Aparatul dentar – aliatul tău pentru un zâmbet corect
Telegram

Ai visat toată adolescența ta să ai un zâmbet corect? Ai mers cu frică pe lângă cabinetele stomatologice și ai amânat constant vizita la un dentist pentru un aparat dentar? Clinica stomatologică din Chișinău Imperial Dent îți vine în ajutor cu câteva informații relevante pe care trebuie să le știi, atunci când decizi că este momentul oportun să porți un aparat dentar.

Cu ce să încep?

Pentru început, este potrivit să mergi la o consultație primară, astfel încât stomatologul să-ți examineze starea dinților și să depisteze precoce unele probleme pe care le poate prezenta dantura ta (carii, gingivită etc.). După un control fizic propriu zis, medicul dentist îți va recomanda să efectuezi o radiografie și uneori o amprentă a arcadelor dentare, pentru a determina ce fel de aparat dentar ți se potrivește. În baza acestei prime etape, medicul stomatolog va alege tratamentul și perioada de utilizare a aparatului dentar, precum și tipul acestuia.

Pentru ce aparat dentar să optez?

Răspunsul la această întrebare este destul de subiectiv, deoarece ține atât de problema pe care vrei să o rezolvi, cât și de durata tratamentului sau comoditatea acestuia. Specialiștii operează cu câteva modele de aparate dentare, după cum urmează:

  • Aparatul dentar mobil – este indicat pentru corectarea poziției dinților și a ocluziei la pacienții cu vârsta între 6 – 12 ani. Acesta este conceput din acrilat, în condiții de laborator, la temperatură și presiune înaltă, astfel încât să fie mobil și durabil. În principiu, acesta se fixează cu o sârmă și are un șurub care urmează a fi activat, de obicei, o dată pe săptămână, conform indicațiilor medicului. Acest lucru poate fi realizat de părinte, ținând cont de normele prescrise de ortodont. O dată pe lună, medicul va observa evoluția tratamentului. În plus, trebuie să se țină cont de perioada de purtare (18 – 20 ore), cu excepția meselor (dacă medicul nu a prescris contrariul) și de curățarea acestuia (după fiecare masă, se vor spăla dinții și aparatul dentar cu periuța și irigatorul oral).
  • Trainer – aparat ortodontic  mobil  prefabricat, are un cost cu mult mai mic decât aparatul fix și se folosește destul de des pentru rezolvarea unor cazuri mai simple, dar și la copii în cazul când rădăcinile sunt incomplet formate.
  • Aparat dentar fix – acesta este indicat maturilor, deoarece rezolvă problemele mai grave ale danturii. Este format din 2 elemente: bracketuri – care se fixează pe dinți, arcuri din sârmă, care ajută la deplasarea dinților prin aplicarea presiunii asupra dinților poziționați incorect și ligaturile elastice,  care prind arcurile de bracketuri. Puteți opta pentru aparate dentare fixe din safir  sau metal.  Există și unele aparate dentare speciale,ce permit vizitele mai rare la stomatolog.

Ce măsuri de igienă se impun în perioada purtării aparatului dentar?

La acest segment, este oportun să atragem atenția asupra periajului dentar, care trebuie să fie meticulos și să dureze în 2 și 3 minute, doar cu o periuță soft sau ultrasoft. În afară de această bază generală, este oportun să-ți cumperi un irigator oral care te va ajuta să ajungi până în cele mai incomode colțuri ale danturii, eliminând resturile alimentare și diminuând riscurile apariției cariilor dentare. Pentru posesorii aparatelor dentare este oportun să opteze pentru soluții de curățare specializate: apă de gură, ață dentară, perii.

Mare atenție trebuie acordată alimentației! Nu uita că aparatul dentar este fixat în așa mod, încât să poate fi scos la finalul tratamentului, fără a modifica suprafața dinților. Așadar, adezivul folosit este prevăzut să reziste anume pe perioada tratamentului și doar în condiții clar prestabilite.  Din alimentație trebuie excluse temporar produsele crocante, foarte tari sau care solicită aparatul dentar. O mică jertfă, dacă ne gândim la rezultatul splendid de la final de tratament și la faptul că după acesta alimentația poate fi restabilită.

Dacă ai decis că e momentul potrivit să îți recapeți zâmbetul frumos și să câștigi siguranță, atunci e cazul să apelezi specialiștii clinicii stomatologice Imperial Dent, care îți vor prescrie tratamentul oportun și te vor ajuta să depășești cu succes fricile legate de noul tău aliat – aparatul dentar. Pentru o consultație la specialiștii Imperial Dent, apelează +373 22 260 325. Zâmbetul tău va fi pe mâini bune!

Telegram