05 апреля 2017

Clear History

CLEAR HISTORY

de nicoleta esinencu
doriana talmazan
irina vacarciuc

Spectacol în limba română și rusă.

„Ostași, vă ordon: Treceți Prutul. Zdrobiți vrăjmașul din răsărit și din miazănoapte. Dezrobiți din jugul rosu al bolșevismului pe frații noștri cotropiți.” Este ordinul care l-a transformat pe Mareșalul Antonescu într-un adevărat erou al neamului în ochii majorității cetățenilor Republicii Moldova, simbolizând totodată începutul procesului de eliberare de sub ocupația sovietică a ceea ce astăzi numim Republica Moldova. Marea majoritate a populației nu cunoaște însă acțiunile inițiate de Antonescu și regimul său împotriva populației evreiești ce locuia în această regiune: crearea ghetourilor și a lagărelor de concentrare sau deportarea acestora în Transnistria. Aceste fapte pur și simplu nu există. Ele au fost sistematic șterse din memoria noastră colectivă.

Clear History este un spectacol despre trecutul recent al Moldovei, un trecut ce pare a fi total necunoscut tinerei generații și complet ignorat sau poate chiar ascuns cu grijă de către cei din generația-martor al acestor evenimente.

Proiect susținut de ERSTE Foundation.

“Contrar titlului său („Clear history”), spectacolul jucatul la teatru-pălătorie încearcă să recupereze ceea ce zeci de ani de-a rîndul noi și autoritățile noastre politice s-au străduit cu încrîncenare să ne ascundă de noi înşine, ca într-un portret al lui Dorian Gray: hibele istorice ale poporului nostru. Ne place să ne vedem blajini şi harnici, mereu victime ale unor forţe externe, duşmănoase. A venit timpul să ne asumăm şi părţile întunecate ale istoriei noastre, să nu ne mai hrănim cu mituri şi legende despre „povara bunătăţii noastre”, ci să ne studiem atent şi cu grijă greşelile trecutului, pentru a nu le mai repeta fără să ne dăm seama într-un viitor nedefinit, altminteri inevitabil.”

“Clear history la teatru-pălătorie: un manifest de neuitare”
de Petru Negură

Cu Clear History, teatru-spălătorie din Chişinău propune luminarea unei istorii intenţionat ascunse, a cărei omisiune determină o poziţionare defectuoasă a mentalului colectiv faţă de trecutul recent. (…) După 75 de ani, în România, Antonescu este o personalitate istorică disputată, contestat de unii, admirat de alţii, dar în Republica Moldova, el este o figură eminamente pozitivă, atît la nivel oficial, cît şi în conştiinţa publică. Glorificarea sa s-a produs în absenţa informaţiilor despre genocidul care a însoţit „sfîntul război de eliberare a patriei“ (studiile vehiculează cifre între 250.000 şi 270.000 de evrei şi 11.000 de romi ucişi în România, Basarabia, Bucovina de Nord şi Transnistria). (…) Adularea falşilor eroi ai unei istorii amputate a dus la reacţii confuze: „Nu ştiam despre asta (n.a: pogromurile din Basarabia), dar Antonescu rămîne o mare personalitate“ (declaraţia unui spectator, citat oferit de Nicoleta Esinencu). Eroului naţional i se scuză crimele. Astfel, recuperarea trecutului, cu toate umbrele sale, apare ca imperios necesară.

“Cealaltă istorie” de Oana Stoica
http://dilemaveche.ro/sectiune/arte-performative/articol/cealalta-istorie

pentru rezervări contactați-ne cu un apel/sms (cu excepția websms) la 060439914 sau pe mail la [email protected]

rezervările se pot face până la ora 12:00 în ziua spectacolului;

rezervările neonorate se anulează cu 30 minute înainte de ora începerii spectacolului;

contribuție opțională 60, 80, 100 lei.
pentru elevi, studenți și pensionari contribuția e 40 lei.

studenții facultăților de teatru și film beneficiază de intrare liberă, în limita locurilor disponibile.

spectacolul va avea loc în sala pentru nefumători.

vă rugăm să nu fotografiați și să nu filmați în timpul spectacolului.

Подписывайся