Vinificatorii au lansat noi produse la Ziua Națională a Vinului
Telegram

Moldova a celebrat Ziua Națională a Vinului. Mii de vizitatori au venit în centrul capitalei pentru participa la aventura oenologică cu o călătorie olfactiv-gustativă prin cele patru Regiuni cu Indicație Geografică Protejată și savura cele mai reprezentative vinuri pentru centrul, sud-estul și sudul țării. Oferta a fost imensă! Un număr record de 60 de vinificatori – companii mari, producători mici și producători de divin – reuniți sub brandul unic „Vinul Moldovei. O Legendă Vie”, au prezentat spre vânzare și degustare circa 1000 de vinuri tinere, de colecție și de rezervă, spumante, divinuri, precum și peste 30 de „noutăți” vinicole lansate în premieră în cadrul Zilei Naționale a Vinului.

Marin Lavric, șef direcție marketing și vânzări „Fautor”: „Am lansat seria „Aurore” în care se găsesc 3 vinuri albe și 3 roșii, vinuri de soi și vinuri în cupaje. Aceasta este originală și atractivă prin faptul că sunt vinuri Premium însă accesibile ca prețuri. Cupajele respective nu se regăsesc la o altă vinărie din Moldova, iar unele nici chiar la nivel internațional. Mai mult aceste vinuri sunt speciale prin conținut, dar și aspect. Sticla pe care o folosim n-o mai utilizează nimeni dintre producătorii de pe piață. Este o sticlă importată din Italia, cu un design creat special pentru vinurile Aurore.”

Andrei Novak, director Vinăria Novak: „Noi am prezentat un sepaj din Alb de Onițcani și Rkațiteli, care recent a fost premiat cu Mundus Vini. Rkațiteli i-a dat o formă și o structură frumoasă, dar Onițcani a adăugat prospețime și arome de flori. Vinul a fost maturat în butoaie timp de 6 luni și abia acum l-am prezentat așa cum se cuvine. Tot la Sărbătorea Națională a Vinului, am prezentat și Pino Noir 2017. Deși se află la perioada de testare, acesta a reușit să îi cucerească pe cei care au avut norocul să îl deguste. De altfel, multe dintre vinurile noastre nu ajung pe piață pentru că sunt consumate înainte de asta. Prețurile la care le vindem sunt reduse.”

Dumitru Dediu, manager marketing și vânzări „Vinăria din Vale”: „Am lansat o gamă nouă „Apogeu” – 2 cupaje din 3 soiuri. Primul cupaj este Fetească Neagră, Malbek, Rară Neagră care a fost baricat timp de 6 luni și se remarcă prin arome și gust picant, fructe roșii, vanilie. Al doilea vin alb este format din Feteasca Regală, Traminer și Chardonnay și se evidențiază prin arome foarte expresive de fructe, flori. Ediția limitată „Apogeu” se remarcă prin volumul de 4444 de sticle, care este o cifră semnificativă pentru noipentru că, în primul rând, suntem la a patra generație familie care tot duce dragostea asta de a produce vinuri.”

Cei care s-au grăbit au avut posibilitatea să descopere și cele mai faimoase vinuri din România, o premieră pentru Ziua Națională a Vinului.

Maria Olteanu, proprietarul cramei “Gramma” din Iași : „Sunt pentru prima data aici și îmi pare rău pentru colegii care nu au venit, pentru că nu știu ce au pierdut. Este o experiență frumoasă din care am avut foarte multe de învățat. Am venit cu vinurile noastre albe și roșii, cu Aligote, care este cunoscut și în RM, Fetească Albă, Fetească Regală și Fetească Neagră. Vreau să spun că vinul roșu ni s-a terminat din prima zi. De fapt, toate vinurile s-au terminat din prima zi, a trebuit să mergem să mai aducem. Șinumărul străinilor ne-a impresionat. Ne-am cunoscut cu oameni din Franța, China, Japonia, Portugalia, Spania și chiar Australia și sunt apreciatefoarte mult și vinurile noastre.”

Ce zici de o combinație internațională dintre vinurile românești și delicioasele bucate tradiționale moldovenești? Acestea au fost gătite sub cerul liber, într-o varietate care-ți lasă gura apă. Despreasocierile corecte dintre gustări și vinuri, dar și multe alte secrete, au putut fi aflate la Școala Vinului, unde astăzi au fost organizate master-class-uri de dimineață și până seara. Astfel, participanții au descoperit specificul soiului local „Fetească Neagră” în funcție de arealul vitivinicol, au devenit sommelieri pentru o zi și s-au molipsit de „inspirație DIVINă” cu cele mai reușite mostre de rachiu de vin.

Leonora Obadă, specialist pe Indicații Geografice Protejate din cadrul ONVV: „În cadrul master class-urilor am instruit consumatorii ca să poată aprecia un vin, după culoare, după buchet și cu ce bucate poate fi asociat. Le-am relatat despre delimitarea arealului vitivinicol în Indicațiile Geografice Protejate, care sunt deosebirile între regiunile vitivinicole delimitate, pentru ca ei să aibă cunoștințe generale, să știe că vinurile cu IGP sunt niște vinuri cu un semn de calitate. Ceea ce ne dorim noi e să implementăm o cultură a vinului și în Moldova, adică cea a consumului moderat”.

Încă reușești să treci pe la Curtea Țărănească, unde poți învăța pașii sârbelor și horelor, prin zona de pictură, unde nu ezita să pozezi portretiștilor și caricaturiștilor în plină acțiune. Nu uita să-ți cumperi un suvenir de la Ziua Națională a Vinului: alături de o sticlă de vin de colecție, alege o lucrare, creată de cei mai iscusiți meșteri din țară, ce își vor etala talentele în cadrul unui Târg al Obiectelor de Artizanat.
Buna dispoziție a vizitatorilor va fi asigurată de Orchestra de Muzică Populară „Rapsozii Moldovei” și colectivele etno-folclorice „Ștefan Vodă”, „Romanița” și „Cavalerii Armoniei”.

Cea de-a 17-a ediție a Zilei Naționale a Vinului se va încheia cu un impresionant concert. Pe scenă vor urca trupa „Akord”, interpreții Vitalie Dani, Natalia Gordienco, Geta Burlacu și formația „Ethno Republic”.

Ziua Naţională a Vinului este organizată de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Primăria Municipiului Chișinău, Asociaţiile producătorilor de produse vitivinicole cu IGP „Codru”, „Valul lui Traian”, „Ștefan Vodă”, „Divin”, cu suportul partenerului strategic al evenimentului, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei și cu sprijinul partenerului general „Moldova Agroindbank”.

Telegram