec): Acest scurtmetraj spune povestea lui Vasile Vieru, născut în satul Țigănești, Strășeni (la nord de Chișinău). În vara anului 1949, la vârsta de 13 ani, împreună cu mama și fratele său mai mare, a fost deportat în regiunea Kurgan, în sud-vestul Rusiei de astăzi. Animația s-a bazat pe desenele făcute de copiii din satul Țigănești în timpul unei școli de vară.
2. Amintiri din copilărie (2018 / 8 min 30 sec): În urmă cu aproximativ 10 ani, Ghenadie Popescu a început să intervieveze supraviețuitori ai deportărilor din 1941 și 1949 și persoane supuse represiunii regimului sovietic. În prezent el deține o arhivă cu peste 100 de mărturii, pe care dorește să le aducă la viață prin animațiile sale. Acest proiect este încă în curs de desfășurare, cu dorința de a deveni un film documentar animat de lung metraj. Vă prezentăm două scurtmetraje de animație cu mărturiile lui Ștefan Ciobani (1943) și Nina Tănase (1955).
3. Elena Severin, 1940 (2023 / 12 min): Povestea unui alt supraviețuitor. Elena spune povestea nopții în care forțele de securitate sovietice au venit să o caute pe ea și familia ei. La vârsta ei fragedă, amintirile devin mai curând anecdotice și asta este ceea ce surprinde în acest scurtmetraj.
4. Pisica fără nume (2022 / 16 min): În cadrul deportărilor în masă din 1949 din actuala Republica Moldova în Siberia, a avut loc și un proces de colectivizare a animalelor. Pisicile, care aparent nu aveau nicio funcție în cadrul noului sistem, au fost întâmplător uitate. Această poveste prezintă, cu umor, viața unei pisici fără nume.

Показу будет предшествовать краткое вступление, раскрывающее контекст представленных событий, а за ним последует сессия вопросов и ответов в присутствии художника Геннадия Попеску.

Telegram