CINEMATOGRAFUL POLITIC: Le joli mai (Drăguțul mai)
Начало: 13/05/2014 - 21:00
Место: APARTAMENT DESCHIS (str. București 68/1, Chișinău)
Цена: free

urlCINEMATOGRAFUL POLITIC – proiecție de filme documentare

13 mai 2014, ora 21:00
APARTAMENT DESCHIS
str. București 68/1, Chișinău

Le joli mai (Drăguțul mai)
film documentar de Chris MARKER
1963 / 145’

Într-o lună de mai, în 1962, orașul Paris este filmat de către Chris Marker și echipa sa cît mai aproape de trotuar și fețele oamenilor.

le-joli-mai-05-1963-3-g“În această primă lună de pace după sapte ani”, odată ce razboiul din Algeria se termină cu Acordurile de la Evian, ce fac și la ce se gîndesc Parizienii? Războiul și politica? Se evită să se vorbească despre asta: francezii care iubeau atît de mult să discute au devenit muți? Atenția lui Chris Marker pentru viața cotidiană, viața percepută material, diversitatea perspectivelor și tandrețea, cu o ironie uneori crudă, cu care Chris Marker filmează locuitorii, ne oferă un tablou impresionant al unui Paris în transformare, în fiebra reconstrucției și cuceririi fericirii casnice.

le-joli-mai-05-1963-3-g9

Cinematograful Politic

Acest film continuă programul de proiecții de la Apartamentul Deschis sub genericul Cinematograful Politic ce își propune să abordeze conflictele economice și politice ale zilei de azi, criza economică globală contemporană și implicațiile ei, cetățenia și noile mecanisme de incluziune/excluziune socială, activismul politic și mișcările contestatare. Vom proiecta filme despre criza economică și cum aceasta afectează localități, despre transformările în structura de clasă a societății, despre dispariția muncitorilor dar și despre muncitori-activiști ce decid să păstreze fabrici în lucru, despre artă și rolul ei social.

le-joli-mai-05-1963-1-g

Prin Cinematograful Politic vrem să revendicăm noțiunea de politic drept un subiect ce vizează întreaga societate și nu doar cîteva partide sau grupuri de interese, în felul în care fiecare individ își poate asuma o poziție politică, fie o poziție civică activă sau pasivă (un credo), în cautarea unor alternative în cadrul unui sistem ce tinde de obicei să le suprime.

joli_photo36

subtitre în limba engleză
‘intrare’ liberă

Acest eveniment este parte a proiectului SPACES: CENTRUL CIVIC al CHIȘINĂULUI – cinema în aer liber .

Vladimir US
CHIOSC   |   curator
Proiectul CHIOSC este realizat cu suportul financiar al Fundatiei Culturale Europene http://www.eurocult.org
Telegram