09 ноября 2024

Chișinău la linia roșie – expoziție documentară despre patrimoniul urban și intervenție civică, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

Chișinău la linia roșie – expoziție documentară despre patrimoniul urban și intervenție civică, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei
Clădiri reprezentative, monumente și spații publice din Chișinău, cartografiate din perspectiva trecutului și-a nevoilor prezentului, au fost prezentate în septembrie, anul acesta, la ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, într-un proiect complex, intitulat ,,Dragă Chișinău”. Începând cu 8 noiembrie 2024 este rândul chișinăuienilor să reflecteze, prin intermediul expoziției și al filmului, asupra stării patrimoniului din propriul lor oraș.

Proiectul cultural „Dragă Chișinău” ia în discuție mai multe monumente istorice și spații din Chișinău, a căror soartă a fost dezbătută în spațiul public și în apărarea cărora s-au solidarizat comunitățile profesionale și societatea civilă. Formatul proiectului a combinat etalarea expozițională, filmul și dezbaterea, fiind valorificată documentarea în arhive și cea din teren. Echipa implicată a adus laolaltă istorici, muzeografi, bibliotecari, arhivari și cercetători din domeniu, artiști vizuali, cineaști, precum și importanți reprezentanți și membri activi a societății civile.

Expoziția Chișinău la linia roșie

Am grupat, așadar, o parte din rezultatele cercetării într-o expoziție care include texte informative, colaje din fotografii de epocă și recente, obiecte, pancarte și lucrări, înregistrări video, referitoare la starea de conservare a clădirilor, menționând evenimentele recente care le-au complicat sau încununat destinul. Titlul expoziției Chișinău la linia roșie reia o expresie folosită de arhitecții din Chișinău, desemnând clădirile construite la aliniamentul străzii, ca un accent în plus asupra stării peisajului arhitectural în viața locuitorilor. Expoziția este însoțită de un catalog, cu studii rezumative despre arhitectura și istoricul edificiilor luate în discuție, cu informații de context social și istorie recentă. Pentru o documentare cat mai acurată s-au purtat discuții cu membrii comunității științifice, reprezentanți ai instituțiilor publice și organizațiilor neguvernamentale, activiști și oameni pasionați de patrimoniu.

 

Docuficțiunea Dragă Chișinău

În cadrul proiectului a fost realizată docuficțiunea Dragă Chișinău, un film care dă voce membrilor societății civile și reprezentanților sectorului cultural de la Chișinău. Ideea filmului valorifică momente punctuale ale dezbaterii în jurul patrimoniului construit, din ultimii ani, de la acțiunea de protest permanent a comunității OccupyGuguță din 2018 până la reacția societății civile la înstrăinarea terenului fostului Stadionului Republican, un spațiu verde de 5 hectare din centrul istoric al orașului care ar fi putut fi transformat într-o Gradină Publică.

Conferința Chișinău, dreptul la oraș

​​            În cadrul evenimentelor de lansare din 14 septembrie de la ARCUB (București), a avut loc și conferința Chișinău, dreptul la oraș, cu participarea reprezentanților ONG-lor chișinăuiene „Primăria mea”, „Plazforma”, „Comunități Active pentru Democrație Participativă” și ai inițiativelor cetățenești „Microfonul liber” și „Alianța Biciclete Chișinău”. În prim plan: evoluția activismului civic din Republica Moldova și studiile de caz despre cele mai recente „lupte” pentru salvarea patrimoniului urban. Prezentările activiștilor Vlada Ciobanu, Ana Popa, Oleg Brega și Vitalie Sprînceană, în colaborare cu Lilia Nenescu, au fost moderate de Mirela Nagâț, jurnalist cultural, realizator la TVR Cultural, și s-au desfășurat într-un format liber, iar înregistrarea conferinței poate fi vizionată pe pagina de YouTube a Asociației Arbor.

Proiectul cultural ,,Dragă Chișinău” este organizat de Asociația pentru cultură și arte Arbor (România) și Arbor Institute for Culture (Republica Moldova), în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Biblioteca Națională a Republicii Moldova și organizațiile neguvernamentale și inițiativele cetățenești: Primăria mea, Plazforma, Curaj.TV, Comunități Active pentru Democrație Participativă și Alianța Biciclete Chișinău. Proiectul beneficiază de sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național din România și al Guvernului Elveției, prin Biroul de Cooperare al Elveției în Republica Moldova.
Vernisajul va avea loc pe 8 noiembrie 2024, la orele 15.00, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în sala 4.

Program de vizitare:

9 noiembrie – 8 decembrie 2024
Muzeul Național de Istorie a Moldovei
Str. 31 August 1989 nr.121 A, Chișinău
Marți – duminică: 10.00 – 17.00 (ultima intrare: 16.20)
Luni: închis
Pentru mai multe informații privind accesul în muzeu și tarifele de intrare, vă rugăm accesați pagină web a Muzeului Național de Istorie a Moldovei.
Organizatori: Asociația pentru cultură și arte Arbor și Arbor Institute for Culture cu sprijinul Muzeului Național de Istorie a Moldovei

Подписывайся