05 августа 2019

Ce ne-a învățat iulie fără plastic? Unde în Chișinău am găsit cele mai faine produse eco-friendly

230 milioane de oameni au renunțat la plastic în Iulie 2019. Mișcarea a fost una globală, organizatorii punându-și în scop să ajute oamenii de pe întreaga planetă să fie parte din soluția la problema poluării cu plastic.

După ce în ianuarie 2019 a fost interzisă folosirea și vânzarea pachetelor din plastic cu grosimea peste 50 microni, chiar la început de august s-a anunțat că vor exista și amenzi pentru încălcarea acestei interdicții (de la 3000 la 4500 lei pentru persoanele fizice și de la 6000 de lei la 12000 pentru persoanele juridice).

Cu toate acestea, ceea ce contează mai mult este faptul că oamenii au conștientizat, în sfârșit, că există o problemă cu plasticul nereciclabil și au hotărât, benevol, să facă o schimbare. Vezi ce ne-a învățat această lună și află unde găsești alternative sustenabile la plasticul nereciclabil, am pregătit o listă super detaliată care demonstrează că a renunța la plastic e mai simplu decât pare!

Ce produse eco-friendly poți alege ca alternative la plastic și unde le găsești în Moldova?

  1. Torbițe eco

Pungile pentru cumpărături pot fi ușor înlocuite cu torbe eco. Din bumbac, iută, spunbound sau plasă, de toate dimensiunile și culorile, torbițele eco au avantajul că pot fi utilizate și reutilizate mulți ani la rând. Pentru a fi o alegere cu adevărat sustenabilă, torbele trebuie să fie create din material reciclat, să fie păstrate cu grijă și folosite cât mai frecvent. În Chișinău găsești ușor torbe eco, deoarece au devenit rapid un trend (fiind și foarte apropiate de tradițiile noastre seculare, dar și datorită ornamentelor lor). Poți procura o torbă unicat, handmade de la iTorba, Torbesc, Green Up Mom, B&B-art și lista poate continua.

Majoritatea magazinelor au introdus în rulaj alternative la pachetele din plastic – torbe și pungi de hârtie craft de dimensiuni variate, pentru cei care și-au uitat torbița preferată acasă.

  1. Pachete pentru cumpărături și pungi pentru congelat eco

Pungile subțiri, gratuite din marketuri și centrele comerciale adesea sunt făcute din plasticul cel mai nociv pentru ecologie. Nu te limita la torbă, dacă îți pasă de mediul înconjurător, alege pachetele mici eco. Poți opta pentru pungile din amidon, cum sunt cele de la BioPak, din bumbac – le găsești la Lily eco bags sau din plasă – Robeen de la Green Up Mom. Găsești chiar și pungi Eco-friendly pentru împachetarea sandwich-urilor sau pungi frigorifice (pentru congelarea fructelor, legumelor și verdețurilor) la Eclair.

  1. Căni de cafea reutilizabile

Tot mai populare sunt și cănile de cafea reutilizabile. Poți alege vesela de unică folosință din amidon de la METRO Cash&Carry Moldova sau o cană din bambus de la Eclair. Ambele opțiuni vor înlocui paharele de unică folosință din polipropilenă, polistiren sau carton cu polietilenă, care nu mai pot fi refolosite. Poți opta și pentru un recipient din sticlă, dar fii atent la temperaturile înalte – pentru un frappé delicios ar fi potrivit, însă băuturile fierbinți vor fi turnate cu maximum atenție.

  1. Containere, vase pentru limonadă din sticlă + paie reutilizabile

Mulți oameni nu înțeleg că majoritatea containerelor din plastic au un număr redus de folosiri recomandate. După maximum 5-6 utilizări, el ar trebui aruncate (sau reciclate, dacă o permite materialul). Alegerea unui container din sticlă protejează atât mediul, cât și sănătatea ta. Mai poți opta pentru borcănașe, pahare pentru limonadă cu capac și chiar borcane mari cu dozator (cu design foarte drăguț) pentru tot soiul de băuturi. Pe toate le găsești pe rafturile magazinelor METRO Cash&Carry Moldova. Știai că sticla poate fi reciclată la infinit, deoarece structura sa nu se deteriorează la reprocesare și poate fi utilizată un număr nelimitat de ori (spre deosebire de containerele din plastic)? Tot la METRO poți găsi și paie reutilizabile, precum și paie din carton, pentru petrecerile cu mai mulți invitați. Desigur, poți oricând comanda paie reutilizabile din metal sau silicon online, dar e mai ușor să mergi direct într-un magazin din Chișinău, decât să aștepți să ți se facă livrarea.

Adevărul trist este că unele paie din plastic se descompun în 2000 de ani. Mările și oceanele planetei suferă din cauza lor și a pachetelor – deșeurile maritime fiind în peste 80% din cazuri reprezentate de plastic! Micro plasticul rezultat prin mărunțirea deșeurilor din plastic ajunge în organismul animalelor și chiar și pe masa oamenilor. Folosirea unui pai reutilizabil pare o schimbare mică, dar, la nivel global, poate avea efecte miraculoase.

  1. Produse de igienă eco

Această categorie este atât de vastă, încât ar fi nevoie de un articol separat pentru a enumera opțiunile. Poți opta pentru săpun handmade, produse pentru curățenie din produse naturale și cosmetică organică, cruelty-free, în ambalaje reciclabile (cum ar fi cea de la Organic Shop). O noutate sunt periuțele de dinți din bambus, pe care le găsești la Baby Com. Poți schimba bureții pentru vase obișnuiți pe bureți din luffa sau bureții eco de la York (îi găsești în magazinele JYSK).

Iulie fără plastic a fost doar despre o mică parte din ce putem face pentru planetă, iar mișcarea trebuie să continue. Moldova are nevoie de perfecționarea sistemelor de reciclare și de adoptarea obiceiurilor prietenoase față de mediul înconjurător.

Există o sumedenie de alternative pentru plasticul nociv, unele mult mai simple și mai puțin costisitoare decât ne închipuim, prețurile începând de la doar câțiva lei moldovenești. Nu-ți fie frică să încerci, o viață fără plastic este una mai curată și trăită mult mai asumat!

 

Подписывайся