Caii Verzi De Pe Pereți la Republica
Grupul de litere – sunete – şi – culori „Caii verzi de pe pereţi” Braşov este un grup format din scriitori, muzicieni şi artişti plastici – consacraţi sau nu – din Braşov şi nu numai, care încă din 2007 organizează evenimente culturale, lansări de carte, seri de poezie, ateliere culturale, expoziţii ş.a.m.d.
Grupul este organizat la iniţiativa a doi poeţi braşoveni: Adrian Munteanu şi Laurenţiu – Ciprian Tudor. Lor li s-a alăturat în 2011 Cătălin Stanciu. Împreună organizează evenimente culturale cu frecvență lunară, în spațiul brașovean, dar și în alte localități din România.
Despre Adrian Munteanu:
Născut la 21 august 1948, Brașov. Poet (sonetist). Fiul Meluței (n. Dobrescu) și al lui Mihail Munteanu. Absolvent al Facultății de Filologie, secția Limba și literatura română, Universitatea „Ovidiu” din Constanța. Redactor la Societatea Română de Radiodifuziune. Este membru al Filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România din 2008. Colaborări la publicațiile Ex Ponto, Astra, Apostrof, Luceafărul, Cafeneaua Literară, Litere, Vatra veche, Cronica Veche Dealul Melcilor, Oglinda Literară, Spaţii Culturale, Cuvântul nou, Citadela, Observatorul, Atheneum, Agero, Lumină Lină, Destine, Respiro, Cetatea Culturală. Poemele din volumul Sonetele Clipei au fost traduse în italiană. A debutat în 1970 cu eseul Luceafărul – entități antinomice la revista Ex Ponto din Constanța. Debut editorial: Seri cu licurici, volumul I, Semințele, Editura Concordia, Brașov.
Premii literare: Marele Premiu „ Tudor Arghezi” pentru teatru, Festivalul Naţional de creaţie literară „Tudor Arghezi”, 1985; premiul I pentru eseu, concursul de creaţie literară „Traian Demetrescu” Craiova 1987; premiul Centrului de îndrumare Dolj pentru teatru la concursul de creaţie literară „Tradem”, 1987; premiul filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România pentru poezie, 2012, pentru volumul 7; premiul european de poezie NUX la Târgul Internațional de Carte din Milano, 2012.
OPERA: Seri cu licurici, basme în versuri, vol.I Semințele (1998), vol. II Darurile (2000), vol. III Bunătatea (2001); Sonete: Tăcerea clipei (2005); Casa fără ziduri (2006); Paingul orb (2007); Ferestre în Cetate (2008); Femeie!… (2009); Orele tăcerii (2010); 7 (2011); Parole sussurate dall`istante/ Sonetele Clipei, volum bilingv (2012), Odihna zborului, soneforisme (2014), Fluturele din fântână, eLiteratura (2015).
REFERINȚE CRITICE: B. Crăciun, D. Crăciun-Costin, Dicționarul scriitorilor români de azi, Iași: Porțile Orientului, 2011; A.I. Brumaru, Marin Mincu, Șerban Foarță, Virgil Borcan, Adrian Lesenciuc, Valeria Manta Tăicuțu, Bianca Osnaga, Lucian Gruia, Victor Sterom, Mihaela Malea Stroe, Florin Caragiu.
Cătălin Stanciu:
Vreau să înțeleg ceea ce mi se întâmplă, să fiu responsabil cu cei din jur și cu mine însuși, să fiu, mai degrabă, un om corect decât un om bun. Alexandru Dragomir avea o afirmație, care poate părea dură: ”să nu mor bou” zicea, în sensul de a te înțelege sincer pe tine și pe ceilalți, în sensul asumării statutului de ființă rațională și deopotrivă emoțională, de a nu fi ignorant cu propriul destin.
M-am născut în Hațeg, județul Hunedoara, în 31.03.1978. Sunt căsătorit și am doi băieți cu nume și personalitate puternică: Mihnea și Vladimir. Sunt licențiat în psihosociologie al Universității din Petroșani cu un master în consiliere psihologică și de cuplu la Universitatea de Vest Timișoara. Am vrut să fiu sociolog și m-am trezit psiholog. Sunt supervizor și psiholog principal clinician, consilier familial și de cuplu cu o experiență de 15 ani. M-am trezit fugar în 2004 în Brașov și de atunci am rămas aici, incapabil fiind să mă regăsesc într-un alt spațiu (deși am avut mici tentative și ideații de evadare).
