MOLDOX la Țară la ultimul atelier din cadrul proiectului
Sesiunile de informare pentru schimbarea socială prin film în cadrul inițiativei MOLDOX la Țară au luat sfârșit cu un ultimul atelier, care a avut loc în s. Hăsnășenii Mari, r-ul Drochia. Cel de-al patrulea atelier a avut loc în Casa de cultură, o clădire din anii ’80, unde s-au adunat diverși specialiști de la primăria locală, asistență socială, de la instituții medicale și gospodari din localitate.
Satul Hăsnășenii Mari are un potențial enorm – la cei circa .600 de localnici, sunt 11 stâne de capre, există specialiști în apicultură și zone de o frumusețe deosebită, unde locuiesc așa specii rare ca lebedele.
Moderatorul sesiunii, Liviu Moraru, a povestit din experiența sa de antreprenor – o inițiativă de creștere a ciupercilor în care a fost implicată întreaga familie, și venea cu sfaturi cum să creezi, de la zero o inițiativă de produse eco și care sunt riscurile și implicarea. Ca de obicei, Eugen Guzun, reprezentant al programului „Seed it Forward”, a povestit despre grădinăritul eco și practicile aplicate în dezvoltarea unei inițiative ecologice cu impact.
Evenimentul a fost vizitat de managerul Grupului de Acțiune Locală (GAL) „Valea Cuboltei”, dna Tatiana Guivan, care a făcut o prezentare despre GAL-ul din care și face parte satul Hăsnășenii Mari. În cadrul acestei intervenții, s-a discutat despre experiența abordării LEADER în Republica Moldova, formalizarea GAL-ului menționat și concursul de selectare a mini-proiectelor ce țin de dezvoltarea rurală în microregiune, care are loc până pe 30 iunie curent.
Amintim că inițiativa MOLDOX la Țară a pornit acum cinci luni și a avut scopul să informeze în cadrul a mai multor ateliere despre practicile naționale și internaționale pentru dezvoltarea rurală. Pe final de fiecare atelier, oaspeții prezenți au vizionat documentarul italian „Sătenii”/ „I Villani” în regia lui Daniele de Michele, unde au fost expuse poveștile unor agricultori și fermieri din Italia, prezentându-se dificultățile prin care aceștia au trecut, dar și despre modul în care au depășit aceste situații, continuându-și activitatea cu la fel de multă pasiune ca înainte.
Despre proiect
Moldox la Țară este o sesiune de cinema, care are loc în regiunile rurale din Moldova cu potențial. Scopul acestui eveniment este de a oferi, într-o atmosferă degajată prin intermediul filmului documentar, reprezentanților afacerilor mici, autorităților publice locale și sectorului civic informație despre oportunitățile existente în Republica Moldova și despre practicile internaționale, care pot fi implementate în satele din țară. Acest eveniment este organizat cu suportul Ambasadei SUA în Republica Moldova.