13 ноября 2014

ONE WORLD ROMANIA la Chișinău

În perioada 15-16 noiembrie Festivalul de film documentar ONE WORLD ROMANIA ajunge și la Chișinău cu două filme documentare – „Bucureşti, unde eşti?” și „Putin’s Games”. Intrare liberă.

BUCURESTI, UNDE ESTI? (Regizorul Vlad Petri va fi prezent la proiecția filmului)
WHERE ARE YOU, BUCHAREST?
Romania, 2014, 76′
Vlad Petri

Vrem sa punem pe picioare un nou partid politic – Partidul pentru Pace, Credinta, Lumina, Justitie, Ordine si Reconstructia Romaniei. Eu sunt creierul lui – al partidului si al ziarului astuia lipit pe spatele meu. Acuma fa-mi si mie o fotografie cu steagul. Asa.

La douazeci si trei de ani dupa decembrie 1989, Bucurestiul se revolta din nou. Petri filmeaza din primele zile de proteste anti-guvernamentale pana in momentul referendumului impotriva presedintelui Basescu. In decembrie 1989, Petri avea 10 ani: la momentul respectiv, probabil ca a inteles ca traieste un moment istoric, dar nu si un moment ce va intra in istoria cinematografiei – acela in care realizatorii romani de film si-au amintit cum e sa iesi cu camera in strada. Vreme de aproape 25 de ani, Piata Universitatii a fost oglinda framantarilor Romaniei. Filmele care au prins dinamica acestor framantari, de la cele produse de Studioul Sahia in decembrie 1989, pana la „Dupa Revolutie” (Laurentiu Calciu) sau „Piata Universitatii” (Stere Gulea, Sorin Iliesiu si Vivi Dragan Vasile), documenteaza nu numai procesul prin care, la diverse momente din istoria Pietei, oamenii isi descopera identitatea de cetateni, dar si schimbare relatiei lor cu spatiul si cu omul din spatele camerei. Petri observa, participa, asculta si vorbeste cu subiectii lui. Renunta la teleobiectiv, la talking heads, la muzica de fundal. Filmeaza confuzia, violenta, oamenii care isi cer banii de la partidul care i-a chemat in Piata. „Nici un stil nu poate garanta adevarul” spune Errol Morris. „Adevarul este ceea ce simti dupa ce vezi filmul, nu imaginea in sine” adauga Rithy Panh.

 

JOCURILE LUI PUTIN
PUTIN’S GAMES
Israel / Germania / Austria, 2013, 90′
Alexander Gentelev

„E un adevarat cimitir, cel mai scump cimitir din lume”, spune unul dintre nenumaratii opozanti rusi ai Olimpiadei de la Soci. „E vorba despre o alegere personala: poti deveni ori victima, ori complice”, comenteaza directorul Transparency International din Rusia. Cu saptamani bune inainte de deschidere, Olimpiada de iarna de la Soci era deja faimoasa ca proiect favorit – si colosal – al presedintelui Putin.
In Jocurile lui Putin, israelianul de origine rusa Alexander Gentelev investigheaza contextul Soci ca pe un microcosm al Rusiei contemporane, dezvaluind mita, coruptia, degradarea mediului si violarea drepturilor omului din spatele Olimpiadei. Fosti locuitori ai orasului, care si-au pierdut casele, se plang cu amaraciune de ‘Legea olimpica’ aprobata de Parlamentul rus, care a permis ca orice proprietate desemnata ca ‘necesara pentru Olimpiada’ sa fie nationalizata. Oamenii de afaceri dezvaluie ‘taxa de coruptie’ platita oficialilor din Soci. Politicienii din opozitie glumesc pe seama soselei care a costat 8 miliarde de dolari – „trebuie ca este acoperita cu caviar”. In ciuda incercarilor facute de autoritati de a bloca filmul si a interdictiilor puse de Comitetul Olimpic International – fara material de arhiva despre olimpiadele precedente si fara cuvantul ’olimpic’ in titlul filmului – Gentelev reuseste o investigatie remarcabila a unui sat olimpic devenit ‘sat Potemkin’.

Festivalul One World Romania există din 2008 și este singurul festival de film documentar din București și unicul din România dedicat drepturilor omului.

În 2009 membrii echipei festivalului au înființat Asociatia One World Romania și în fiecare toamnă o parte din filmele selecționate ajung în mai multe orase din țară (One World Romania on Tour). Mai nou, anul acesta Festivalul ajunge și la Chișinău.

Подписывайся