Chirurgie spinală minim invazivă, doar la Repromed +! Proceduri efectuate în exclusivitate, fără cicatrici și cu o durată scurtă de spitalizare
Departamentul de vertebrologie al Spitalului Repromed + este expert în abordarea procedeelor minim-invazive în cazul intervențiilor spinale. Operațiile minim invazive pe coloană presupun incizii mici care nu lezează țesuturile moi. Prin urmare, cicatricile sunt minore, iar acest lucru contribuie la refacerea mai rapidă a pacientului, durata spitalizării fiind și ea scurtă.
Pentru o hernie de disc, intervenţiile sunt făcute microscopic, endoscopic sau cu laser (metoda PLDD), cu internări de o zi sau chiar în regim de chirurgie de zi.
Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimalizând leziunile induse chirurgical. Echipa Departamentului de Vertebrologie, condusă de Dr. Victor Ungurean de la Repromed + utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, dintre care : endoscopia, microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.
Hernia de disc este o patologie a coloanei vertebrale. Cele mai multe hernii de disc apar în regiunea lombară, iar cele mai comune simptome sunt durerile de spate, care coboară până la nivelul piciorului. Principalii factori risc sunt: greutatea corporală, ocupația și genetica.
Pentru un diagnostic corect și complet, pacientul necesită o evaluare clinică si imagistică – rezonanta magneto-nucleara (RMN).
Evaluarea clinică va fi realizată de către doctor care va testa reflexele, sensibilitatea și forța musculară. Evaluarea imagistică se face printr-un RMN al regiunii interesate.
În clinica Repromed +, medicii sugerează toate metodele de tratament posibile, până a vă propune intervenție chirurgicală. Una din metodele de tratament este discectomia minim invazivă – o procedură care reduce la minimum spitalizarea pacientului
În timpul unei microdiscectomii, mușchii nu sunt tăiați așa cum sunt în timpul unei discectomii deschise. Din acest motiv, timpul de vindecare este în general mai rapid și mai puțin dureros decât în cazul unei proceduri deschise.
PLDD(percutaneous laser disk decompression) este o procedură inovativă minim-invazivă care prin intermediul unei fibre de laser introduse intradiscal produce o denaturare a proteinelor din nucleul pulpos si evaporarea apei ceea ce duce la scăderea presiunii din interiorul discului și micșorarea herniei de disc. Pacientii pot reveni la viața lor habituală peste aprox. 3 zile dupa efectuarea procedurii.
În timpul procedurii, care se efectuează exclusiv la Spitalul multidisciplinar Repromed +, se utilizează doar anestezie locală, pacientul este conștient și în contact permanent cu personalul medical.
Procedura se efectueaza sub ghidaj de C-arm (aparat de Roenghen de cea mai nouă generație ).
Pain management în durerile de spate
Durerile de spate limitează activitatea fizică a persoanelor adulte. Spitalul Repromed + propune o soluție optimală pentru așa gen de pacienți: infiltrațiile la nivelul articulațiilor coloanei vertebrale, infiltratiile epidurale (în cazul durerilor ce iradiază de la spate în picior), infiltrațiile articulației sacro-iliace.
Scopul acestor infiltrații este ca substanța antiinflamatoare să fie injectată cât mai aproape de locul durerii. Se va stabili tipul potrivit de infitrație în funcție de patologia pacientului și care dintre proceduri este probabil să dea cele mai bune rezultate și cel mai mic discomfort și efecte secundare. Studiile au arătat că procedura făcută cu ajutorul fluoroscopiei (raze X) pentru a ghida acul este mai eficientă. Tratamentul durează în mod normal 15 – 30 minute și se efectuează la blocul operator. Pacientul trebuie sa ramana sub observatia personalului medical timp de citeva ore. Pentru o ameliorare semnificativă a durerilor se efectuează maximal trei proceduri cu interval de câteva zile.
Pacientii cu dureri la nivelul zonei lombare sau piciorului (cauzata de nervul sciatic) pot beneficia de infiltratii.
Infiltratiile nu pot fi administrate persoanelor cu infecții, femeilor însărcinate sau pacienților cu probleme de coagulare a sângelui.
Cum se efectuează aceste infiltrații?
Primul pas: pregătirea pacientului. Pacientul rămâne conștient pe durata procedurii și este poziționat cu fața în jos pe masă. Se va administra o anestezie locală care va amorți pielea înainte de injecție.
Pasul 2: infiltrația. Cu ajutorul unui fluoroscop (un tip de raze X) doctorul va direcționa un ac prin piele și între vertebre către spațiul epidural. Fluoroscopia îi permite medicului să urmărească acul în timp real pe monitorul fluoroscopului, astfel asigurându-se că tratamentul cu cortizon este administrat cât mai aproape posibil de rădăcina inflamată a nervului. Pacientul nu va simti durere.
Există mai multe metode pentru a face o infiltrație cu corticosteroizi la nivelul coloanei vertebrale: epidurală, transforaminală, interfatetară, sacroiliacă. Cea mai bună metodă este stabilită în funcție de locul și sursa durerii.
Mulți pacienți vor observa o îmbunătățire datorită acțiunii antiinflamoare a medicamentului introdus. Perioada in care tratamentul are efect poate varia de la săptămâni la ani.