Expoziția „100 cele mai bune afișe“ @ Muzeului Național de Artă al Moldovei
Начало: 28/10/2021 - 16:00
Место: Muzeului Național de Artă al Moldovei
Цена: -

Pe data de 28 octombrie curent, ora 16 în incinta Muzeului Național de Artă al Moldovei va fi inaugurată expoziția „100 cele mai bune afișe“ din Germania, Austria și Elveția, care include afișele premiate în ediția competiției din anul 2020 Competiția „100 cele mai bune afișe Germania Austria Elveția“ este organizată anual de către Asociația „100 Beste Plakate e. V” de la Berlin care își propune să facă publice realizările deosebite din domeniul designului de afiș din cele trei țări, prin intermediul unui anuar și a mai multor expoziții.

În anul 2020 au participat 600 de concurenți cu un număr de 1.973 de afișe. Juriul a efectuat mai întâi o preselecție online, în faza finală rămânând 743 de afișe (298 afișe individuale și 127 de afișe in serie) trimise de 275 de concurenți.
În funcție de țară, afişele se împart după cum urmează: 43 x Germania, 7 x Austria, 50 x Elveția – în categoriile:

A afişe ca material publicitar pentru domeniile economic, cultural şi social, lucrări comisionate cu afișaj în spațiul semi-public sau public -76
B afișe pentru promovare individuală, ca grafică de autor sau experiment – 7
C afișe ale studenților realizate cu îndrumare instituțională – 17

Selecția reprezintă – conform anunțului concursului: fără restricții formale sau de conținut – o largă gamă stilistică de design de afișe din țările vorbitoare de limbă germană, prezentând lucrările designerilor profesioniști alături de cele ale studenților.

Printre lucrările învingătoare regăsim afișe elaborate la comanda unor importante instituții din diferite domenii precum ar fi: Opera de Stat de la Viena, Teatrul Schaubühne Berlin, Academia de Stat pentru Arte Plastice Stuttgart, Vienna design Week, SAM – Muzeul Elvețian de Arhitectură Basel, Muzeul pentru Artă Modernă Skopje, UNEP – United Nations Environment Programme Nairobi, etc.

Expoziția a fost prezentată în orașele Berlin, Essen, St. Gallen, Lucerna, Lausanne, Seul, Viena (urmează) și în multe alte locații, ajungând și la Chișinău.

Afișele selectate în cadrul concursului vor fi incluse ulterior în colecția Muzeului german de afișe din Essen/Deutsches Plakat Museum din Essen și MAK – Muzeul pentru Artă Aplicată din Austria.

Juriul ediției 2020:
Markus Weisbeck, (președinte) , Studioul Markus Weisbeck, Frankfurt am Main/Berlin, Germania
Xavier Erni, NeoNeo Geneva-Carouge, Elveția
Na Kim (Seul, Republica Coreea/Berlin Germania)
Franziska Morlok, Rimini Berlin, Berlin, Germania
Andrea Gassner, Atelier Andrea Gassner Feldkirch, Austria.
Afișe animate

În cadrul ediției 2020, datorită colaborării cu echipa Artivive din Viena, unele afișe premiate sunt prezentate prin Realitatea Augmentată. Astfel, cu ajutorul aplicației Artivive, disponibilă pentru iOS și Android, vizitatorii pot anima afișele prin AR.
Expoziția ”100 cele mai bune afișe 20” este organizată la Chișinău de către Goethe-Zentrum / Centrul Cultural German Akzente în colaborare cu Muzeul Național de Artă al Moldovei și Asociația „100 beste Plakate- e.V.” Berlin, cu sprijinul Goethe-Institut România.

Telegram