„Geam session” – expoziția fotografică care captează persoanele cu dizabilități de peste geam
Telegram

Expoziția „Geam Session” este un proiect fotografic cu tematica urbană – „Farmecul aparte al orașului Chișinău redat prin geamurile sale”, ce a fost vernisată sâmbătă, 3 decembrie.

geam-session-expozitie-oameni-cu-dizabilitati-ramin-mazur-29

 

Autoarea proiectului Djein Vacari, alături de fotograful Ramin Mazur au invitat publicul din Chișinău la Propaganda Cafe, pentru a savura o seară prietenoasă, cu oameni și vin bun și pentru a demonstra rodul muncii de un an – fotografiile care captează persoanele cu dizabilități ce privesc prin geamuri spre Chișinău.

geam-session-expozitie-oameni-cu-dizabilitati-ramin-mazur-1

 

Evenimentul a coincis cu Ziua Mondială a Persoanelor cu Dizabilități și a avut o alură de taină, întrucât publicul a petrecut prima parte a serii într-o sală în care s-au expus geamurile clădirilor din Chișinău, fără a ști ce îi așteaptă după ușa închisă.

geam-session-expozitie-oameni-cu-dizabilitati-ramin-mazur-2

 

„Inițial ideea era să fotografiez geamuri frumoase, dar, reieșind din faptul că în Chișinău nu se prea găsesc, am decis să merg pe o cale minimalistă și am captat geamuri pe fundal alb, precum e Chișinăul alb, în acel cântec. Personajele sunt din Chișinău, de toate vârstele, atât femei, cât și bărbați”, menționează Ramin.

geam-session-expozitie-oameni-cu-dizabilitati-ramin-mazur-18

 

„Multe dintre persoanele cu dizabilități văd Chișinăul doar prin geam, deoarece nu au posibilitatea să iasă din casă. Chiar dacă unii și-au adaptat spațiul pentru a avea acces în stradă, străzile orașului și intrările în locurile publice nu sunt amenajate corespunzător.

geam-session-expozitie-oameni-cu-dizabilitati-ramin-mazur-9

 

Am decis să nu ne jucăm cu sentimentul de milă, ci cu sentimentul de vinovăție, deoarece oamenii mereu dau vină pe autorități, iar schimbarea poate începe de la fiecare. Atunci când cineva își deschide un salon de mariaj sau un birou notarial, să fie bun și să se asigure că este instalată o rampă de acces practică. Deseori prin oraș putem vedea rampe pe care o persoane în scaun cu rotile nu va putea urca de sine stătător. Este vorba de atitudine civică, de responsabilitatea fiecăruia. Viața este scurtă și nu putem aștepta până la nesfârșit să schimbe ceva autoritățile – noi putem să ne mobilizăm, să strângem bani, să promovăm ideea de ajutor pentru persoanele cu dizabilități. Avem scopul de scăpa în sfârșit de a da vina doar pe autorități și a ne asuma responsabilitatea de persoană într-o societate”, a afirmat Djein.

geam-session-expozitie-oameni-cu-dizabilitati-ramin-mazur-11

 

Persoanele din fotografii au povestiri triste, unele dintre ele încurajatoare chiar, întrucât acești oameni nu își pierd speranța, își găsesc ocupații, au dorință de a fi activi, de a ieși din casă, de a comunica cu prietenii.

Publicul s-a sensibilizat la auzul istoriilor celor din spatele obiectivului, și-au expus viziunile față de fotografie și specificul orașului nostru. Au avut parte și de un concert de muzică live, asigurat de un duo la chitară de excepție – Andrei Moroz și Veaceslav Dimitriu.

Expoziția va putea fi vizitată pe parursul a două săptămâni la Propaganda Cafe.

geam-session-expozitie-oameni-cu-dizabilitati-ramin-mazur-12

 

Iată câteva momente care să redea atmosfera ce a dominat seara:

Autor foto/text: Eugenia Tataru

Telegram