Lansarea cărții „CĂLĂRAȘII ȘI RENAȘTEREA NAȚIONALĂ” de Eugenia BULAT
Начало: 29/09/2021 - 15:30
Место: str. 31 August 1989, nr. 78 „A”
Цена: -

Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează lansarea cărții „Călărașii și Renașterea Națională. Mărturii. Evocări. Imagini”, recent apărută la Editura UNU. Cartea reprezintă „o invitație la cercetare pentru tinerii dornici să cunoască mai multe despre începuturile Renașterii Naționale și promotorii schimbărilor democratice”, – relatează Eugenia BULAT, autoarea volumului. „Am căutat să disec esențele unui timp febril, – 1989 – 1991, pornind de la propria-mi înțelegere, studiind izvoare și răscolind amintirile camarazilor de luptă: oameni pe care i-am cunoscut pe viu”.

Intr-un volum de 640 de pagini autoarea și-a adunat toate amintirile despre începuturile Renașterii Naționale, intervievând frații de Ideal, Dumneaei fiind participantă activă, iar Călărașii – unul dintre centrele importante ale trezirii naționale. Cartea, o primă istorisire de acest fel (mărturii, istorie orală), cuprinde 280 de imagini de epocă și merită toată atenția celor care vor să cunoască cum a fost acea perioadă, cu adevărat revoluționară.

INVITAȚI:

Ion HADÂRCĂ, scriitor, om politic;

Vladimir BEȘLEAGĂ, scriitor;

Anatol PETRENCU, istoric;

acad. Mihai CIMPOI

Nina CORCINSCHI, critic literar;

Maria SAHARNEANU, jurnalistă;

militanți ai Renașterii Naționale;

Victor BURUIANĂ, cantautor;

Tudor UNGUREANU, interpret, ș.a.

Evenimentul va avea loc la 29 septembrie 2021, ora 15.30, în Sala de conferințe „Alexe Rău”, etajul I, blocul central (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”), cu prezență fizică și posibilitate de conexiune online; cu respectarea tuturor măsurilor și recomandărilor legale în vederea prevenirii și reducerii răspândirii pandemiei de COVID-19.

Eugenia BULAT (n. 19 septembrie 1956, s. Sadova, r. Călărașii, R. Moldova), este poetă și publicistă, director fondator/redactor șef al Revistei literare „Clipa siderală” (1995-2015, Premiul de Stat pentru Tineret în Domeniul Literaturii, 2009); membră a Uniunii Scriitorilor din R. Moldova și din România. A absolvit Universitatea de Stat și Universitatea Pedagogică „I. Creangă” din Chișinău. A fost primul primar ales în mod democratic în comuna sa de baștină. Debutează în 1994, cu volumul de versuri ”La Putna mi-e drumul” (Premiul I la Salonul Național de Carte). Au urmat: ”Poeme de pe Valea Plângerii”, ”Silabisind în tainele iubirii”, ”De dor de voi”, ”Stalactite”, ”Veneția ca un dat. Jurnalul unui evadat din Est” și ”În debara. Al doilea jurnal al unui evadat din Est” (ediții bilingve); ”Piatra de Ca’ Vendramin. Dialogurile străinei cu vechiul său prieten Alter. Al treilea jurnal al unui evadat din Est (”Junimea”, Iași, 2017; Premiul Uniunii Scriitorilor din R.Moldova ); ”PROFESORUL. Ștefan Sevastian Bulat. In memoriam” (volum de proză publicistică, Ed. UNU, 2020; Premiul Fondului Literar din R. Moldova). Ia, de asemenea, Premiul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni pentru promovarea literaturii române în străinătate (București, 2010), iar, în 2010, este distinsă cu Ordinul Republicii.

Telegram