„Evadarea” — scurtmetrajul publicat cu ocazia Zilei Persoanelor cu Dizabilități

Pe 3 decembrie se marchează Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități și cu această ocazie a fost publicat online scurtmetrajul autohton „Evadarea”, regizat de Nicolae Negară.

Filmul a fost creat în 2015 și este despre doi prieteni, Ion și Serioja, evadează din orfelinatul pentru copiii cu dezabilități, ca să-și caute o viață mai bună.

„Sperăm ca acest film să vă pună pe gânduri și să vă ajute să deveniți mai buni! Vizionare plăcută tuturor!”, spune echipa.

Sinopsis:

Este povestea a doi prieteni: Ion, care are o minte sclipitoare, dar este imobilizat în cărucior, și prietenul său Serioja, sănătos fizic, dar cu un ușor retard mintal. Aceștia evadează din orfelinatul pentru copiii cu dizabilități, ca să-și caute o viață mai bună la oraș. Așa cum Ion este dependent de mâinile și picioarele care îi împing căruciorul, tot așa și prietenul său este dependent de inteligența lui Ion.

Cei doi prieteni călătoresc prin locuri, unde peisajul moldovenesc descoperă absurdul căutării unei vieți mai bune. Dialogurile despre dorințele și planurile de viitor, îi fac pe cei doi să se certe și să se împace, dezgolind caracterele personajelor și oglinda societății din care provin.

În pofida faptului că administrația orfelinatului merge pe urmele lor, băieții totuși ajung la marginea orașului, unde înțeleg că aventura lor, de fapt, abia începe, fiindcă au găsit mai mult decât ceea ce au căutat – sensul vieților lor.

razdelitel_martini

Potrivit estimărilor, la nivel mondial, un om din şapte trăiește cu o formă de dizabilitate. 100.000 de copii se află în această situaţie, fiind mult mai vulnerabili în fața actelor de violență decât cei sănătoși.

Aproximativ un miliard de persoane cu dizabilităţi din toată lumea se izbesc de numeroase bariere în calea incluziunii în multe aspecte-cheie din societate. Rezultatul este acela că persoanele cu dizabilităţi nu beneficiază, în acelaşi mod cu ceilalţi, de acces la domenii precum transporturi, educaţie sau participare socială şi politică.

Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU în 1992, prin rezoluţia 47/3, pentru a marca încheierea Deceniului Naţiunilor Unite dedicat persoanelor cu handicap (1983-1992).

Telegram