21 февраля 2018

Organizaţia Terre de hommes Moldova îşi propune să combată discriminarea interetnică printr-un proiect susținut de Uniunea Europeană

Doar jumătate dintre copiii de etnie romă cu vârsta de 7-15 ani din Republica Moldova frecventează școala, comparativ cu o rată a frecvenței de aproape 100% a semenilor lor de alte etnii, arată ultimele studii UNICEF. Părinții romi spun că preferă să-și țină copiii acasă de teamă că în instituțiile școlare aceștia vor fi expuși discriminării și bullying-ului. Acestea reprezintă unul dintre principalele motive de abandon școlar printre copiii romi. Totuși, cazurile de discriminare sunt raportate rar către autorități, deoarece romii au o încredere scăzută în acestea și nici nu cunosc mecanismele prin care își pot revendica drepturile.

Toate aceste probleme sunt ținta unui proiect ambiţios, lansat de curând de organizația Terre des hommes Moldova (Tdh), cu suportul financiar al Uniunii Europene. Prin intermediul acestui proiect, realizat în parteneriat cu Institutul pentru Inițiative Rurale (IRI) și cu susținerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Tdh Moldova îşi propune să obţină schimbări reale în combaterea discriminării minorităţilor etnice, în mod special a persoanelor de etnie romă, contribuind astfel la iniţiativele curente din societate de pe acest segment.

Rezultatele la care mizează Tdh să ajungă în final cuprind consolidarea rolului pe care îl au şcolile în educarea și promovarea toleranței, diversităţii şi incluziunii sociale, asigurarea dialogului interetnic între membrii comunităţilor, mobilizarea membrilor minorităţilor etnice să participe activ la eradicarea stereotipurilor şi prejudecăților și să solicite să le fie respectate drepturile, împuternicirea comunităților pentru a le facilita accesul minorităților etnice la sistemele locale de protecție.

Douăzeci de comunităţi din toată ţara au fost selectate drept beneficiari ai proiectului, iar pentru următoarea etapă Tdh Moldova va desfăşura un proces de consultare a profesioniștilor, părinților și copiilor din aceste comunităţi pentru a evalua cunoștințele, atitudinile și practicile privind coeziunea socială, diversitatea și toleranța. În baza rezultatelor acestui studiu vor fi elaborate metodologiile, programele şi materialele de studiu necesare.

Elaborarea unui program de instruire a profesorilor care vor lucra cu copiii și părinții, stabilirea unui program-pilot de teatru social pentru elevi, crearea unei rețele de cel puțin 200 de copii agenți ai schimbării, care vor contribui la promovarea toleranței, diversității și incluziunii prin metoda teatrului social, crearea unei Academii a tinerilor lideri care va promova drepturile omului prin activism social, precum şi un program de granturi mici sunt o parte dintre activităţile pe care şi le propune Tdh Moldova să le desfășoare împreună cu IRI în cele douăzeci de comunităţi selectate.

Tdh Moldova va elabora programele şi materialele de instruire în consultare cu Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, iar bunele practici din cadrul proiectului vor fi prezentate Ministerului, la final, pentru a le replica la scară naţională.

Proiectul „Parteneriate comunitare durabile pentru protecția drepturilor minorităților etnice din Republica Moldova” are ca perioadă de implementare doi ani, din decembrie 2017 până în ianuarie 2020. Valoarea totală a proiectului este de 400,000 euro, din care 380,000 euro fiind contribuţia Uniunii Europene.

Terre des hommes este cea mai importantă organizație elvețiană de ajutorare a copiilor. Fondată în 1960, organizația participă anual la eforturile internaționale de a îmbunătăți calitatea vieții a milioane de copii vulnerabili din întreaga lume. Tdh activează în Republica Moldova începând cu anul 2004, fiind dedicată protecţiei copiilor. Programele Tdh sunt orientate spre asigurarea ca toți copiii din țară să beneficiez de un sistem care le poate garanta supraviețuirea, protecția, dezvoltarea și participarea la evenimentele sociale, educaționale, culturale și de sănătate care îi influențează.

Foto: Serghei Dolya

Подписывайся