Expoziția new media CoLaboratory, ajunsă la Chișinău, la Centrul de Industrii Creative ARTCOR
14 artiști din România, Republica Moldova și Germania în timp de lockdown au colaborat pentru a crea lucrări multimedia. Colaborarea internațională a avut loc în cadrul unei rezidențe artistice digitale lansată de centrele culturale germane din România și Republica Moldova.
Ce formate alternative se nasc din această situație? Cum ne ajută tehnologia să răspundem
distanțării fizice/sociale?
Corina Gârlă, directoare a Centrului Cultural German AKZENTE relatează:
”Prin acest proiect am propus un exercițiu de imaginație, invitând artiștii să reflecteze asupra schimbărilor prin care a trecut procesul artistic în ultimele luni. În cadrul CoLaboratory, a fost lansat un Open Call, în urma căruia au fost selectați 14 artiști din trei țări – România, Moldova și Germania, grupați în tandemuri, ei au colaborat pe durata unei luni de zile pentru a crea o lucrare de artă digitală care să îmbine două forme de exprimare artistică: imaginea și cuvântul. În total au fost 109 aplicații din 3 țări, în urma concursului din Republica Moldova a fost selectată artista Valeria Barbas, care a colaborat cu artistul german Gregor Stockmann din Hamburg, Germania, iar în cadrul expoziției CoLaboratory de la Chișinău, a avut loc premiera proiectul lor mixtmedia ”Colaborative Distances” pentru publicul moldovenesc. Creațiile elaborate de artiști au fost prezentate în cadrul festivalurilor de new media pe parcursul anului 2020, dar și în 2021: Amural Visual Festival (Brașov), Simultan Festival (Timișoara), Clujotronic Electro Arts Festival (Cluj), finalmente ARTCOR, urmând a fi prezentate la Borderline Gallery (Iași), Radar Festival de new media art (București) și la Brukenthal Museum of Contemporary art (Sibiu)”.
În cadrul expoziției CoLaboratory au fost prezentate rezultatele rezidenței tandemelor artistice din: București: Silvia Grădinaru [ro] + Claire Fristot [de], Brașov: Hybrid Lab [ro] + Viktor Dallmann [de], Cluj-Napoca: Adrian Ganea [ro] + Jasmina Al-Qaisi [de], Iași: Florin Lăzărescu [ro] + Dawid Liftinger [de], Sibiu: Alexandra Zidariu [ro] + Lea Sauer [de], Timișoara: Ovidiu Hrin [ro] + Samuel Kramer [de], Chișinău: Valeria Barbas [md] + Gregor Stockmann [de].
”Voi vorbi din 2 ipostaze, cea de artist și de curator – relatează, Valeria Barbas, dr., în calitate de artist, desigur, m-am bucurat foarte mult să particip din partea Republicii Moldova la această rezidență artistică digital, un format unic la moment pentru spațiul autohton, și cu atât mai prețioasă și salutabilă este ideea lansată de Institutul Cultural Goethe din București și alte Centre Germane din România, de Centrul Cultural German Akzente din Moldova, un proiect deosebit de important în timpurile dificile pe care le trăim. Pandemia COVID19 a afectat considerabil sectorul cultural autohton, pe parcursul întregului an 2020, mulți artiști au rămas fără venit, dar și oportunități de a expune. Principalele atuuri ale proiectului CoLaboratory în viziunea mea sunt:
- Crearea unei oportunități de colaborare din artiștii români și germani în vederea realizării unei creații comune,
- Susținerea financiară a artiștilor cooptați în rezidență,
- Prezentarea rezultatelor în formă de expoziție și unul dintre cele mai importante aspect este
- Promovarea acestor rezultate într-o rețea de festivaluri cunoscute de new media din România.
În condițiile de pandemie sectorul de artă independent nu a fost susținut printr-un program de stat, cel puțin până la luna august, anul curent, când a fost lansat programul de rezidențe, în plus, în Republica Moldova la ora actuală nu există un festival al noilor medii cu părere de rău, nici formatul de rezidențe, inclusiv online, nu este răspândit, aceste inițiative în plan local fiind un bun exemplu, de pionierat, și sper ca pe viitor să capete amploare.
Cu Gregor Stockmann, un bun artist de animație, aflat la momentul rezidenței în Bavaria, am lucrat în format on-line explorând tema distanței, care a devenit și mai pronunțată actualmente, și care ne-a marcat comunicarea și existența. Filmul nostru mixed media ”CoLaboratory Distances” explorează distanța în diferite dimensiuni ale percepției și gândirii.
Personal am înțeles că distanța poate fi diferită, fiecare percepând-o în felul propriu. În ”CoLaboratory Distances” ne-am împărtășit experiența în diferite medii, Gregor din libertatea Bavariei și eu din Chișinăul în lockdown. Transcenderea frontierelor este configurată de un discurs în care textul, fotografiile, desenele, videoartul, animația și sunetul se interconectează, modelează și fac distanțele colaborative.
În calitate de curator invitat al expoziției pot să fac referință la conceptul expoziției ”CoLaboratory”, care a presupus un trip, o călătorie începută de la un preludiu în exterior: proiectul- invitație la corespondență prin scrisori ” Dear Alexandra” ( de Alexandra Zidariu & Lea Sauer), care tratează într-un mod foarte intim, personalizat, problematica co/prezenței și spațiului de comunicare, urmând în interior o cufundare prin erori, glitch în ”The [C]” (Ovidiu Hrin & Samuel Kramer), tema absenței corporale, a spațiilor pustii și simularea unei relaționări vitale a scaunelor în "Basic worries of empty seats" Adrian Ganea & Jasmina Al-Qaisi, investigarea arhetipală și ontologică în ”Arhiva de Solitudine” de Hybrid Lab & Viktor Dallmann, la un noise intertextual audio-vizual al distanțelor colaborative existențiale escatologice în ”Colaborative Distances” de subsemnata și Gregor Stockmann, finalizând parcursul într-o zonă verde – “The Comfort Zone” modelată de artistele Claire Fristot & Silvia Grădinaru, în cele din urmă. Drept axis mundus al expoziției a servit ”columna” cu mesaje proiectate în exterior cu denumirea sugestivă “Biscuits rattling inside a Tin Box” de Florin Lăzărescu & Dawid Liftinger, unica în felul său, fără sound, dar cu trimitere la o verbalizare interioară pe verticala corporal- mentală”.
Astfel, artiștii participanți la rezidență și-au unit forțele creative întru crearea unor lucrări digitale de fuziune inedite, acționând diferite medii vizuale, text, instalație, animație, simulare, 3D și sound. Publicul s-a arătat interesat să exploreze noile medii, chiar și în aceste vremuri dificile care impun diverse restricții, am avut vizitatori din diferite generații, și din generația tânără, dar și vizitatori care pentru prima dată au avut experiența de imersiune în 3D”.
foto: Natalia Jurminskaia