02 сентября 2019

Mai mulți copii din capitală au mers la 1 septembrie cu puieți de copaci în loc de buchete de flori

Toți părinții își doresc copiilor ca să trăiască în condiții mai bune decât au avut ei. Generațiile următoare au tot dreptul să primească de la noi un mediu mai bun decât am primit noi de la părinții noștri. Este oare posibil una ca asta? 

 Mai mulți copii din capitală au mers la 1 septembrie cu puieți de copaci în loc de buchete de flori. O formă de apel către generația mai mare de a atrage atenția și a da prioritate riscurilor de mediu!

O parte din cetățenii țării noastre, percep problemele ecologice ca ceva ce se întâmplă undeva departe, prin Siberia, Amazonia, Indonezia sau Africa… o altă parte privesc lucrurile fatalist si ca ceva ireversibil, ce deja s-a întâmplat. A treia parte încep a observa ceva numai atunci cînd, începe a mirosi urât în Capitală… 

 Și să ne transferăm totuși de pe meleagurile îndepărtate, către problemele noastre, despre care mulți, poate nici nu știu! Iulie și August au fost cele mai toride luni din toată istoria observațiilor climaterice. Atât în Moldova, cât și în pe întreaga Planetă. La Sud, în stepele Bugeacului Moldovei și partea Basarabiei de pe teritoriul Ucrainei, deja sunt atestate primele semne de deșertificare. Aceste procese, dacă nu-s oprite la timp și trec de punctul critic, după asta nu le mai oprești cu una cu două. Statele arabe, cu toate bugetele lor, investesc miliarde anual și nu au rezultate în convertirea inversă a deșerturilor.  

 Este deja confirmat prin observațiile meteorologice de lungă durată, că țara noastră se mișcă cu o viteză extraordinară spre clima mediteraneeană. Dar trebuie să fim și conștienți, că Marea Mediteraneeană este înconjurată preponderent de pustiuri. Cu cel mai jos grad de împădurire din Europa, Republica Moldova este expusă enorm riscurilor climatice. Ceea ce înseamnă: eroziuni masive ale solului – care este practic unica bogăție a noastră, secarea bazinelor acvatice de pe suprafață și căderea drastică a nivelului apelor freatice, climă, din an în an tot mai toridă și secete tot mai îndelungate… doar generația de azi poate stopa și întoarce evoluția acestor fenomene!  

 Cea mai simplă și ieftină metodă (din cele cunoscute) este creșterea suprafețelor împădurite. Însă plantarea de pădure este un lucru deloc simplu.  Mai ales, dacă e să vorbim despre plantările mixte, cu valoare adăugată înaltă, agroforestiere și silvo-pastorale. Sunt niște investiții pe termen lung  

 Problema adaptării la schimbările climatice, intr-adevăr poate fi soluționată, în primul rând – prin educație. Să ne imaginăm că de undeva, cum zic moldovenii – ”din pod” (din UE, ONU, Vatican sau Banca Mondială…) ne-au căzut nouă sursele necesare pentru a planta 1,5 Miliarde de copaci. Cam asta înseamnă să ridicăm gradul de împădurire cu 10% din teritoriul țării, ca să ajungem la cel minim de 19% recomandat de savanți și ONU. Și noi, în următorii cîțiva ani, am valorificat eroic fondurile alocate și am plantat cinstit aceste suprafețe. Dacă, între timp, nu am schimbat nimic în mentalitatea populației, în atitudinea față de Natură, în protecția anti-incendiară și în fața defrișărilor, următoarele generații vor degrada într-o groapă și mai mare decât avem noi acum! 

Într-adevăr, au dreptate ONG-urile și activiștii de mediu care bat alarma dar nu prea sunt auziți, nici de ce miniștri și demnitarii responsabili, nici de marea majoritate a populației. Din păcate, noi ca societate, ne-am deprins să reacționăm la probleme în loc să le rezolvăm proactiv! Și asta este un rezultat al educației din ultimele decenii… 

 

 

Să ne gândim împreună, ce vom lăsa copiilor noștri Gură de Rai sau un teritoriu în proces de deșertificare avansată? 

Și totuși, există și o rază de nădejde! Avem activiști și ONG-uri preocupate de problemă adaptării proactive la schimbările climatice. În calitate de exemplu vom aduce cîteva inițiative la care vă puteți alătura, dragi cititori și voi 

 Milliontrees Moldova este o inițiativă non-profit, care a început în 2005 cu scopul să planteze 1 000 000 de copaci în 10 ani. Acum echipa are peste 25% din scopul vizat și anul acesta anunță niște planuri ambițioase pentru plantări. Sunt invitați toți doritorii, împreună cu familii și companii ca să se alăture la plantări în noebrie curent. 

Activiștii @Ecovisio, printre multiplele proiecte ecologice, realizează în mod constant plantări forestiere și pe fîșiile de protecție a apelor. Chiar la sfârșitul acestei săptămâni, pe 7 septembrie, 10:00 @Tekwill organizația finalizează concursul Național ClimateLaunchpad Moldova, unde mai multe startup-uri greentech își prezintă soluțiile de mediu.  

ARBORETUM.LIVE – este un proiect inspirațional la intersecția botanicii, educației, tehnologiilor digitale moderne și antreprenoriatului social. Platforma activează ca o pepinieră didactică unde fiecare doritor poate căpăta experiența personală de creștere a copacilor de la sămânță la puiet. Metoda Sistemului Rădăcinii Protejate asigură multiple avantaje puieților. Împreună cu strategia plantărilor mixte agroforestiere și silvo-pastorale, aceasta asigură un grad sporit al eficienței plantărilor 

 

ARBORETUM.LIVE are elaborate oferte de împădurire sustenabile și pentru Administrațiile Publice Localepentru Companii, care-și doresc să introducă elemente de verzi în cultura corporativă, pentru Fermieri și proprietari de terenuri… 

 Desigur, în fața riscurilor climatice este cazul să realizăm o consolidare la toate nivelurile, dar în primul rând inițiativa trebuie să vină Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și a MediuluiAgentia de Mediu, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării Ministerul Economiei și Infrastructurii Republicii Moldova… pentru că în lupta politică nesfârșită uităm de lucrurile cu adevărat importante și să nu ne trezim, ca de obicei, în toiul pojarului! 

 

 

Matt Montgomery

Подписывайся