14 августа 2019

Notează-ți în calendar: 10 septembrie, Cahul, MOLDOX! Vezi programul celui mai tare festival de film documentar din Moldova

Crezi că documentarele au potențialul de a produce o schimbare socială? Atunci nu rata MOLDOX – cel mai progresist și accesibil festival internațional de film documentar din țară, care și în acest an îți aduce o selecție de pelicule actuale, inedite, motiv pentru care au adunat numeroase premii în palmares. Între 10 şi 15 septembrie, orașul Cahul va deveni un punct de atracție pentru cinefilii din Moldova, dar și cineaști din alte 10 țări, care folosesc camera de filmat pentru a realiza o „radiografie” a societății. Am pregătit un program cultural demn de festivalurile occidentale: cca 30 de pelicule documentare din Republica Moldova, Suedia, România, Ucraina, Olanda, Polonia, Letonia, Franța, Marea Britanie, Rusia, Elveția, Germania.

Cele 30 de „METAMORFOZE” ale MOLDOX 

Fii gata să explorezi o lume a „METAMORFOZELOR” – tema ediției din acest an. Cele 17 lungmetraje și 10 scurtmetraje vor aduce în prim plan metamorfoza istorică și economică, metamorfoza rolurilor atribuite femeii și bărbatului în societate, metamorfoza vârstei, metamorfoza noțiunii de gender, etc. MOLDOX se vrea a fi o punte de dialog dintre regizor și public care să faciliteze conștientizarea de către spectatori a problemelor societății moderne, dar și identificarea soluțiilor pentru a le depăși. Iată de ce, la finalul proiecțiilor vei avea ocazia să „descoși” mesajele din spatele peliculelor în cadrul sesiunilor de întrebări și răspunsuri cu creatorii lor. Pentru ca experiența culturală să fie una și mai reușită, organizatorii le-au pregătit oaspeților expoziții de fotografie și pictură, vizite în cele mai importante atracții turistice ale raionului Cahul, laboratoare cinematografice, masterclass-uri și concerte în aer liber.

Ce filme poți viziona la eveniment

La deschiderea festivalului va avea loc avanpremiera filmului „Grădina sovietică” semnat de Dragoș Turea, absolvent al atelierului Inspiration din cadrul MOLDOX LAB 2017 și laureat al premiului Civil Society Pitch, One World România 2017 din cadrul forumului Pitch@MOLDOX. Pelicula va fi proiectată în premieră mondială în cadrul celei de-a 25-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Sarajevo, unul dintre cele mai importante evenimente din lumea cinematografică a Europei Centrale și de Est. „Grădina Sovietică” aduce în prim plan povestea unor experimente științifice monstruoase, desfășurate de sovietici pe teritoriul țării noastre.

Prima zi a festivalului va fi dedicată și documentarelor create în cadrul atelierului MOLDVOX, unul alt proiect desfășurat de  Asociația MOLDOX. Timp de 6 luni, patru participanți, novice în domeniul cinematografic, au învățat și au creat 3 scurtmetraje de excepție – „Printre stânci”, „Alisa în țara…” și „Sport pe ruine” – pe subiecte sociale din localitățile lor de baștină.

MOLDOX va continua cu o selecție de documentare –  tribut talentatului regizor rus Aleksandr Rastorguev, omorât acum un an în timp ce filma ultimul său documentar în Republica Centrafricană. Proiecțiile celor cinci filme vor fi urmărite împreună cu invitata de onoare a evenimentului, Susana Barandzhiyeva – producătoare, co-regizoare și scenaristă, care a colaborat la numeroase producții semnate de Rastorguev.

Cap de afiș este şi pelicula „Plăceri feminine” de Barbara Miller, care analizează obstacolele din calea sexualității feminine în secolul 21, precum și „Căderea lui Lenin” în regia Svitlanei Șâmko, un documentar istoric despre despărțirea fantomelor URSS din Ucraina.

Tot despre despărțire e vorba și în filmul semnat de Alecu Deleu, „Pași pe graniță”, un documentar în care geografia își dă întâlniri cu istoria.

În încheiere organizatorii ne invită la Întâlnindu-l pe Gorbaciovde Werner Herzog, un documentar inspirat dintr-un interviu cu personalitatea care a marcat politica europeană de la sfârșitul anilor 1980 și a afectat parcursul istoric, inclusiv al Republicii Moldova.

MOLDOX LAB prezintă creațiile cineaștilor în devenire 

Tradițional, tot în seara de închidere a festivalului, vor fi proiectate scurtmetrajele create în cadrul atelierelor – Interaction, Exploration și Inspiration ale MOLDOX LAB – unicul laborator de film documentar din Moldova pentru cineaștii în devenire, care se va desfășura din 9 până pe 15 septembrie. Scurtmetrajele se centrează pe diverse componente sociale pentru a încuraja pe oricine simte nevoia să se exprime prin imagini în mișcare.

Pe 15 septembrie, în ziua ceremoniei de închidere, va fi organizat și un pitch public pentru a prezenta proiectele cinematografice ale participanților la atelierul MOLDOX Lab Inspiration. Pitch-ul participanților va fi evaluat de către experți din industria filmului documentar care vor selecta patru proiecte pentru a participa la ateliere și forumuri de pitch prestigioase din Europa.

Programul complet al festivalului poate fi vizualizat – aici.

MOLDOX are nevoie de tine. Susține-ne!

MOLDOX este o oportunitate unică, prin care noii creatori de film au șansa să-și șlefuiască abilitățile de a atrage atenția publicului asupra subiectelor importante din societate. În același timp, proiectul aduce în sudul Moldovei un eveniment de nivel mondial, oferind oamenilor posibilitatea să participe și să urmărească documentare relevante în contextul lor regional. Festivalul MOLDOX este în cumpănă: între o dorință avidă de a sensibiliza publicul larg despre importanța schimbărilor pozitive și lipsa fondurilor adecvate pentru a face ca acest lucru să se întâmple. Credem că misiunea MOLDOX merită a fi perpetuată, iar oamenii de artă din Moldova – susținuți. Dacă împărtășești această idee și îți dorești să contribui, alături de noi, la crearea schimbărilor sociale prin intermediul filmului documentar – DONEAZĂ!

4 ani de MOLDOX

Pe parcursul celor 3 ediții, festivalul a prezentat unui public de 9000 de spectatori peste 90 de documentare, 20 dintre care au fost proiectate în premieră în Moldova. 10 tutori internaționali au muncit alături de filmmakeri în devenire la crearea a 13 filme de scurt metraj. Iar personalități legendare din lumea cinematografiei, precum Gordon Quinn, Jon Alpert, Artur Aristakisian, dar și alți profesioniști de nivel internațional, precum Melody Gilbert, Simone Baumann, Monica Lăzurean-Gorgan, Alex Shiriaieff, au onorat cu prezența lor edițiile MOLDOX.

Подписывайся