Karpov not Kasparov: Soundtrack for a Game of Chess?

Scenele de muzică underground întotdeauna au fost cunoscute pentru artişti şi trupe foarte variate, şi pentru naşterea multor stiluri care au început cu timpul să fie apreciate şi de publicul larg. Scena românească, atât cea underground, cât şi cea “de la suprafaţă” este în continuă creştere şi ne gâdilă auzul cu tot felul melodii originale.

karpov_not_kasparov_03Astăzi vă vom povesti despre “Karpov not Kasparov“, o trupă underground din România, care posibil ne va vizita cu un performance, în viitorul apropiat.

Proiectul s-a născut în 2009 ca un joc de acţiune şi reacţiune între sintetizator şi percuţie.

Stilul abordat de băieţi este unul retro-electro cu influenţe din folclor, jazz şi muzică clasică, iar în timpul acestor spectacole de muzică live ei întotdeauna încearcă să construiască în jurul sunetului.

De-a lungul timpului au avut colaborări cu diverşi artişti contemporani împreună cu care fiecare concert devenea un spectacol de teatru sau dans experimental cu muzică live compusă de multe ori la faţa locului, în timp real. Multe dintre aceste spectacole au fost găzduite de locaţii neobişnuite cum ar fi o măcelărie, un magazin de pantofi, o frizerie, un azil de bătrâni sau toaleta unui restaurant din Viena. Iar atunci când cântă în locuri obişnuite, încearcă să îmbine muzica cu un performance de dans contemporan sau o proiecţie de film sau cu o piesă de teatru. În plus ei mai au în “arsenal” un retroproiector pe care doi voluntari pot juca şah. Tot ce se întâmplă pe retropriector se proiectează pe un perete astfel încât publicul poate vedea jocul de şah, iar ei dramatizează anumite mişcări sau situaţii din partidă prin sunetele lor.

Acest spectacol a avut loc de curând la Budapesta şi acum doi ani la Institutul Francez din Bucureşti (vezi link).

karpov_not_kasparov_01

În toamna lui 2011 casa de discuri Local Records a lansat un mini-album de 5 piese semnat Karpov not Kasparov şi denumit “Soundtrack for a Game of Chess” – Coloana sonoră pentru un joc de şah. Albumul a fost menţionat printre cele mai valoroase lucrări ale anului de Radio Romania Cultural şi de Radio Europa Liberă. A fost selectat de programul radioului WMFU din New York şi a fost declarat cel mai bun album al lunii de revista Vice Magazine.

În martie 2012 au reînceput concertele live pe scenele din România, apoi a urmat un mini-turneu european la Budapesta-Viena-Berlin.

Deci, cum am mai scris mai sus, sperăm că în curând îi vom putea asculta live chiar în Chişinău, iar până când îi puteţi aprecia chiar aici.

k–not–k.tumblr.com

karpovkasparov.blogspot.ro

soundcloud.com/knotk

Telegram