Expoziția “Nu dați vina pe haine”, care prezintă hainele reconstituite ale nouă femei, care au suferit de pe urma abuzului sexual
CINE: Centrul de Drept al Femeilor cu sprijinul Fondului ONU pentru Populație (UNFPA), în colaborare cu Centrul Internațional „La Strada” și Centrul de Asistenţă şi Protecţie a Victimelor şi Potențialelor Victime ale Traficului de Ființe Umane
CE: Expoziția document “Nu dați vina pe haine”, care prezintă hainele reconstituite ale nouă femei și fete adolescente din țara noastră, care au suferit de pe urma abuzului sexual. Istoriile reale de viață sparg stereotipul că haina ar fi de vină pentru actele de violență. Expoziția va continua cu o lecție publică pe această temă și metodele de prevenire a violenței, fiind parte a campaniei de “16 zile de acțiuni împotriva violenței în bază de gen”.
DESPRE EXPOZIȚIE: Proiectul a fost realizat pentru prima dată la Universitatea Arkansas, SUA, în 2014. Ideea inițială a fost de a aduce în discuție în spațiul universitar cazurile de violență sexuală și de a fi alături de victimele ce erau indirect blamate și învinuite că ar purta o parte din vină. De cele mai multe ori ele erau întrebate: “În ce erai îmbrăcată în acea zi?” De atunci, mai multe universități, dar și organizații nonguvernamentale din SUA, Kazahstan, Belgia, au replicat expoziția și au venit cu același mesaj în spațiul public. Proiectul este organizat în premieră și în Republica Moldova.
DESPRE VIOLENȚA SEXUALĂ: Violența sexuală este a treia cea mai răspândită formă de violență în rândul fetelor tinere din Republica Moldova. Această formă de violență este adesea trecută cu vederea, mai ales din cauza stereotipurilor care persistă. Un Studiu Images[1], realizat în 2015 pe un eșantion de peste 1500 bărbați, arată că peste 40% dintre bărbați cred că femeile sunt de vină pentru cazurile de viol, iar dacă femeia are o reputație proastă sau nu opune rezistență fizică când este violată, aceste cazuri nu pot fi considerate viol.