Chișinău Startup Week: Activitățile ce-ți vor dezvolta abilitățile antreprenoriale
Chișinău Startup Week promite a fi un eveniment de zile mari, unde fiecare antreprenor începător, startuper și susținător al domeniului IT și nu doar pot să afle o mulțime de informații și să genereze idei valoroase, pe care chiar le pot testa la una din competițiile din perioada 7 – 11 noiembrie. Evenimentul va culmina cu cea de-a opta ediție de Startup Weekend.
Ca să cunoști mai bine structura Chișinău Startup Week, te invităm într-o mică călătorie prin agenda activităților, panelurilor de discuție și sesiuni individuale, de care vor beneficia participanții, printre care poți fi și tu, dacă te înregistrezi aici.
Luni, 7 noiembrie
Ideation Workshop, ora 10:00
Această activitate presupune un brainstorming interactiv, ce stimulează gândirea creativă pentru generarea ideilor, dezvoltarea acestora și comunicarea cu diverși actori din domeniu.
Ideation Workshop va fi condus de către Ionela Titirez, premiantă „Women in ICT” 2016 și fondatoare a Ecosistemului de Startupuri din Moldova, Proiectul de Competitivitate USAID Moldova.
Design Thinking, 11:00
Acest atelier te va provoca să te gândești la noțiunea de design thinking, îți va istorisi importanța acestui proces, care sunt principiile de bază ale acestuia și structura de muncă. Nu vor lipsi și exercițiile practice, unde vei fi parte a procesului practic a unui design sprint. Atelierul va fi condus de către Cosmin Ochișor, Business Development Manager în hub:raum, Cracovia.
Startups vs. Corporations, ora 15:30
La fel condus de Cosmin Ochișor, atelierul va cuprinde discuții vaste și informative despre diferențele dintre startupuri și corporații, dar și comunicarea eficientă dintre acestea.
Innovations in Telecom, ora 16:30
Atelierul va fi dirijat de către Vahdat Zehtab, Director Comercial TeliaSonera și va fi compus din sesiuni informative despre noile realizări în domeniul telecomunicațiilor.
1-ON-1 SESSION with hub:raum Kraków representatives, ora 17:00
O altă sesiune informativă și utilă tuturor persoanelor interesate de startupuri. Reprezentanții hub:raum vor vorbi despre necesitățile pieții europene în domeniul startup-urilor. Vei învăța cum să construiești strategii pentru diverse piețe și adaptate la diferite cerințe.
Marți, 8 noiembrie
Cum îți poți crește șansa de succes, combinând Lean Startup cu metodele Agile?, ora 10:00
Această sesiune îți va permite să afli mai multe metode cum să împaci atât dezvoltarea companiei, cât și dezvoltarea produsului tău. Lean Startup sau Agile sunt câteva din metodele care pot răspunde necesităților tale. Activitatea va fi condusă de către Vasile Putina, Agile Coach în compania Pentalog.
Robotics – a great environment for a startup career, ora 11:00
Vei afla mai multe despre sub-diviziunea software, dar și despre crearea dispozitivelor hardware. Astfel, îți vei mări șansele de dezvoltare de succes a produsului tău și a carierei tale. Ideea principală a workshop-ului este de a te învăța cum componentele lego pot fi ușor integrare pentru a executa design-ul unei mașinării performante și inteligente, ce ar putea servi drept un prototip pentru a executa proiecte mai mari.
Atelierul va fi condus de către Florin Cazac, trainer Roboclub, Artico.
Build and run a global tech business from anywhere, ora 14:00
Vei fi martor al prezentării cărții „Build and run a global tech business from anywhere”, ce aparține tânărului antreprenor și fondatorului Retently Grigore Răileanu. Cartea descrie cum are loc procesul de creare a unui framework pentru antreprenorii care își lansează prima afacere tehnologică, precum și pentru cei care planifică să se lanseze în curând în business, dar nu au suficiente cunoștințe și experiență pentru a o face.
Funding Opportunities, ora 17:00
Condus de către Zvizka Kezurer, Președintele companiei Partner4Value, Kfir Nissan, co-fondatorul și CEO Distribyte, Matt Rutter, Director pe Operațiuni la Kingdom Paradigm și Dovydas Varkylevicius, Președinte al Consiliului de Administrare Lithuanian Private Equity and Venture Capital Association (LT VCA), acest panel de discuții îți va aduce la cunoștință care sunt primii pași în lumea startupurilor și cum să-ți aduci produsul la un nou nivel. Cum să faci un fundraising de succes și să înțelegi punctele de vedere ale unui investitor angel.
Miercuri, 9 noiembrie
Funding 1-to-1 Mentoring SESSION for Startups looking for Investment, ora 10:00
Dovydas Varkylevicius, Președinte al Consiliului de Administrare Lithuanian Private Equity and Venture Capital Association (LT VCA), va avea o sesiune separată despre cum să obții fonduri pentru startupul tău, chiar de ești la început de drum. De asemenea, vei afla care sunt riscuri posibile și cum să creezi o strategie eficientă de fundraising.