Am susținut peste 100 de seminarii și conferințe, pe teme psihologice, în județele Brașov, Timiș, Arad, Maramureș, Constanța, Hunedoara, Ilfov și București. Lucrări publicate în cadrul unor sesiuni științifice din București, Cluj-Napoca, Bacău, Petroșani. Activează profesional în cadrul cabinetului psihologic propriu: „Oedip”.
Am debutat cu poezie în 2007 cu volumul “Ceartă cu îngeri” (Editura „Pastel”, Brașov). A doua carte de poeme a apărut în 2014 la editura Arania, Brașov „Viața e un drum pe jos”.
Apar cu un interviu în cartea: „Vreau să cînt și chiar cînt. 13 interviuri cu Mihail Vakulovski”, Editura Casa de Pariuri Literare, București, 2015
Am apărut în 4 antologii de poezie.
Din 2011 membru al Grupului de litere-sunete-și-culori „Caii verzi de pe pereți” Brașov.
Blog: http://vinovatcaexist.wordpress.com/
Despre Laurențiu – Ciprian Tudor:
Născut la 27 septembrie 1973, la Braşov, din părinţi munteni. Poet, eseist şi jurnalist cultural. Studiile urmate în oraşul natal. Licenţiat în sociologie la Facultatea de Drept şi Sociologie a Universităţii „Transilvania” Braşov, master în Consiliere psihologică şi educaţională. Formator şi trainer. Este membru al Filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor din România din 2014 şi membru al Societăţii Scriitorilor Târgovişteni din 2011. A iniţiat şi coordonează, din 2007, împreună cu poeţii Adrian Munteanu şi Cătălin Stanciu (şi sub coordonarea scriitorului Daniel Drăgan şi a Fundaţiei Culturale „Arania”), Grupul de litere-sunete-şi-culori “Caii verzi de pe pereţi” din Braşov care organizează lunar evenimente culturale. A debutat publicistic în 2003, cu eseuri în paginile de cultură ale ziarelor locale din Braşov („Bună ziua Braşov” şi „Gazeta de Transilvania”) şi în reviste de psihologie umanistă („Empatia” şi „Aici şi acum”). A mai publicat în: Astra, Gazeta de Transilvania, Spaţii culturale, Urmuz, Verso, Pro-Saeculum, Singur, Caiete silvane, Lumea credinţei, Lumina, Q Magazine, La Revista.ro, Merg.in Debutul editorial are loc în acelaşi an, cu volumul de poezie „Teama de cerc şi fuga după aripi” (Ed. Lux Libris, Braşov, 2003). Din 2006 este vicepreşedinte al Fundaţiei Culturale „Arania” Braşov.
Este distins cu două premii literare: premiul III pentru poezie la Festivalul de Literatură „Moştenirea Văcăreştilor” (2006), respectiv Diploma de Onoare şi Premiul Arania pentru creaţie literară (2007). Primeşte din partea Filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor din România Diploma de excelenţă pentru evenimentul literar al anului 2015 pentru organizarea primei ediţii a Taberei de poezie „Braşoave”, 25-27 septembrie 2015 [şi pentru propunerea înaintată Primăriei Municipiului Braşov de acordare a titlului de „Cetăţean de onoare” scriitorului Daniel Drăgan].
OPERA: Versuri: Teama de cerc şi fuga după aripi (2003); Memoria clipei sărutate – 70 cupidopoeme (2004); Apostolul verilor (2007); Capul cu păsări (2012); Nervi (2014). Interviuri: Adevărul are coaja tare – convorbiri cu scriitorul Daniel Drăgan (2009). Prezent în numeroase antologii, printre care şi Testament. Antologie de poezie română modernă/ Anthology of modern Romanian verse (Editura Minerva, 2015).
REFERINŢE CRITICE: Florin Andreescu, A.I. Brumaru, Victor Sterom, Nicolae Stoie, Mona Mamulea, Bianca Osnaga, Adrian Lesenciuc, Ştefania Enache, George Coandă, Emilian Marcu, Liliana Ursu, Mioara Bahna, Daniel Drăgan, Valeria Manta Tăicuţu, Daniel Hoblea, Mircea Brenciu, Mihaela Malea Stroe, Virgil Borcan, Cătălin Stanciu, Angela Nache Mamier, Radu Vancu, Felix Nicolau.
Grupul „Caii verzi de pe pereţi” îşi desfăşoară activitatea sub umbrela Fundaţiei „Arania” care a fost condusă de cunoscutul scriitor braşovean Daniel Drăgan (20 decembrie 1935 – 25 martie 2016).