Tinerii artiști Artur Corcodel și Marina Bondari vorbesc despre muzică și simplitate
Telegram

E îmbucurător faptul că din ce în ce mai multe firi talentate din țară se afirmă, iată de ce acest articol este dedicat unui tânăr captiv al multitaskingului și muzicii – Artur Corcodel, fondatorul studioului de muzică Cassa Records, inginer de sunet primar, pe profesie economist, avocat, manager, traducător și nu doar.

interviu-artur8

Artur va povesti mai multe detalii despre cariera sa, dar și recenta colaborare cu o tânără și neliniștită speranță a muzicii, Marina Bondari. „Desigur că muzica e ceea ce îmi place și ceea ce voi urma să fac mereu, însă profesiile obținute mă ajută să mă descurc și la dezvoltarea afacerii mele. M-am apucat de proiecte mari și vreau să creez un label care să lucreze corect, ci nu cu capul în jos, precum e obiceiul la noi – totul nu trebuie să fie generat de la artist, ci dintr-un centru și să plece spre artiști, iar ei să fie uneltele de muncă, așa cum e în toată lumea. Iar dacă este vorba despre bani, artiștii generează o sumă, din care ei sunt plătiți. Proiectele, în care m-am angajat, sunt atât naționale, cât și internaționale și combinate. În mare măsură, piesele create nu vor fi pentru piața moldovenească, ci pentru cea europeană sau americană”, povestește Artur.

interviu-artur2

Acum câteva săptămâni, Artur a lansat un proiect nou, sau mai degrabă o piesă nouă, creată în colaborare cu tânăra Marina Bondari. „Piesa se numește “Veronica”. În cazul în care cineva își va pune întrebarea de ce nu Maria, Aliona sau Ana, numele ce l-am ales într-adevăr reflectă poate ceva din trecut, dar și este un simbol generalizat. Piesa este o istorie comună, în care mulți se vor putea regăsi. În plus, când eram mai mic, era și un film pentru copii cu același nume, care avea și o piesă contextuală, iar eu mereu visam să fac o piesă întitulată “Veronica”, dar să fie în stilul meu”, concretizează Artur.

interviu-artur3

Potrivit spuselor lui, el demult lucra la proiect, de câteva ori a refăcut melodia, versurile, a înregistrat partitura vocii sale pentru ca să iasă mai bine. „Credeam că mă voi limita doar la vocea mea, însă când reascultam piesa, îmi dădeam seama că sună un pic cam monoton. Am căutat o voce feminină potrivită. Încercasem să colaborez cu două fete, care au voci foarte frumoase, însă nu se potriveau întocmai piesei. Ele nu se lăsau modelate”.

interviu-artur5

„Cu Marina ne cunoaștem de ceva timp, mai improvizam la chitară din când în când și i-am descoperit timbrul vocii, care ea foarte plăcut, cu un ton mai jos, mai cald”, povestește Artur. El spune că vocea sa, care este destul de subțire, putea fi combinată cu o voce un pic mai joasă, pentru a putea face diferența dintre timbruri. Astfel, lumea nu va fi confuză atunci când își va pune întrebarea cine a cântat. „Sper că nu am supărat domnișoarele cu care am încercat să colaborăm, dar nu am reușit. Vocea Marinei, care e gingașă, a fost bine pusă la punct, am înregistrat piesa într-un timp relativ scurt”, spune Artur.

Băieții au realizat și un videoclip. Lui Artur îi plăcea foarte mult piesa și a fost entuziasmat de ideea de a crea un clip. „Am colaborat cu Mihai Carauș, care ne-a ajutat să conturăm conceptul videolului. Ne doream să facem totul cât mai simplu, însă, după cum se știe, totul ce pare simplu este, de fapt, complicat. Ne doream ca spectatorul nostru să atragă atenția la detaliile ce ies în evidență. Mihai a filmat primul său videoclip colaborând cu noi”, povestește Artur.

interviu-artur4

Marina Bondari, în vârstă de 20 de ani, este studentă la Facultatea de Limbi Moderne la USEM. „Noi cu Artur am făcut cunoștință, cum de fapt și majoritatea oamenilor din generația noastră, prin intermediul rețelelor de socializare. Pur și simplu îl văzusem o dată din troleibuz și i-am scris lui că iată, l-am observat mergând undeva. El, probabil, crezuse inițial că sunt vreo fană de-a lui, însă am continuat să comunicăm și am devenit buni prieteni. Eu știam că Artur face muzică, însă nu credeam că la un așa nivel profesionist. Am fost într-o zi invitată la studiou și mi-a făcut un tur prin el. Bineînțeles că am rămas impresionată și cel mai mult mi-a plăcut camera de înregistrare a pieselor. Am ascultat piesele și coverurile la care a lucrat și mi-au plăcut enorm. Atunci când a apărut ideea de colaborare cu pentru piesa “Veronica”, eu inițial credeam că e o glumă – nu aveam studii muzicale, iar eu îmi clasificam vocea la nivel de amator și potrivită pentru sesiunile muzicale din duș. Dar el a insistat să vin și să încerc cel puțin să cânt. Probabil, încurajările lui au jucat un rol foarte important și tremurul vocii a dispărut și a ieșit un rezultat pe așteptările mele”, spune Marina.

interviu-artur7

Videoclipul fusese publicat la 17 noiembrie, subiectul acestuia fiind făcut în baza unei istorii de dragoste nereușite. Eroina Veronicăi fusese interpretată de către o colegă de universitate a Marinei. „M-a bucurat că am fost invitați la emisiuni și s-a văzut un mic interes față de proiectul nostru”, spune Marina.

interviu-artur

 

Atunci când veni vorba despre o următoare colaborare, Artur menționase că totul depinde de posibilități, dar și inspirație. „Este foarte greu de găsit oameni cu care să te înțelegi bine și să lucrezi eficient. De regulă, eu sunt foarte strict cu oamenii care nu sunt serioși și nu se țin de cuvânt. În plus, încep să ascult dintâi oamenii cu care urmează să colaborez, pentru că nu vreau să înregistrez pe oricine, dar și pe cei care nu au pic de seriozitate”, exclamă Artur.

interviu-artur6

După cum ai obersvat, Artur este o persoană permanent ocupată, colaborează cu numeroși artiști începători, învață mult și reface mereu studioul. Lucrează zi și noapte, pentru ca să fie bogat interior și să găsească noi talente. Marina studiază nu doar limbile străine, dar are și talente de frizer.

interviu-artur1

„Vin sărbătorile. Nu faceți abuz de carne și de băuturi alcoolice – mâncați mai multe fructe și legume și consumați apă. Formula de câtă apă trebuie de consumat este următoarea – calculați cât este greutatea voastră împărțit la 0,3 dacă ești femeie și 0,4 dacă ești bărbat”, îndeamnă Artur. „Ascultați piesa noastră, urmăriți-l pe Artur și vă urăm să aveți sărbători frumoase alături de cei dragi”, adaugă Marina.

Mai multe detalii despre colaborările și creația lui Artur afli urmărind pagina de Facebook a studioului său de muzică Cassa Records.

Autor și poze: Ilona Spesivțev

Telegram