23 апреля 2020

 „Startup Weekend Moldova 2020”: tendințe și recomandări pentru industriile în criză

 „Startup Weekend Moldova 2020”: tendințe și recomandări pentru industriile în criză

De-a lungul timpului, crizele economice și pandemiile au schimbat traiectoria antreprenoriatului. După anul 2000, asemenea situații au dus la crearea și ascensiunea unor afaceri online de renume, iar aceste exemple ne conving că în  noua realitate, cauzată de pandemia COVID-19, startup-urile IT devin o soluție, atât pentru depășirea provocărilor actuale, cât și pentru combaterea crizei economice.

Din acest considerent,  „Startup Weekend Moldova 2020”, cea mai dinamică competiție antreprenorială oferă participanților oportunitatea de a pune bazele unui un start-up în doar 3 zile și să beneficieze de suportul mentorilor și al experților naționali și internaționali, pentru a crea produse și servicii inovatoare anti-criză.  Acestea se vor baza pe modelul edițiilor anterioare în care au fost dezvoltate startup-uri recunoscute și solicitate pe piețele interne și externe.

Ediția online a „Startup Weekend Moldova 2020” are un obiectiv comun, aliniat cu cel al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care se referă la combaterea efectelor pandemiei. Câteva arii sugerate de OMS pentru care inovația tehnologică ar putea schimba radical situația sunt:

  • Sănătate: abordarea și extinderea unei serii de inițiative de sănătate, incluzând comportamente de prevenire/igienă, sprijinirea lucrătorilor din prima linie, aplicarea telemedicinei, strategii de localizare a infectaților, tratamentul și dezvoltarea metodologiei diagnosticului;
  • Populație cu cel mai înalt risc de expunere și cetățeni vulnerabili: ansamblul de probleme cu care se confruntă persoanele în vârstă și imuno-compromise, cum ar fi accesul la alimente și la sprijinirea celor care își pierd locurile de muncă dar și veniturile;
  • Afaceri: ansamblul de probleme cu care se confruntă companiile pentru a supraviețui, pentru a colabora eficient și pentru a transfera părți ale afacerii lor online;
  • Comunitate: promovarea conexiunii cu prietenii, familia și vecinii pentru a combate izolarea socială și digitalizarea serviciilor publice pentru administrațiile locale;
  • Educație: medii și instrumente alternative de învățare pentru elevi, profesori și sisteme școlare integrale;
  • Divertisment: alternative ale formele tradiționale de divertisment care pot păstra publicul în siguranță.

„Startup Weekend Moldova 2020” va avea loc online, în perioada 24-26 aprilie. Evenimentul cu genericul „Techstars Global Online Startup Weekend” clasează țara noastră în lista celor peste 70 de state ale lumii care fac parte din programul Startup Weekend Global.

Dacă ai o idee inovatoare înscrie-o AICI până pe 22 aprilie, ora 18.00. Dacă nu vrei să propui o idee, dar totuși să participi la eveniment și să te alături altor echipe atunci înregistrează-te AICI. Aplicarea este gratuită, dar poți face o donație care va ajunge la un ONG ce luptă împotriva pandemiei COVID-19. Grăbește-te să fii parte a unui eveniment care te va ajuta să faci față provocărilor actuale și să ții pasul cu viitorul.

La această ediție online sunt invitați să participe programatori, designeri, experții în marketing, dar și medici, asistente medicale, studenți, oameni de știință, profesori și toți cei care vor să devolte soluții de criză.

Evenimentul este organizat cu suportul USAID și Guvernului Suediei, în cadrul Proiectului TEKWILL, care contribuie la crearea oportunităților de dezvoltare a antreprenoriatului în Moldova, în parteneriat cu Dreamups, Generator Hub și Cawsay Show.

Despre Proiectul TEKWILL

Proiectul TEKWILL este implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei. „Tekwill” a fost creat în anul 2017 ca Centru de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele curente ale pieței. Pentru a continua să contribuie la creșterea competitivității industriei IT și a altor sectoare strategice ale economiei, centrul și-a extins domeniile de activitate, devenind în 2019 un proiect complex la nivel național. Obiectivul de bază al Proiectului TEKWILL, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale societății, dar și prin sporirea potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ, în conformitate cu cererea de pe piața IT.

Подписывайся