Game development – Turn your hobby into money, întrele orele 10:00 și 17:00
Această activitate va fi divizată pe mai multe sesiuni, conduse de diverși specialiști în dezvoltarea jocurilor computerizate și mobile. Printre ei se numără Sergey Mereuță, Eugen Caraion, Nikita Pashinsky și Vasil Braga. De asemenea, vei avea parte și de un panel de discuție, dar și de două workshop-uri – „Hands Recognition Game” despre crearea unui puzzle în Unity 3D cu Leap Motion, condus de Sergey Litovchenko de la Dark Cabaret Games și „Your first VR game”, despre edificarea unor aplicații VR cu ajutorul Unreal Engine, condus de Alexander Slobozian de la Simpals.
What makes a successful investor, ora 11:00
Un alt atelier condus de Dovydas Varkulevicius și Zvizka Kezurer despre investițiile profitabile în startupuri tech și ce, de fapt, înseamnă noțiunea unei investiții utile și de succes.
Where do Estonian startups raise money, ora 12:00
Atelierul va fi condus de către Aleksander Tõnnisson, co-fondator și CEO Buildit Accelerator of Hardware Startups, care va vorbi despre modul în care un accelerator poate să-ți ajute proiectul să primească investiții și cum poți să te integrezi în rândurile produselor deja existente pe piață. Harri Tallin
Harri Tallin, Team Lead-ul celei mai vechi competiții estoniene de startupuri Ajujaht.ee, va vorbi despre modul în care startup-urile estoniene primesc investiții. Fun fact – Skype, CrabCad, Transferwise, Pipedrive și multe alte startupuri notorii au luat naștere în Estonia.
Cum protejăm proprietatea intelectuală, ora 15:00
Vei discuta cu Ion Țigănaș, avocat și partener de fonduri în „Țigănaș & Partners” cum să protejezi proprietatea intelectuală a ideii tale și a produsului tău și cum să aplanezi situațiile problematice ce se raportă la business-ul tău.
What makes a good mentor, ora 16:00
Această activitate este dedicată specialiștilor în IT, care au în plan să ofere cunoștințele lor în domeniu generațiilor mai tinere, însă nu cunosc cum să o facă. Astfel, vei afla care sunt, de obicei, sarcinile pe care le are un mentor, iar toate neclaritățile vor fi spulberate. Activitatea e condusă de către Moshe Porat, fondator și CEO MESH.
1-ON-1 SESSION with MESH representative, ora 17:00
Reprezentanții MESH îți vor oferi o consultanță detaliată despre mentorat, provocările specialiștilor în cadrul acestui proces și despre modul de comunicare dintre persoanele cu experiență în domeniu și cele, care sunt abia la început de cale.
Pitching Training, ora 17:00
Sesiunea de training va fi condusă de către Galin Zhelyazkov, Facilitator Startup Weekend, Beehive Co-working Space Varna, Startup Weekend, GoFreight.com.au și altele. El te va învăța cum să învingi frica de public și cum să reușești ca în câteva minute să înglobezi toată informația necesară pentru a câștiga susținere importantă a juriului, în cazul în care ești în cadrul unei competiții sau discuții cu potențiali investitori.
Dreamups Talks cu Aleksander Tõnnisson, ora 18:30
De această dată, Aleksander va povesti despre modul în care se dezvoltă un startup tech, care sunt provocările fiecărei etape și cum să nu te dai bătut la mijloc de drum, apelând la potențiali investitori.
Joi, 10 noiembrie
The State of the MD Startup Ecosystem, ora 10:30
Vei afla rezultatele preliminare ale primei tentative de cartografiere ecosistemului antreprenorial IT din Moldova: initiative și organizații de suport, spații de co-working, accelerare, programe și evenimente dedicate antreprenorilor începători și aspiranți, precum, desigur și startupurile locale. Aceasta inițiativă a fost realizată de Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova, în parteneriat cu Civitta și cu suportului financiar al fondului de cooperare al Ministerului Estonian de Externe.
Va urma un panel de discuții, în cadrul căruia influențatori ai ecosistemelor de startup din 5 țări: Moldova, România, Estonia, Lituania și Izrael vor împărtăși experiența și vor sugera cum ar putea fiecare membru al comunității să ajute la dezvoltarea ecosistemului nostru.
Invitați speciali: Ionela Titirez, Anca Albu, Hari Tallin, Dovidas Varkulevicius, Natan Leibzon
IBM Programs for Entrepreneurs, ora 12:00
Atelierul e condus de către Pascale Xelot, Director de Program pentru Europa, Developer Ecosystems & Startups în IBM Digital Business Group. Vei afla detalii valoroase despre un program unic, denumit IBM Global Entrepreneur, creat pentru a conecta startup-urile la rețeaua globală de clienți, parteneri, business lideri și industrie a companiei IBM. Beneficiile programului includ credite Cloud în valoarea de până la 120 de mii de dolari, accesul la rețeaua globală de arhitecți de soluții, servicii de consultanță din partea antreprenorilor cu renume.
