Ești gata să sărbătorești produsul mândriei naționale? Ia-ți „Carnetul Degustatorului” și vino la Ziua Națională a Vinului 2018!
Telegram

Au rămas mai puțin de 24 de ore până dăm startul celei mai mari sărbători dedicate vinului – cartea de vizită a Moldovei! În Piața Marii Adunări Naționale pregătirile sunt pe ultima sută de metri: cele 60 de standuri ale vinificatorilor moldoveni sunt în proces de instalare, acestea fiind repartizate pe 4 zone, conform Regiunilor IGP: „Codru”, „Ștefan-Vodă”, „Valul lui Traian” și „Divin”. Începând de mâine, producătorii te așteaptă pentru a-ți prezenta cele mai bune vinuri fabricate în țara noastră, inclusiv „premiere” vinicole. Ai în față 2 zile de degustări rafinate, combinate cu un răsfăț gastronomic, multă muzică și dansuri, dar și un program educativ, care te va ajuta să descoperi autenticitatea Vinului Moldovei.

Începe-ți aventura oenologică cu o călătorie olfactiv-gustativă prin cele patru Regiuni cu Indicație Geografică Protejată și savurează cele mai reprezentative vinuri pentru centrul, sud-estul și sudul țării. Nu ezita să le combini cu delicioasele bucate tradiționale, ce se vor găti sub cerul liber, într-o varietate care-ți va lăsa gura apă. Despre mâncărurile ce se potrivesc cel mai bine vinurilor din soiurile autohtone, dar și multe alte secrete, care te vor face să te simți un „connaisseur” în ale vinului, vei afla la Școala Vinului, unde se vor ține master-class-uri de dimineață și până seara. Delectează-ți auzul cu cântecele celor mai tari colective etno-folclorice din țară, ce vor urca pe scenă în după-amiaza zilei și ține pumnii cu participanții celui mai zgomotos duel – „Duelul Fanfarelor”. Iar seara nu ai decât să țopăiești pe ritmurile pieselor interepreților autohtoni.

Duminică…o iei de la capăt! Te așteaptă noi descoperiri în pahar, noi experiențe la Școala Vinului și noi destinații: Curtea Țărănească, unde vei învăța pașii sârbelor și horelor, zona de pictură, cu portretiști și caricaturiști în plină acțiune, etc. Nu uita să-ți cumperi un suvenir de la Ziua Națională a Vinului: alături de o sticlă de vin de colecție, alege o lucrare, creată de cei mai iscusiți meșteri din țară, ce își vor etala talentele în cadrul unui Târg al Obiectelor de Artizanat.

Dacă nu ai reușit să cumperi „Carnetul Degustatorului”, o poți face în cele 2 zile de sărbătoare. Biletul care include un pahar biodegradabil, 12 degustări de vinuri, 2 tichete de călătorie cu troleibuzul, dar și acces gratuit la toate activitățile desfășurate în cadrul Școlii Vinului, vor putea fi achiziționat la intrarea în „orășelul Vinului”, la un preț de 200 lei.

Ziua Naţională a Vinului este organizată de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Primăria Municipiului Chișinău, Asociaţiile producătorilor de produse vitivinicole cu IGP „Codru”, „Valul lui Traian”, „Ștefan Vodă”, „Divin”, cu suportul partenerului strategic al evenimentului, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei și cu sprijinul partenerului general Moldova Agroindbank.

Telegram