14 ноября 2015

13 scurtmetraje românești ce pot fi văzute la „Cannes Short Corner” chișinăuian

13 scurtmetraje românești pot fi văzute astăzi la festivalul „Romanian Short Waves, Cannes Short Corner 2015” la Chișinău, organizat de Alternative Cinema și Asociația Secvențe. Evenimentul se desfășoară sâmbătă, 14 noiembrie, la ora 17:00, pe strada Mihai Eminescu 50.

Iată care sunt cele 13 scurtmetraje ce pot fi vizionate în această seară (intrarea este liberă):

17:00-17:30 – în deschidere proiecția a trei scurtmetraje a cineaștilor moldoveni care au mai fost la Short Corner:

„Disturbia” (Italia, 2012), r. Igor Sadovski

disturbia igor sadovski

Disturbia” este un scurtmetraj în regia lui Igor Sadovski. Este un thriller psihologic, ce relatează istoria Simonei, care, prinsă între coșmaruri și halucinații, descoperă adevărul despre lucrurile ce se întâmplă în casă de sine stătător. Vezi trailerul filmului aici.

 

„Colecția de arome” (MD/RO, 2013) – r. Igor Cobileanschi

colectia de arome igor cobileanski

În film se redă istoria unui tânăr sărac, pe nume Victor, care, pentru a face rost de medicamentele necesare mamei, împreună cu tatăl său, recurg la una dintre cele mai periculoase soluții. Supraviețuirea fizică în contextul unei sărăcii crude, uneori poate distruge valorile umane.

„Cadoul” (MD/RO, 2014) – r. Dumitru Grosei

cadoul dumitru grosei

Filmul redă istoria unui băiețel care primește un binoclu drept cadou de Crăciun, dar ceea ce își dorește el cu adevărat este să meargă la vânătoare cu tatăl său.

 

18:00 – proiecția filmelor:

„Ecouri” (18’) – r. Dumitru Grosei

ecouri dumitru

În filmul „Ecouri” se relatează istoria unui tinere femei care începe o aventură cu un bărbat frivol ce nu are intenții serioase, ceea ce o face să se trezească, la un moment dat, într-o relație dificilă. Drept refugiu, femeia își îneacă amarul, consumând alcool în exces, iar ca rezultat – soțul o părăsește.

„Omuland” (15’) – r. Matei Branea

omuland matei branea

Omulan este o ființă mică care face o călătorie în spațiu în căutarea lui Dumnezeu și ajunge pe o planetă misterioasă, marcată cu triunghiul divin. Filmul pare chiar o cursă pentru spectator, prin care este invitat să recunoască mai multe simboluri decât Omulan. In procesul acesta, ce presupune descoperirea unui nou spațiu, Omulan își găsește perechea. O pereche de picioare feminine ad literam. Clișeele sunt în limite bine proporționate și create strict pentru amuzamentul privitorului.

 

„Verigheta” (9’) – r. Gabriel Achim

96338

 

 

Filmul se încadrează în genul ficțiune și comedie. A fost filmat în România în luna ianuarie a nului 2015.

Sinopsis: Soţul îşi scapă din neatenţie verigheta sub o ladă frigorifică dintr-un supermarket. Ceea ce transformă totul într-o zi memorabilă. Mai ales pentru soţia lui.

 

 

„N-ai fost acolo” (15’) – r. Ioana Agatha Păltinel

filmul n-ai fost acolo

Costache Ionescu primește o vizită care îl aduce față în față cu trecutul întunecat, o reflexie care îi va înrăutăți relația cu fiul său. Filmul este despre confesiunile unui chinuitor ex comunist care nu are altă ieșire decât să spună toate secretele ce au fost bine păstrate în mintea și sufletul său pentru mulți ani. Filmul „N-ai fost acolo”, regizat de Ioana Agata Păltinel, cu Dorel Visan în rolul principal, a primit Honorific Prize of the Academic Jury la Flumenfest, Portugalia, în 2015.

„LAG” (3’) – r. Anton Groves & Bogdan Orcula

filmul lag

Filmul ce face parte din categoria ficțiune, este o dramă-thriller, creat în 2014. Sinopsis: O femeie adoarme în cadă, dar este trezită de sunete ciudate din casă. Este un intrus sau ceva straniu? Ascultă indiciile.

 

„Blue spring” (15’) – r. Andreea Borțun

blue spring andreea bortun

Blue Spring este o producție independentă, realizată de Elefant Film în colaborare cu TETA. Scurtmetrajul a fost filmat integral în orașul natal al regizoarei, Alexandria (jud. Teleorman) și spune povestea unei femei în ziua în care aceasta trebuie să se despartă de mult mai tânărul său iubit. Filmul reprezintă un studiu în arta limbajului non-verbal și a inutilității cuvintelor în fața inevitabilului.

 

„Dumneavoastră, tu” (15’) – r. Bogdan Olteanu

filmul dumneavoastra tu

Sinopsis: Pavel, un bărbat de circa 50 de ani, este singur în camera lui de hotel atunci când telefonul sună și este anunțat ca la el a venit un oaspete. Se simte agitat. Maria, tânăra de vreo 25 de ani, se apropie de ușă. Ei se salută și el o invită să intre.

 

„Puzzled” (8‘) – r. Tudor Botezatu

puzzled filn

Scurtmetrajul spune povestea unei tinere prinse în capcana emoțională a unui cuplu căsătorit. Sinopsis: Tânăra se trezește dimineața după o noapte de dragoste cu un cuplu căsătorit și vrea să evadeze neobservată. Totuși, un lucru i-a atras atenția – un puzzle nefinisat a cărui imagine s-ar părea că se mișcă.

 

„Cristian” (6‘) – r. Doina Rusti

cristian de doina rusti

 

 

Sinopsis: Pe când era tânăr, Cristian a cunoscut o fată și a invitat-o la întâlnire, dar ea nu a acceptat. El este încă obsedat de imaginea ei. Este sigur că aceasta a fost dragoste de la prima vedere, chiar dacă nici măcar nu-i știa numele.

 

 

 

 

 

 

 

„In the house” (12’) – r. Aana Maria Comănescu

in the house film ana

 

„In the House” este scurtmetrajul de licență, Super 16 mm alb-negru, al Anei-Maria Comănescu. Povestea are ca motor narativ experiența marcantă a unui tânăr care lovește mortal o femeie cu mașina și fuge de la locul faptei. El ajunge la petrecerea prietenilor săi, cărora nu le spune nimic, la început. Totul se descoperă pe parcurs.

Evenimentul pe Facebook.

Autor: Eugenia Tataru

Подписывайся