Zece cele mai promițătoare startup-uri din Republica Moldova au concurat pentru un loc în finala Seedstars
Zece cele mai promițătoare startupuri din Republica Moldova și-au prezentat produsele în fața unui juriu de specialitate, concurând pentru dreptul de a participa la Seedstars Summit – cea mai importantă competiție internațională dedicată inovațiilor și antreprenoriatului din statele emergente. La finalul sesiunii de prezentări, platforma interactivă de recrutare dedicată tinerilor specialiști din domeniul IT – GAUS – a fost aleasă câștigătoare. Astfel, startupul creat acum doi ani urmează să plece în aprilie 2019 în Elveția, unde va avea ocazia să lupte pentru marele premiu ce constă în investiție de capital în valoare de 1 milion de dolari SUA.
Iulian Gulea, co-fondator, GAUS: „La nivel mondial cererea pentru specialiștii în domeniul IT este în continuă creștere, iar multe companii se confruntă cu o lipsă acută a forței de muncă. Pe de altă parte, această cerere în creștere motivează tot mai mulți tineri să urmeze o carieră în IT, care însă nu au suficientă experiență pentru a fi interesanți pentru marile companii. De aceea, am creat o platformă de recrutare dedicată programatorilor juniori, prin intermediul căreia îi ajutăm să-și creeze profilul angajatului și le oferim sugestii pentru dezvoltarea abilităților ulterioare. GAUS este mai degrabă o combinație între un job board, o rețea de socializare și o platformă de învățare pentru tinerii specialiști.”
Totodată, alte două startupuri, Codifun și Fagura, clasate pe podiumul învingătorilor vor beneficia de suport pentru dezvoltarea afacerilor la nivel local și regional. Startupurile înscrise în program trebuiau să aibă o vârstă de până la 2 ani, să dețină cel puțin un produs viabil, iar finanțarea atrasă trebuia să fie mai mică de 500 mii de dolari SUA. Juriul a ales câștigătorii în baza unor criterii stricte, printre care se numără cererea pe piață și utilitatea produsului, calitatea echipei, punctele forte față de concurenți, profilul cumpărătorilor și a potențialilor beneficiari, care motivează potențialii investitori să susțină financiar compania.
Veceslav Caburgan, fondator CODIFUN: „Ideea starupului a venit de la faptul că problema principală a societății noastre rămâne a fi sistemul de educație. Fiecare membru al societății trece prin mai multe școli, diferite joburi, pe parcursul timpului având parte de instruiri și mentori diferiți. Am considerat că este bine să existe un singur mentor, care să ajute beneficiarul să învețe pe parcursul vieții, începând de pe băncile școlii până la încheierea universității. Noi oferim o soluție inteligentă, o platformă de smart education care poate fi accesată de universități, companii, dar și de orice persoană care își dorește să aibă un mentor.”
Evenimentul Seedstars Chișinău a fost organizat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC), cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernului Suediei în cadrul Proiectului ”Dezvoltarea Centrului de Excelență în Domeniul TIC Tekwill” și sprijinul Biroului de Cooperare al Elveției/Reprezentanța Ambasadei Confederației Elvețiene în Republica Moldova și Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova).
Ana Chirița, Director Executiv, ATIC: „Seedstars Chișinău este la a treia ediție și ne bucură faptul că o competiție globală, care are loc în mai mult de 100 de țări și se focusează pe piețele emergente, se desfășoară și în țara noastră. Cea mai importantă parte a competiției este selectarea celor 10 startupuri în baza înscrierilor preventive, care corespund anumitor criterii și care ulterior vor avea acces la o rețea globală de metori și posibilități de finanțare. Startupurile înscrise în competiție trec prin sesiuni de învățare, au acces la materialele programului, iar câștigătorii au acces constant la resurse, inclusiv financiare, venite din întreaga lume.”
Sergiu Botezatu, manager superior de proiecte, USAID Moldova: „USAID susțin dezvoltarea economică a Republicii Moldova și totodată, dezvoltarea sectorului IT, care are un mare potențial de dezvoltare. Astfel de evenimente, precum este Seedstars, vin să susțină comunitatea startupurilor IT, iar de fiecare dată ne convingem că Republica Moldova are multe talente, inclusiv în domeniul IT. ”
Julien Ducarroz, membru al juriului, director general Orange Moldova: „Seedstar este un eveniment extrem de important pentru Moldova pentru că aduce cu sine și o acoperire globală, iar câștigătorul evenimentului va avea ocazia să meargă la etapă de selecție internațională. Pe lângă premiul bănesc pus la bătaie în cadrul acestei competiții, evenimentele de acest gen sunt extrem de importante pentru tinerii antreprenori care învață cum trebuie să-și prezinte produsul și ideile pe care le dezvoltă.”
Seedstars World călătorește anual în peste 65 de țări cu scopul de a identifica cei mai buni antreprenori ce sunt la etapa inițială de finanțare și de a le oferi acestora oportunitatea de a câștiga premii în valoare de până la 1 milion de dolari, dar și posibilitatea de a se conecta la rețeaua de investitori și mentori din întreaga lume. Până în acest moment, participanții Seedstars World au acumulat în total peste 92 mln USD și au creat peste 2100 locuri de muncă în întreaga lume.
Despre Seedstars
Seedstars este un grup elvețian de companii, care are ca scop exercitarea unui impact asupra vieții oamenilor din țările în curs de dezvoltare prin intermediul tehnologiilor și antreprenoriatului. Seedstars conectează actorii relevanți din cadrul acestor sisteme, construiește companii de la zero împreună cu publicul și partenerii privați și investește în antreprenorii de top. Prin intermediul inițiativelor de cercetare a startupurilor, dezvoltarea companiilor și programelor de accelerare, echipa are acces la antreprenori, investitori, incubatoare, corporații și oficiali guvernamentali.
Grupul Seedstars include: Seedstars World, competiția globală de startupuri, focusată asupra piețelor emergente și în creștere rapidă; Seedstars Growth, un program virtual de accelerare în rețeaua Seedstars, cu o durată de 3 luni; Seedspace, rețea de spații de coworking, prezentă în 35+ țări. Spațiile permit desfășurarea unor programe și evenimente cu un angajament mai mare; Seedstars Academy, un program de instruire a antreprenorilor, cu o durată de 6 luni.