FILMCHIOȘC: CINEMATOGRAFUL POLITIC
CINEMATOGRAFUL POLITIC – Democraţia aducând provocări lumii post-socialiste
28 mai – 23 iunie 2015
APARTAMENT DESCHIS
str. București 68/1, Chișinău
Între 28 mai şi 23 iunie 2015, la Apartamentul Deschis, în cadrul Cinematografului Politic va fi oranizată o serie de proiecţii ce va aborda transformarea societăţii cehe şi slovace prin filmele lui Vit Janecek şi Zusana Piussi.
Filmele monitorizează societăţile cehă şi slovacă. Deşi ne place să ne definim ca un popor prietenos, atent, frumos şi muncitor, încă nu suntem în stare să îmblânzim rezultatele negative ale perioadei de tranziţie, precum acordarea de putere, privatizarea proprietăţii publice sau căutarea unei noi identităţi naţionale. Seria de filme contextualizează procesul de dezvoltare prin care trece orice societate în perioada democraţiei nou-obţinute şi în contextul unei structuri de stat nou-definite.
Filmele vor fi proiectate în limba originală cu subtitre în engleză.
‘intrare’ liberă
PROGRAM
28 mai, 2015, ora 21:30
Identitate fragilă
de Zuzana Piussi
2012, 73’
În Identitate fragilă, regizoarea slovacă Zuzana Piussi examinează concepţia curentă de naţionalitate a compatrioţilor săi. Ea îşi exprimă îngrijorarea că sentimnentul de naţionalitate slovac este destul de fragil şi vulnerabil la utilizări abuzive în scopuri politice. Protagoniştii resping deseori figurile cehe marcante ale istoriei cehoslovace şi preferă să privească spre rădăcinile lor din trecutul „prenaţional” al Marii Moravii. Deşi multe dintre aceste istorisiri sunt mai degrabă tragicomice, evoluţia turbulentă din UE a demonstrat că procesul de căutare a propriei identităţi este un subiect sensibil nu numai în Slovacia.
4 iunie, 2015, ora 21:30
Abordând istoria
de Vit Janecek
2013, 79’
11 iunie 2015, ora 21:30
Cursă până la fund
de Vit Janecek
2011, 82’
18 iunie 2015, ora 21:30
Od Fica Do Fica
de Zuzana Piussi
2012, 80’
23 iunie 2015, ora 21:30
Maladia Puterii a Treia
de Zuzana Piussi
2011, 52’
Vit Janecek s-a născut în 1970 şi lucrează ca cineast, regizor de teatru şi mentor. Este actualmente conducătorul FAMU International şi profesor asociat la FAMU. A absolvit Şcoala de Filosofie a Universităţii Charles din Praga (cu studii de film) şi FAMU (documentar). Interesul său creativ constă în abordarea aspectelor transversale ale realităţii – ştiinţă, politică, societate şi gândire. Contribuie cu articole la diverse publicaţii tipărite şi în mass-media web. Timp de câţiva ani a fost curatorul pentru programe de film în sălile de cinema Roxy şi Archa din Praga, precum şi pentru retrospective istorice la Festivalul Internaţional de Film Karlovy Vary. În 2003 a fost cofondatorul şi a condus timp de câţiva ani Centrul FAMU pentru Studii Audiovizuale. Din 2006, conduce programul educativ FAMU în Burma. De asemenea, lucrează în calitate de consultant de dezvoltare pentru Televiziunea Cehă şi ca tutore în diverse ateliere de creaţie internaţionale. În iunie 2012, a fost ales conducătorul FAMU International.
Zuzana Piussi s-a năcut în 1971 la Bratislava. Din 1992, Zusanna Piussi lucrează ca scenograf şi designer de costume pentru Teatrul Stoka din Bratislava, precum şi pentru alte companii de teatru. În 1999 a scris o piesă pentru propriul spectacol de teatru intitulat Modna prehliadka, în colaborare cu L. Burgr şi I. Hrubanicova. În 2000 a fondat asociaţia liberă pentru operă contemporană, împreună cu L. Burgr. A scris libretele pentru operele John King (2001) şi Tete-a-tete (2002), fiind de asemenea responsabilă de costumaţie şi scenografie. Din 2002 studiază la Academia de Muzică şi Arte Interpretative din Bratislava (VSM), Facultatea de Film şi Televiziune. Primul ei film documentar Vymet a câştigat în 2003 Marele Premiu la Festivalul Internaţional de Film din Beirut.
Acest ciclu de proiecții de film documentar este organizat în parteneriat cu Centrul Ceh din București drept parte a proiectului Centrul Civic al Chișinăului – cinema în aer liber, și beneficiză de suținerea Fundației Culturale Europeane în cadrul programului Acțiune Colectivă pentru Bunurile Comune.