Ziua Învățământului Dual la Cahul – de trei ediții celebrăm Învățământul Dual – îmbinarea de succes între studii și muncă
Telegram

Pentru a treia oară, în Republica Moldova, a fost sărbătorită Ziua Învățământului Dual. Ediția Sud a Zilei Învățământului Dual (ZÎD) s-a desfășurat sâmbătă, 26 octombrie 2019, în satul Roșu din raionul Cahul. În cadrul evenimentului, partenerii duali – instituțiile de învățământ profesional tehnic (IÎPT) din raioanele Cahul, Leova și Ceadîr-Lunga și agenții economici din reugiune și-au propus să promoveze în rândul elevilor, viitorilor absolvenți ai treptei gimnaziale sau liceale – sistemul de învățământ profesional tehnic dual, supranumit și „școală fără şomeri”.

Această formă alternativă a învățământului profesional-tehnic existent presupune învățarea unei profesii la două locuri de învățare, iar accentul se pune pe practică. Astfel, maxim 50% din durata studiilor se desfășoară la școala profesională, centrul de excelență sau colegiu, unde se obțin cunoștințe teoretice, iar până la 70% din timpul dedicat instruirii, se desfășoară la întreprindere, unde se învață meserie de la profesioniștii companiei, elevii-ucenici fiind răsplătiți lunar cu salariu de ucenicie. Campania de informare despre oportunitățile și avantajele Învățământului Dual se desfășoară în Republica Moldova sub sloganul „Înveți. Muncești. Câștigi!”.

Evenimentul din Cahul a întrunit numeroși oaspeți și parteneri precum Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, reprezentanți ai Administrației Publice Locale, Primăria orașului Cahul, peste 400 de elevi, reprezentanți din 20 de IÎPT și companii care oferă tinerilor locuri de instruire în sistem dual în regiunea de sud a Moldovei.

Prezentă la eveniment, Oana Vodiță, maganerul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de GIZ, a reiterat importanța pe care o are formarea profesională a elevilor în condițiile de muncă reală:

Deja în al patrulea an, partenerii din Republica Moldova acordă asistență pentru a defini, a stabili și pune pe picioare o formă alternativă de învățâmânt profesional-tehnic, acesta este învățământul dual, care în Germania are o lungă tradiție și pe care încercăm să-l aducem mai aproape de Moldova. În țara noastră sitemul dual a fost introdus prin lege în 2014, în Codul educației și ulterior în 2017-2018 s-a detaliat cadrul normativ. La momentul actual sunt aproximativ 80 de agenți economici din diverse sectoare ale economiei Republicii Moldova și aprox. 1300 de elevi care studiază în sistem dual, atât cei care s-au înscris în anul școlar 2019-2020, cât și cei înscriși în anul școlar anterior, majoritatea programelor având perioada de 2 ani. Ne dorim ca numărul lor să crească”.

Ediția Sud a ZÎD a fost organizată sub forma unei expoziții de ateliere informative și interactive pentru tineri. Elevii s-au întrecut în a participa la activitățile propuse în cadrul celor 15 ateliere științifice și distractive. Curioșii au putut să controleze roboți cu ajutorul telefonului, au învățat să utilizeze mașina de cusut, să facă tăiței și brioșe, au încercat să repare caroseria sau să conecteze cablurile electrice ale unui automobil. Mai mult decât atât, copiii au fost motivați nu doar de curiozitatea firească, ci și de spiritul concurenței și mirosul premiilor. Pentru implicare activă la fiecare dintre ateliere, elevii au primit câte un cartonaș câștigător. Cei mai harnici vânători de cartonașe au participat la o tombolă, iar 10 dintre ei s-au ales și cu unul dintre premii – trotinetă electrică, telefon mobil, boxe portabile, încărcătoare și căști wireless sau ceasuri fitness.

Tinerii au avut ocazia să afle din primă sursă care sunt pentru ei oportunitățile învățământului dual. Reprezentanții IÎPT, agenților economici, dar și elevii care deja își fac studiile în sistemul dual le-au împărtășit din experiența lor. Alina este elevă a unui program dual, lucrează și învață profesie la un producător de patiserie.

