Chișinăul evreiesc – istorii tăcute de la pogrom la ghetou
”Chișinăul evreiesc – istorii tăcute de la pogrom la ghetou”, tur ghidat al orașului și al ghetoului din Chișinău cu Maria Axenti, cercetatoare a istoriei relațiilor interetnice în Chișinău
Turul ”Chișinăul evreiesc – istorii tăcute de la pogrom la ghetou” are drept scop relatarea paginilor triste și mai puțin cunoscute din istoria Chișinăului cu referire la populația evreiască.
Comunitatea evreiască a fost una numeroasă la Chișinău și constituia aproape jumătate din populația orașului. Secolul XX s-a dovedit a fi unul foarte dificil pentru evrei care au suferit de pe urma pogromului din 1903, iar apoi au cunoscut atrocitățile Holocaustului în perioada 1941-1942.
Astăzi, în Chișinău cu greu pot fi găsite locurile care mai poartă memoria acestor evenimente. În turul „Chișinăul evreiesc – istorii tăcute de la pogrom la ghetou” vom parcurge o porțiune din limitele ghetoului și vom încerca să restabilim firul evenimentelor și să readucem în narativul urban istorii mai rar povestite despre destinul greu al comunității evreiești de la Chișinău.
Maria Axenti este antropologă și cercetătoare în cadrului Institutului Patrimoniului Cultural al AȘM. Se specializează în studierea istoriei Chișinăului. Este membru și co-fondatoarea A.O. Centrul de Urbanism unde coordonează proiectul de tururi urbane. A făcut studii de Antropologie Culturală la Universitatea „Școala Antropologică Superioară” de la Chișinău și studii de master în Științe Europene Interdisciplinare la Colegiul Europei de la Varșovia.
programul întregului proiect pe http://www.thefutureofmemory.ro/