Un nou street-art pe gardul Stadionului Republican din Chișinău
Telegram

Tinerii artiști din Chișinău au pictat gardul Stadionului Republican, în contextul unui proiect creativ.

Sunt peste 8 tineri participanți la această inițiativă creativă, printre aceștia fiind: Namgaladze Sofia-Maria, Curoșu Octavian, Vorona Ecaterina, Cristiana Gratii, Antoci Ciprian, Morozov Nicolai, Vasile Nițelea, Ina Jeleascova ș.a.

Fiecare pictură are drept tematică „25 de ani de independență a Republicii Moldova”, pictorii reprezentând momente, locuri și fapte istorice ce au tangențe cu țara și capitala ei.

Echipa Locals i-a găsit muncind pe câteva tinere vineri, 18 noiembrie. Artistele ne-au relatat despre ce sunt creațiile lor.

stadionul-republican-street-art-6

 

Cristina și Sorina-Nicoleta Grati:

Lucrarea noastră este despre Moldova și importanța rădăcinilor. Pictura este formată din simboluri, am reprezentat casa tradițională moldovenească, fațeta căreia este acoperită cu viță-de-vie. Ne-am dorit să încadrăm privitorul în atmosfera ce domină în casa țărănească. Este important să transmitem poporului un anumit mesaj. Acest proiect oferă posibilitatea pictorilor de a se manifesta prin artă.

stadionul-republican-street-art-7

 

Sofia-Maria Namgaladze:

Am ales să reprezint orașul nostru, în special câteva obiecte arhitecturale: Catedrala, Arcul de Triumf și Porțile Orașului. Traficul intens din capitală se poate observa privind spre troleibuzele zburătoare. Am încercat să distorsionez tot orașul prin forme abstracte. Culorile de bază pe care le-am ales sunt cele ale drapelului, dar și verde, întrucât Chișinăul are o floră bogată. Am plăcere să contribui la înfrumusețarea orașului. Mi-a plăcut mult participarea la concursul artistic din primăvara 2016, unde am pictat o altă porțiune din gardul stadionului. Este și o ocazie bună de a crea încă o lucrare de dimensiuni mari.

stadionul-republican-street-art-8

 

 

Proiectul este inițiat de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, cu susținerea financiară a Ambasadei SUA din Chișinău și implementat de Asociația de Voluntariat Internaţional din Moldova.

Prima ediție a proiectului a fost organizată în luna mai a anului curent și a fost dedicată Zilei Europei. Activitățile urmează a fi reluate în luna martie 2017 și în alte spații publice ale orașului. Adiţional, proiectul va oferi artiștilor locali oportunitatea de a colabora cu pictori urbani din alte țări (SUA, Polonia ş.a.), care vor fi implicați pe parcurs în desfășurarea acestei inițiative, consolidând, astfel cooperarea culturală cu partenerii externi ai ţării noastre, în special în contextul celebrării pe parcursul anului 2017, a 25 de ani de relații diplomatice cu SUA și alte țări.

Picturile pot fi văzute pe gardul Stadionului Republican, de pe str. București, între străzile Tighina și Ismail. Iată care sunt câteva dintre ele:

stadionul-republican-street-art-15

 

stadionul-republican-street-art-14

 

stadionul-republican-street-art-13

 

stadionul-republican-street-art-12

 

stadionul-republican-street-art-11

 

stadionul-republican-street-art-10

 

stadionul-republican-street-art-9

 

stadionul-republican-street-art-5

 

stadionul-republican-street-art-4

 

stadionul-republican-street-art-2

 

stadionul-republican-street-art-3

 

stadionul-republican-street-art-1

 

Telegram