How to talk with accelerators and angel investors, ora 14:00
O discuție, condusă de Mircea Vadan, Manager de Programe de Startup la How to Web și MVP Academy, Co-founder at Cluj Startups. Te interesează cum funcționează acceleratoarele? Cum să găsești pe cel potrivit ideii tale și cum să fii acceptat la unul? Vino la acest atelier și află mai multe nu doar despre acceleratoare, dar și despre modul de abordare a potențialilor investitori și metodele de negociere cu aceștia.
Discover the IBM Bluemix platform for developers, ora 15:00
Clemence Lebrun, Developer Advocate, Developer Ecosystems & Startup Europe, IBM Digital Group Europe și Andrii Vasylchenko, Technical Sales, lider de opinie în Mobile API Economy | Europe Redbooks, IBM Cehia, vor povesti despre una din cele mai apreciate platforme la momentul actual – Bluemix. IBM a creat-o pentru ca organizațiile și programatorii să poată ușor crea, lansa și administra aplicațiile în Cloud. Bluemix furnizează servicii egale cu cele de întreprindere, care pot fi ușor integrate cu aplicația ta Cloud, fără a avea nevoie să cunoști cum să le instalezi sau să le configurezi.
Legal Pocket Guide for startups, ora 16:00
Roger Gladei, Managing Partner în cadrul firmei de avocați „GLADEI & PARTNERS”, va vorbi despre cadrul legal de activitate a unui startup, precum și cum să-ți protejezi produsul și serviciul de fraude și cum să găsești soluții legale rapide, în cazul în care apare o astfel de necesitate.
Life in a startup: Mistakes you should make, 17:00
Totuși, nu toate startup-urile au avut succesele dorite, unele din ele fiind uitate extrem de rapid sau nu au fost dezvoltate deloc la nivelul dorit. Această sesiune informativă, condusă de către Marius Istrate, CEO People Centric, va întruni discuții despre ce poți face pentru dezvoltarea produsului tău și care sunt eșecurile ce ți se iartă, însă nu uita că sunt erori care nu se uită niciodată și care ar putea risca viitorul startup-ului tău.
Ignite Chișinău, ora 19:00
La fel ca și ediția anterioară, Ignite Chișinău va aduna mințile notorii, care vor povesti istorii captivante despre eșecurile lor în afacere și depășirea acestora. Nu vor lipsi istorii despre succesele obținute. Fiecare speech, ce durează 5 minute, va fi o lecție importantă pentru fiecare din participanți.
Vineri, 11 noiembrie
Competiția Bluemix, între orele 10:00 și 18:00
Vor fi adunate câteva echipe în seara de joi pentru a discuta idei de startup, iar vineri dimineața va începe o competiție ineteresantă și provocatoare. Ideile pot aparține oricărui domeniu, iar învingătorul va fi ales vineri seara. Poți veni singur sau cu echipa ta, alcătuită din maximum patru persoane.
Before you code: Digital Growth Strategies using Social Networks, ora 11:00
În cadrul acestei activități vei afla care sunt nuanțele de business și marketing, pe care startup-erii trebuie să le cunoască, pentru a putea, eventual, promova o idee competitivă de afacere. Workshop-ul va fi condus de către Ciprian Ailenei și Marius Istrate, ambii de la People Centric.
From idea to product, ora 14:00
Mircea Vadan va descrie procesul de creare a unui produs – cum să-ți înțelegi potențialii consumatori și necesitățile lor mai bine, cum să le transformi într-o afacere și care sunt costurile implicate.
1-ON-1 SESSION with Mircea Vadan, ora 16:00
Mircea Vadan studiază dezvoltarea în sine a consumatorului și achizițiile utilizatorului. El a co-fondat trei startupuri, cu care a participat la două acceleratoare și a obținut investiții simțitoare.
Startup Weekend, ora 18:00
La final de Chișinău Startup Week va începe cea de-a opta ediție de Startup Weekend Moldova, cea mai așteptată și valorificată competiție în rândurile minților antreprenoriale. Zeci de tineri vor demonstra că ideea lor contează, muncind peste 50 de ore pentru a o schița, a-i crea un business plan și a o implementa. Cea mai bună idee de startup va obține premii valoroase și susținere deplină din partea comunității IT din Moldova pentru realizarea ei.
Silicon Drinkabout, ora 21:00
Un eveniment săptămânal, care întrunește specialiștii și entuziaștii în IT, antreprenorii și pur și simplu persoanele care doresc să afle noutăți din diverse domenii, sfaturi cum să dezvolte afacerea lor, dar și să cunoască membrii ecosistemului antreprenorial din Moldova.
Nu uita să te înregistrezi aici pentru a putea participa la eveniment. Participarea este gratuită și este posibilă doar în baza înregistrării prealabile. Urmărește pagina de Facebook a evenimentului pentru a fi la curent cu toate noutățile.
Chișinău Startup Week este organizat de către Tekwill și Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în cadrul Proiectului „Dezvoltarea Centrului de Excelență în Domeniul TIC”, în parteneriat cu Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova, IBM, Pentalog, hub:raum Krakow. Evenimentul va fi găzduit de iHUB, Dreamups Innovation Campus, Generator Hub, Artico și Centrul Moldo-Corean de Informare și Acces.