„De ce eu?” Filmul românesc despre corupție și justiție ajunge pe ecranele din Moldova
Filmul românesc „De ce eu?” în regia lui Tudor Giurgiu ajunge pe ecranele a trei orașe din Moldova: Chișinău, Bălți și Cahul, în perioada 8 – 10 decembrie curent.
Lansat în 2015, este bazat pe un caz real care a avut loc în România la începutul anilor 2000, când un procuror s-a sinucis în toiul anchetării unui caz de presupusă corupție.
În Republica Moldova filmul va fi proiectat la Cahul – 8 decembrie, ora 18:00, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” (str. Piața Independenței, 1), Chișinău – 9 decembrie, ora 18:00, Cinematograful „Odeon” și Bălți – 10 decembrie, ora 18:00, Universitatea de Stat „Alecu Russo” (str. Pușkin, nr. 38). Intrarea va fi liberă. La proiecții vor fi prezenți și regizorul, Tudor Giurgiu, precum și doi experți anticorupție din România, care vor răspunde la întrebările spectatorilor după vizionarea filmului.
Proiecția filmului este organizată de Centrul de Resurse Juridice din Moldova și Expert Forum (România), cu suportul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos.
Sinopsis:
Cristian (Emilian Oprea) este un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercând să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă și se expune unor revelații dureroase și neașteptate.
Nota regizorului:
„M-a urmărit gândul de a face un film inspirat de destinul procurorului Cristian Panait încă de prin 2005. De pe-atunci începeam să pun deoparte articole găsite în presă și de pe Internet și, recunosc, mă simțeam extrem de jenat că în 2002, când Panait s-a sinucis, nu am fost deloc la curent cu detaliile cazului.
Filmul despre Panait e, oarecum, filmul despre eșecul unei generații din care fac parte. Care a crezut că schimbările politice ale anului 1989, că despărțirea de comunism va însemna o rupere definitivă cu sistemul “vechi” mafiot și corupt”, afirmă regizorul
„Un film inspirat dintr-o realitate atât de puternică poate fi făcut într-o mie de feluri. Pe mine, însă, mă interesează strict demontarea mecanismelor prin care un om puternic, la propriu și la figurat, ajunge în doar 20 de zile să-și ia viața. Ce mecanisme, ce resorturi interne se declanșează în momentul în care descoperi că tot sistemul pentru care ai lucrat și în care te-ai format e corupt și putred din temelii? E, practic, un film despre dezintegrarea rapidă a unui om care alege să lupte, din interior, împotriva sistemului.
Nu am făcut niciodată filme despre înfrângeri, despre oameni care pierd bătălii; de obicei, sunt filme fără happy-end sau cu finaluri moralizatoare. Cred însă că povestea lui Cristian Panait trebuia spusă cu orice preț, pentru a arăta că există totuși o solidaritate de fond, vizibilă, a celor mulți care mai speră că merităm o țară în care justiția să-și facă datoria, în afară intereselor politice sau a corupției la vârf”, relatează Tudor Giurgiu.
Vezi trailer-ul filmului „De ce eu?”:
Despre regizor: TUDOR GIURGIU
Născut în 1972, în Cluj-Napoca. Membru al Academiei Europene de Film, Eisenhower Fellow în 2014, fondator şi președinte al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) și al Festivalului de Film Horror & Fantastic „Lună Plină”. Fondator al casei de producţie Libra Film, al casei de distribuţie Transilvania Film, co-fondator al complexului cinematografic Cityplex şi inițiator al Galei Premiilor Gopo.
Tudor a absolvit în 1995 Facultatea de Teatru și Film a Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, secția Regie Film, și a lucrat ca asistent de regie al unor cineaști precum Lucian Pintilie și Radu Mihăileanu. În 1997, a participat la proiectul Artslink, devenind artist resident la 911 Media Arts Center din Seattle. A produs și regizat numeroase reclame și videoclipuri. În perioada 2005-2007, a fost Directorul General al Televiziunii Române.
Lungmetrajul său de debut, Legături bolnăvicioase, a fost selectat în secţiunea Panorama la Berlinale 2006 şi premiat la numeroase festivaluri internaţionale. Cel de-al doilea lungmetraj, Despre oameni și melci, s-a bucurat de succes atât la nivel național (filmul românesc cu cel mai mare număr de spectatori în 2012) cât și internațional ( Premiul special al juriului la festivalul de la Warsaw, Premiul pentru cel mai bun film în cadrul secțiunii „Punto di Encuentro” la Valladolid și Cel mai bun film la SEE Film Festival – L.A).
Scurtmetrajul Superman, Spiderman or Batman a adunat un număr important de trofee, printre care și Premiul Academiei Europene de Film pentru Cel mai bun scurtmetraj. Printre filmele produse de Tudor Giurgiu se numără Katalin Varga, regizat de Peter Strickland, premiat cu Ursul de Argint la Berlin 2009, şi cu premiul Academiei Europene de Film, categoria Descoperirea Europeană a Anului; Misiunea directorului de resurse umane, de Eran Riklis (Premiul publicului – Locarno 2010), Cenușă și sânge al lui Fanny Ardant (Cannes 2009), Cannibal (Toronto și San Sebastian 2013) și Câinele japonez (propunerea României la Oscar 2015).