Primul Cybersecurity Forum din Moldova: Evenimentul reunește zeci de specialiști în securitate cibernetică din țară și de peste hotare
Telegram

Primul Cybersecurity Forum din Moldova: Evenimentul reunește zeci de specialiști în securitate cibernetică din țară și de peste hotare

La Chișinău va începe în scurt timp Moldova Cybersecurity Forum 2024, o platformă de dialog între specialiștii din domeniul securității cibernetice din țară și din străinătate. La eveniment participă peste 500 de persoane – experți în acest domeniu, oficiali și toți cei interesați de securitatea cibernetică. Forumul va fi inaugurat de Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean și de viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, alături de principalii parteneri de dezvoltare. În cadrul evenimentului, urmează să fie lansată Agenția Națională pentru Securitate Cibernetică și Institutul Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor”, instituții care vor avea un rol esențial în prevenirea amenințărilor cibernetice.

Lansarea acestor instituții reprezintă un pas semnificativ pentru Moldova. Este esențial să le avem implementate, pentru a evita expunerea la riscuri și incidente de securitate, așa cum s-a întâmplat în trecut. Fiecare cetățean trebuie să fie conștient de regulile esențiale de igienă în securitatea cibernetică și, prin conștientizarea sa, să contribuie la performanța acestor instituții și la asigurarea securității statului. Din acest motiv, suntem astăzi la Moldova Cybersecurity Forum, primul eveniment de acest gen în Republica Moldova”, a declarat Dumitru Alaiba, viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Noua agenție va asigura un mediu digital sigur, protejând infrastructura critică a statului și societății împotriva atacurilor cibernetice, în timp ce „Cybercor” va promova inovația și excelența în educația teoretică și practică, oferind formare profesională funcționarilor publici și studenților pentru a aborda provocările din sector.

Marcăm un moment istoric pentru Universitatea Tehnică a Moldovei. Prin decizia Guvernului, la UTM va funcționa Institutul Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor”. Acesta reprezintă angajamentul nostru comun de a consolida securitatea cibernetică a țării și de a ne adapta provocărilor din ce în ce mai complexe ale lumii digitale”, spune Viorel Bostan, rectorul UTM.

La forum, care va începe la ora 9:00, vor fi desfășurate sesiuni de discuții, prezentări ale speakerilor internaționali și sesiuni interactive de networking. În cadrul acestor activități, în fața publicului vor vorbi experți internaționali precum Paul Tumelty, liderul regional Mandiant, Luigi Rebuffi, secretarul general și fondatorul ESCO sau Julia Zuern, reprezentant al Biroului Federal German pentru Securitatea Informațională. Printre subiectele care vor fi abordate de către aceștia se numără: amenințările cibernetice regionale, elaborarea strategiilor de securitate cibernetică sau asigurarea infrastructurii critice pentru o securitate cibernetică rezilientă.

Evenimentul este organizat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării sub egida prim-ministrului Republicii Moldova, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Universitatea Tehnică a Moldovei, cu suportul USAID și Ambasadelor Suediei și Marii Britanii la Chișinău, precum și EU Partnership Mission și e-Governance Academy.

Первый Форум по кибербезопасности в Молдове: Мероприятие объединяет десятки специалистов по кибербезопасности из страны и за рубежом

Telegram