Maria Țurcan, Senior QA Engineer: „IT-ul este un domeniu în care oricine ar putea să-și încerce forțele”
Telegram

Maria Țurcan, Senior QA Engineer: „IT-ul este un domeniu în care oricine ar putea să-și încerce forțele”

Soluțiile inteligente au devenit o necesitate, iar industria TIC este în continuă ascensiune. Iată de ce, tehnologiile informaționale sunt industria viitorului, iar cei care profesează în domeniu susțin că acum este mult mai ușor să devii specialist de perspectivă. Indiferent de gen, IT-ul este accesibil oricui, fie că se află la început de cale sau că vrea să facă o schimbare în carieră. Acum, pe lângă programele universitare, pe piață sunt numeroase oferte de cursuri online sau internship-uri, care deschid ușile oricărui doritor spre o carieră în IT.

Dorința de a evolua a fost și forța care a propulsat-o pe Maria Țurcan într-una dintre cele mai mari companii IT. Tânăra și-a făcut studiile în cibernetică și informatică economică, după ce și-a dat seama, încă de pe băncile școlii, că informatica este disciplina ei preferată. Asta a impulsionat-o să-și aleagă o facultate în domeniu și să se dezvolte constant.

Maria Țurcan, Senior QA Engineer, Endava:

„La școală am fost unul dintre elevii care la informatică era permanent la tablă. În acele momente am înțeles că domeniul IT îmi va plăcea și mă va interesa în viitor. La facultate însă eram o grupă foarte mică, pentru că domeniul nu era popular pe-atunci. Era ceva nou, de aceea și aplicaseră mai multe fete.”

Mânuind mouse-ul și tastatura cu îndemânare și inteligență, Maria demonstrează că „profesia viitorului” aparține bărbaților și femeilor în egală măsură. În calitate de Senior QA Engineer, tânăra are un program plin, dar variat și interactiv. Iar printre responsabilitățile sale se numără planificarea activităților pentru echipa pe care o conduce, verificarea calității soft-urilor pe care le livrează și discuțiile cu clienții.

Maria Țurcan, Senior QA Engineer, Endava:

„O zi tipică începe cu o cafea, cu citirea e-mail-urilor și continuă cu activitățile necesare în acea zi, dar și cu ședințe în care discutăm cu echipa ce este bine, ce este mai puțin bine sau dacă cineva s-a blocat și are nevoie de ajutor. Ziua trece foarte repede, permanent suntem în mișcare.”


Cursurile în IT – un pas înainte spre o carieră de succes

Un alt avantaj al domeniul este că oricine poate ajunge în industria TIC, indiferent dacă are experiență sau nu. Important este să aibă o mare dorință de dezvoltare. Iar în tandem cu un curs în domeniu, aceasta poate propulsa orice entuziast direct în inima unei companii internaționale.

Maria Țurcan, Senior QA Engineer, Endava:

„IT-ul este un domeniu în care oricine ar putea să-și încerce forțele, iar faptul că trebuie să cunoști foarte multă programare este un mit. Un pas înainte pentru a începe o carieră în IT sunt cursurile online sau offline. Dacă la cursuri îți dai seama că este o industrie în care într-adevăr vrei să te dezvolți, poți aplica ulterior la intership-uri, care oferă posibilități de angajare.”

Recomandarea Mariei Țurcan pentru începători este să pornească la drum cu dorința de a crește, de a învăța și de a se automotiva, iar eforturile le vor fi răsplătite neîntârziat.

Despre campania #AlegCarieraIT

Reportajul a fost realizat în cadrul Campaniei de promovare a Carierei IT, implementată în cadrul Proiectului TEKWILL de către Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei. Startul campaniei a fost dat în anul 2012, având drept obiectiv să le comunice tinerilor care sunt oportunitățile și avantajele pe care le generează activitatea în domeniul IT. Campania încurajează tinerii să afle mai multe informații despre profesiile și oportunitățile din domeniul IT, demontând stereotipurile existente și promovând istoriile unor profesioniști care inspiră. În același timp, acțiunile se axează pe ideea că la temelia succesului și a performanței stau munca, atitudinea conștiincioasă, dedicarea și dorința de a te dezvolta încontinuu. Istoriile de succes insistă pe setarea corectă a motivațiilor: decizia de a opta pentru o carieră în IT trebuie să fie una responsabilă, bazată pe avantajele, dar și pe rigorile acestui domeniu.

Telegram