Visam de mult să devin bucătar. Învățând în acest program dual, visul meu a devenit realitate. Acum capăt experiență practică și îmi vine mai ușor să mă realizez în viața de zi cu zi. Sistemul dual de învățământ este unul benefic și bun, pentru că elevii pot să se întrețină singuri, să ajute părinții și să învețe o profesie”, a spus Alina, elevă la școala profesională nr. 1 din Cahul.

Elevii treptei gimnaziale și liceale prezenți la eveniment s-au arătat deschiși pentru această oportunitate.

Nu eram sigur ce voi face după ce finalizez clasa a noua. Azi am aflat despre o nouă opțiune, care se pare că are multe avantaje pentru tinerii ca mine. Mă voi gândi serios să aplic la programul de învățământ dual, prin care să pot învăța, lucra și avea un venit ca să nu depind de cineva”, a menționat Eugen, elev în clasa a 9-a.

Vera Balova, director și profesor la Școala Profesională din Ceadîr-Lunga:

La școala noastră studiază 428 de elevi la 12 specialități. Dintre aceste 12 specialități, 4 sunt predate în sistemul de învățământ dual, unde învață 174 de elevi-ucenici. Tinerii sunt instruiți la diferite specialități, începând cu croitori în industria textilă, electromontori la repararea utilajului electric și mai nou, patiseri, care lucrează la întreprinderi din satul Tvardița, raionul Taraclia. Avem deja o tradiție, din 2016 lucrăm cu o întreprindere ce asamblează tractoare din Belarus, situată în satul Tomai, raionul Ceadîr-Lunga. În cadrul acestei întreprinderi lucrează 50 de elevi din școala noastră, care sunt instruiți la specialitatea electro-mecanic. Am demonstrat că această formă de învățământ oferă instruire calitativă a tinerilor în specialitățile alese, elevii sunt competitivi, iar la finalizarea studiilor sunt solicitați pe piața muncii. Evenimentul de azi, organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova și GIZ, ne va ajuta să promovăm instituțiile noastre de învățământ, să invităm noii elevi și să le demonstrăm că meseriile și specialitățile noastre sunt astăzi la mare căutare în Moldova. Vrem ca tinerii să rămână în țară, iar instituțiile noastre de învățământ le pot oferi o pregătire profesională calitativă, în parteneriat cu agenții economici.”, a spus Vera Balova.

În premieră pentru ZÎD, fabrica de producere a componentelor auto Draexlmaier Cahul, care este unul dintre cei mai mari angajatori din regiunea Sud și partener în instruirea duală, a organizat pentru cei interesați un tur al departamentului de producere și a atelierului modern de instruire.

Ne bucurăm să fim primii din țară care am început să implementăm sistemul de învățământ dual. Știm foarte bine că resursele umane reprezintă un aspect foarte important pentru un agent economic, e vorba de niște investiții, de niște cheltuieli inițiale, dar e mai bine să-ți pregătești tinerii entuziasmați și viitorii specialiști necesari pentru un viitor prosper în țară, decât să plece peste hotare. Primul nostru proiect de acest fel l-am început încă în anul 2014, împreună cu Școala Profesională nr. 5 din Bălți. În prezent avem în jur de 80 de elevi care primesc instruire practică în condițiile unui post de muncă real în compania noastră, în orașele Cahul și Bălți”, a relatat reprezentantul Draexlmaier, Vadim Bubulici.

ZÎD își propune să devină o platformă de informare și cooperare comună, atât pentru tineri, reprezentanții IÎPT și ai întreprinderilor implicate în programe de instruire duală la nivel național, cât și pentru autoritățile publice.

ZÎD se desfășoară pe parcursul anului în cadrul campaniei Înveți. Muncești. Câștigi! și are loc în diverse regiuni ale țării, având scopul de informare pe scară largă a tinerilor despre oportunitatea și avantajele învățământului dual. Aceasta este implementată de MECC, cu suportul Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei GIZ, în cadrul Proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde”, finanțat de către Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare a Germaniei (BMZ) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). 

Telegram