Spectacolul “Madona, Luna şi Câinele”, regia Lech Roczak, Polonia
Начало: 27/10/2016 - 18:00
Место: Centrul Național de Educație prin Artă, str. Serghei Lazo 23
Цена: free
FACEBOOK

Vă invităm să vedem împreună o tragicomedie în climatul balcanic, regizată de Lech Raczak, “Madona, Luna şi Câinele” după romanul lui Rolf Bauderick “Wie die Madonna auf den Mond kam”.

madona-luna-si-cainele

Acţiunea are loc în anii 50 în Transilvania, în satul Baia Luna locuit de români, nemţi, unguri şi ţigani. În timpul petrecerii cu ocazia zilei de naştere a proprietarului cârciumei locale, participanţii la distracţie sunt paralizaţi de comunicatul că Uniunea Sovietică a lansat în cosmos o rachetă cu un câine la bord. Ştirea prezentată la televizor stârneşte groază. Pentru locuitorii satului scopul expediţiei este evident: în curând Imperiul Sovietic va trimite un om pe lună pentru a… o răpi pe Maica Domnului care, în aprecierea localnicilor, anume acolo şi-a găsit adăpostul după Adormire.

Cu această istorie nebunească urmărită de miliţie şi securitate se împleteşte şi o intrigă criminală, şi o istorie de dragoste… Nimeni nu va rămâne neafectat de aceste întâmplări sumbre, iar liniştea satului este distrusă ireversibil.

madona-luna-si-cainele-01

Lech Raczak, regizor (peste 70 de spectacole în Polonia şi Italia), mulţi ani director artistic al Festivalului Internaţional de Teatru „Malta” din Poznań, iniţiator şi creator al multor spectacole cu răsunet ale Teatrului din Ziua a Opta -unul din cele mai importante teatre alternative din Polonia şi Europa Postbelică. Cu acest teatru a iniţiat în Polonia perioada de contestare teatrală, de protest artistic împotriva dictaturii existente, împotriva structurilor sociale şi împotriva schematismului în artă („Întroducere în…” – 1970 şi „Dintr-o suflare” – 1971). Şi-a elaborat limbajul teatral propriu, individual, recogniscibil, care se bazează pe acţiunile actoriceşti pline de emoţie şi de expresie, folosind întregul spaţiu teatral ca spaţiu de joc şi apelînd la contactul apropiat dintre spectatori şi actori. A creat o metodă de lucru originală care constă în improvizaţiile spontane de echipă.

madona-luna-si-cainele-02

Traducerea şi adaptarea textelor cântecelor: Rubert Urbański
Regia: Lech Raczak
Scenografia: Piotr Tetlak
Costumele: Ewa Tetlak
Muzica: Jacek Hałas
Mişcare scenică: Witold Jurewicz
Video: Karolina Grzeszczuk

madona-luna-si-cainele-03

După spectacol va avea loc întâlnirea cu regizorul şi cu autorul cărţii care a stat la baza scenariului pentru acest spectacol.

Spectacol va fi tradus în limba română.

Acces liber!

Telegram