10 termeni din artă care nu înseamnă ceea ce ai crezut până acum
10 termeni din artă care nu înseamnă ceea ce ai crezut până acum
Arta devine mai contemporană ca niciodată. Tot ce mișcă este artistic, tot ce se instalează, se scoate din anus și vagin, are șansele să devină artistic mai mult sau mai puțin. Pentru artiști acum mai mult ca nicioadată nu există tabuuri sau limite și restricții. Spectatorul dă din cap, spune vreo două cuvinte auzite de nu știu de unde și gata! Se spală pe mâini și se întoarce cuminte la serialul preferat și sticla de bere. Anume vocabularul arată cât bine știi ce se întâmplă în lumea artei, deși în prezent lumea face abuz de el, aruncând cu termeni la stânga și dreapta. The Huffington Post a încercat să-și salveze cititorii de situații jenante și a făcut lista cu 10 cei mai utilizați termeni din artă și ce însemnă de fapt.
Postmodernism
”Postmodernism” este cuvântul pe care-l auzi deseori când se vorbește despre romanele lui Don DeLillo, înregistrările lui Philip Glass sau citând ceva din ”ad nauseam”-ul lui Foucault. Logic acesta ar trebui să însemne ”tot ce urmează după modernism,” dar termenul, de fapt, se referă la o schimbare foarte specifică în esteticul artei, arhitecturii și literaturii din secolul XX. ”Postmodernismul” a fost o reacție, sau chiar mai mult, respingerea la tot ce era ”modernism”. În timp ce gânditorul ”modern” a căutat adevăruri științifice, filozofice și spirituale, mintea ”postmodernă” este sceptică la orice teorii sau ideologii, care pretind certitudine absolută. În schimb, pledează pentru adevăruri relative, experiența personală și interpretările individuale ale lumii. Exemple de artiști postmoderniști ar fi: Sol LeWitt ( cunoscut pentru furnizarea instrucțiunilor la operele sale de artă, astfel încât oricine să poată reproduce un ”LeWitt” original) și Lawrence Weiner.
Art Deco
Uneori este foarte tentant să le spui lucrurilor vintage ”art deco” dar asta ar fi o mare greșeală. Conform dicționarului Merriam-Webster, ”art deco”este “un stil de design popular în anii 1920 și 1930, caracterizat, în special, prin contururi îndrăznețe, forme geometrice, zig-zaguri și utilizarea noilor materiale.” Vinovat de popularitatea termenului se face arhitectul Le Corbusier, iar reprezentările cele mai vădite ale termenului sunt clădirile Chrysler Building și La Maison Cubiste.
Monocromatic
Surprinzător sau nu dar ”monocromatic” nu înseamnă alb-negru, termenul se descifrează drept ”o singură culoare sau nuanță” de la cuvintele ”mono” și grcescul ”chroma” pentru culoare. O lucrare monocromatică implică diferite nuanțe și tonuri, având la bază una din culorile negru, albastru, roșu și verde, etc.
Expresionism
”Expresionism abstract.” ”Neo-expresionism.” ”Expresionism german.” Este dificil să înțelegi diferența dintre aceste clasificări, fără a cunoaște, în primul rând, ceea ce este de fapt ”expresionismul.” Artiștii expresioniști au scopul de a surprinde emoțiile subiective și sentimentele unei persoane, în locul realității obiective, drept răspuns la anumite obiecte și evenimente. Exemple de artiști expresioniști ar fi: Wassily Kandinsky, Paul Klee sau Mary Wigman.
”Readymade” sau ”Gata-făcut”
”Readymade” sună ca un termen folosit pentru a descrie produsele semipreparate, dar datorită lui Marcel Duchamp, acesta se referă la o metodă de producție care implică prezentarea obiectelor găsite, drept artă. Iată definiția pe care o dă Muzeul de Artă Modernă: ”un readymade este un obiect prefabricat, izolat din contextul său funcțional și ridicat la rangul de artă, prin simplul act de selecție a unui artist.”
Futurism
Uitați de ”futurist” pentru că ”futurism” înseamnă ceva cu totul diferit! Apărut în Italia secolului XX, mișcarea de artă a subliniat și glorificat concepte cum ar fi viteza, tehnologiile, tinerii, industriile și pericolele. Artiști precum Umberto Boccioni, au pictat mișcarea și dinamismul mașinilor, împreună cu frumusețea întinsă a peisajelor urbane.
Contemporan
Pentru curatorii din muzee, distincția dintre arta modernă și cea contemporană, este la fel de evidentă ca diferența dintre o legumă și o bucată de friptură, dar nu și pentru toată lumea. Această diferență ține mai mult de cronologie. Operele de artă modernă fac parte din perioada anilor 1860 și 1970, și cuprind genuri ca fovismul, cubismul, expresionismul, o mare parte din minimalism și pop art. În schimb cea contemporană este ”făcută și produsă de artiștii din zilele noastre.” Practic tot la ce te uiți azi și îți spui că ”și un copil de la grădiniță desenează mai bine!” , ”bucata asta de ghips stă în muzeu și este păzită?!” sau ca în imaginea de mai sus ”acest câine costă de la 35 de milioane de dolari și mai mult.”
”Shade” sau ”Nuanță”
Ați folosit, probabil, până acum, cuvintele ”nuanță”,”hașură”, ”umbră” și ”ton” în mod incorect, cel puțin, în sensul artistic al acestora. În primul rând, ”nuanță” este un cuvânt folosit pentru a desemna cele 12 culori pure din paleta de culori: cele trei culori primare, trei culori secundare, terțiare și șase culori. Respectiv o ”tentă” este oricare dintre cele 12 culori, cu alb adăugat. O ”nuanță” este orice culoare cu negru adăugat. Și un ”ton” este orice culoare combinată cu alb-negru (gri). Simplu de tot!
Avant-garde
Dicționarul Merriam-Webster definește ”avant-garde” drept ”o intelectualitate care dezvoltă concepte noi sau experimentale, în special în domeniul artelor.” Dicționarul Oxford pare să fie de acord, descriind termenul drept ”idei și metode noi, experimentale în artă, muzică sau literatură.” Deci, în acest caz, posibil că este incorect să descrii orice roman și proiect de artă radical drept ”avant-garde.”
Modernul din mijlocului secolului
Cel mai simplu mod de a defini modernul din mijlocului secolului ar fi: evoluția designului modern, de la mijlocul secolului XX. O explicație mai nuanțată, o puteți găsi în cartea scrisă de Cara Greenberg.
AUTOR: Nata Andreev