9 animații pe care să le privești la ediția din acest an a festivalului Anim’est
Festivalul Anim’est începe astăzi, 29 octombrie, la cea de-a cincea ediție. Iată câteva animații din acest an pe care să le vizionezi.
„Muntele magic” (România, 2015), regizat de Anca Damian
„Muntele magic”, o coproducţie România – Franța – Polonia, aduce în prim-plan călătoria prin aproape jumătate de secol de istorie a polonezului Adam Jacek Winkler, artist, fotograf, dar și un experimentat alpinist. Refugiat politic la Paris, Adam a trăit cu ideea de a schimba lumea. Viaţa sa plină de aventură a luat o cotitură radicală în anii ’80, când se închipuie cavaler al secolului al XX-lea şi părăseşte Franţa pentru a lupta împotriva sovieticilor din Afganistan.
Filmul va fi proiectat joi, 29 octombrie, ora 19:00, la Cinematograful Odeon.
„Pink Floyd: Zidul” (Marea Britanie, 1982), regizat de Alan Parker
Bazat pe albumul din 1979 „The Wall” al formaţiei Pink Floyd, acest film cult include secvenţe animate realizate de caricaturistul britanic Gerald Scarfe. Filmul este un muzical întunecat, o poveste spusă de Pink (Bob Geldof), interpret care este cuprins de depresie. Pelicula se construieşte pornind de la reflecţiile acestuia asupra propriei vieţi. Zidul care apare în poveste este, de fapt, o metaforă care exprimă izolarea, bariera pe care interpretul de muzică rock a înălţat-o conştient pentru a se pune la adăpost de suferinţă.
Filmul va fi proiectat vineri, 30 octombrie, ora 18:00, la Cinematograful Odeon.
„Sita cântă blues” (SUA, 2008), regizat de Nina Paley
Sita e o zeiță desparţită de nobilul ei soţ Rama. Nina e o animatoare al cărei soț se mută în India, de unde îi trimite un e-mail prin care o anunţă că o părăseşte. Trei păpuşi povestesc din umbră tragedia antică şi povestea din zilele noastre, într-o superbă transpunere animată a Ramayanei, pe fondul unor piese de jazz din anii ’20 interpretate de Annetta Hanshaw. „Sita cântă blues” își merită supranumele de „cea mai bună poveste a unei despărţiri spusă vreodată”.
Filmul va fi proiectat sâmbătă, 31 octombrie, la ora 18:00, la Cinematograful Odeon.
„Oblio” (SUA, 1971), regizat de Harry Nilsson
Un tată îi citeşte fiului său la culcare o poveste despre Oblio, un băiat dintr-un ţinut imaginar unde toată lumea are capul ţuguiat, mai puţin el. Oblio, simbolul nonconformistului, al celui care nu respectă legile impuse fără logică, este izgonit din cetate de către un conte malefic, după ce l-a învins la jocul cu triunghiul pe fiul contelui, dar şi de către regale apatic, care voia doar supuşi docili. Dincolo de firul narativ ce poate fi urmărit uşor de spectatorii de vârstă mică, povestea se citeşte mai ales printre rânduri, iar la capătul aventurii sale fantastice, Oblio îşi dă seama că nu e deloc nevoie să ai capul ţuguiat (pointed) ca să ai un rost (a point) în viaţă.
Filmul va fi proiectat duminică, 1 noiembrie, la ora 18:00, la Cinematograful Odeon.
„Insula lui Giovanni/Giovanni no Shima” (Japonia, 2014), regizat de Mizuho Nishikubo
E un documentar artistic, deoarece e inspirat din istorii reale. E vorba despre mica insula Shikotan, care a devenit parte din URSS prin anii 1945. Copiii au întâmpinat niște bariere culturale, iar filmul ne povestește cum ei trec de aceste momente, înfruntând bariera limbii și valurile istoriei.
Filmul va fi proiectat sâmbătă, 31 octombrie, ora 20:00, la Cinematograful Odeon.
„Povestea Prințesei Kaguya/Kaguya-Hime No Monogatari” (Japonia, 2013), regizat de Isao Takahata
Cine nu iubește anime-urile de la Studio Ghibli? Aceasta e ultima producție a Studioului Ghibli, un anime regizat de Isao Takahata,cofondatorul renumitului studiou. Este o capodoperă animată în care imagini sublime se îmbină perfect cu superba coloană sonoră a lui Joe Hisaishi. Istoria este despre o fetiță găsită într-o tulpină de bambus și crescută de un tăietor de bambus și de soția lui. Ulterior devine o tânără fermecătoare.
Filmul va fi proiectat pe 30 octombrie, ora 20:00, la Cinematograful Odeon.
„Battledream Chronicle” (Martinica, 2015), regizat de Alain Bidard
Primul lungmetraj proaspăt copt care vine din Martinica. Descrierea acțiunilor: În 2100, imperiul Mortemonde a colonizat aproape toate națiunile și le-a condamnat la sclavie. Sclavii trebuie să strângă 1000XP lunar în Battledream, un joc video unde se poate muri pe bune. Numai cei ce reușesc primesc dreptul de a trăi până luna următoare. Syanna, o tânără sclavă din Martinica, refuză să mai trăiască așa și încearcă să-și recâștige libertatea.
Filmul va fi proiectat duminică, 1 noiembrie, ora 16:00, la Cinematograful Odeon.
„Krtek,aventurile cârtiței” (Republica Cehă, 1956), regizat de Zdeněk Miler
Krtek („Cârtiţa”) este personajul principal al celebrei serii de filme create de animatorul ceh Zdeněk Miler în 1956, filme ce s-au bucurat de un succes extraordinar în Europa Centrală, dar şi în ţări din Asia. Aventurile cârtiţei cu salopetă albastră sunt urmărite cu drag de copii de vârstă mică și chiar foarte mică, iar lipsa dialogului face filmul şi mai accesibil. Coloana sonoră este semnată de Vadim Petrov şi Miloš Vacek. Fiica regizorului a asigurat vocea (de cele mai multe ori, un simplu „Ahoj”, sau „Salut” în limba cehă), zgomotele şi onomatopeele personajului principal şi i-a oferit autorului perspectiva copiilor asupra temelor tratate.
Filmul va proiectat vineri, 30 octombrie, ora 12:00, la Cinematograful Odeon.
„Misiunea Spațială Delta” (România, 1984), în regia Victor Antonescu
„Misiunea Spațială Delta” este primul lungmetraj S.F. produs în România, o continuare a serialului omonim realizat de echipa lui Victor Antonescu. Proiectul Delta a fost conceput pentru a stabili un dialog între civilizațiile intergalactice. Descrierea acțiunilor: La bordul navei a fost admisă și o ziaristă extraterestră. Curând, ea și căpitanul observă că supercreierul ce controla nava poate să acționeze neprogramat. În final, își dau seama că acest fapt se datorează frumuseții jurnalistei, care devine astfel victima nemilosului creier. Protagoniștii lungmetrajului „Misiunea spațială Delta” au fost desenați de către Călin Cazan în colaborare cu Mircea Toia.
Animația va fi proiectată la închiderea festivalului, duminică, 1 noiembrie, ora 20:00, la Cinematograful Odeon.
Vezi pe Locals programul complet al festivalului Anim’est 2015.